Promocija knjige Amira Talića: „Tajnovita šuma Zagaj (Male priče za veliku djecu)“

0
531

Povodom 10. oktobra i 25. godišnjice oslobođenja Sanskog Mosta u organizaciji Knjižare „Kalem“ u bašti knjižare i Kaficu „MC“ u Sanskom Mostu upriličena je veoma sadržajna i neobična promocija najnovije knjige Amira Talića „Tajnovita šuma Zagaj (Male priče za veliku djecu)“; promotor i moderator novinar Fikret Tufek, sudionik događaja ing. Mehmed Begić, harmonika Ishab Krupić…

Piše: Fikret TUFEK

Lijepo sunčano vrijeme, baš na 25. godišnjicu oslobođenja Sanskog Mosta, 10. oktobra 2020. godine, okupilo je brojne ljubitelje pisane riječi u bašti Knjižare „Kalem“ i kafića „MC“ uz predivnu i svojevrsnu promociju najnovije knjige pisca Amira Talića (57) „Tajnovita šuma Zagaj (Male priče za veliku djecu)“, koja je po mnogo čemu bila osebujna.

Najprije je domaćin i vlasnik knjižare „Kalem“ Semir Hasić čestitao praznik oslobođenje i 25. godišnjicu slobode Sanskog Mosta, kazavši kako je knjižara „Kalem“ mjesto gdje se živi kultura i gdje se „kaleme“ lijepe književne ideje i ostvarenja, kao što je najnovija knjiga sanskog i bih. pisca Amira Talića, koji upravo promovira divnu knjigu: „Tajnovita šuma Zagaj (Male priče za veliku djecu)“, koju je toplo preporučio prisutnoj publici.

U svojevrsnom muzičkom uvodu na harmonici je divno svirao 17. godišnji Ishab Krupić melodije „Pšeničice sitno zrno“ i „Bere cura plav jorgovan“, koji je inače, prema riječima oca Demira Krupića, osvajač brojnih nagrada, od „Ilidžanskog festivala“ do drugih prestižnih priznanja u Europi.

Pisac Amir Talić, Zulfin i Nesimin sin, rođen je 01.04.1953. u Šehovcima kod Sanskog Mosta, gdje se i školovao, kao i u Zenici, gdje je radio u RMK Zenica, a potom u Geološkom zavodu u Ljubljani. Uoči agresije na BiH vraća se u Sanski Most gdje je bio dopisnik „Oslobođenja i RTV BiH. Bio je 13 mjeseci u logorima u Sanskom Mostu, Prijedoru, Banjaluci i Doboju.

Moderator i promotor novinar Fikret Tufek:

– Zadovoljstvo je i čast, na Dan oslobođenja Sanskog Mosta, u oktobru mjesecu knjige, na ovako divan, lijep i sunčan dan, ovakvoj publici, govoriti o najnovijoj knjizi sugrađanina i Sanjanina Amira Talića: „Tajnovita šuma Zagaj (Male priče za veliku djecu)“, koja sadrži 13 divnih priča na 85 strana, a u izdanju Gradske biblioteke Zenica.. Ovo je 22. Talićeva knjiga, koji inače piše pjesme i knjige za djecu, kao i prozu. Amir Talić je objavljivao knjige u: Sanskom Mostu, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Tešnju, Klagefurtu/Celovcu, Njujorku, Tuzli, Travniku, Bosanskoj Krupi… on je internacionalni pisac kojeg bije dobar glas. Talićeve knjige su prevođene čak na 12 jezika, zastupljen je  u više izbora i antologija poezije u BiH i inozemstvu, kao i u bh. udžbenicima; učesnik je brojnih međunarodnih i bh. književnih manifestacija…

Pisac Amir Talić:

– Drago mi je da vam danas mogu predstaviti moju najnoviju knjigu „Tajnovita šuma Zagaj (Male priče za veliku djecu)“, baš u oktobru mjesecu knjige i baš 10. oktobra na Dan oslobođenja Sanskog Mosta. Moja je knjiga najljepša čestitka mome gradu uz Dan oslobođenja. Jedna od priča je i „Lutka“, u kojoj pišem o ključkoj porodici Mehmeda Begića, koji je ovdje danas kao sudionik te priče i rata, kojeg su odveli u logor „Manjača“ iznad Banjaluke, o njegovoj djeci, dvije kćerke i sinu, te o njegovom komšiji, kumu Slobodanu, koji pomaže porodici da iz Ključa pređe u Hrvatsku preko Bosanske Gradiške… Begić je imao kćerku Mirsadu, koja je imala lutku Mašu, koju je nakon odlaska ostavila Slobodanovoj kćerci Milici… Kada se Begić s porodicom vratio iz izbjeglištva u Španiji, Mirsada je našla svoju lutku Mašu, pokrivenu dekicom, „da se ne prehladi“, jer je Slobodanova porodica morala napustiti Ključ i odselila u Srbiju..! Imena su ili mogu biti fingirana, ali poruka je da rat čini zlo svima, najviše djeci i civilima..!

Mehmed Begić:

– Sve je tako, izuzev imena, kao što Talić piše, otuda su knjige važne, da mladi uče, rat nikome ne pomaže već uništava porodice, djecu i mlade, sve razara. Ta moja kćerka je bila vezana za lutku Mašu, koju je morala napustiti i ostaviti u našem stanu, koji je pazila Slobodanova porodica i drugarica moje kćerke Milica, koja je s roditeljima morala napustiti Ključ i otići u Srbiju, ali je Milica čuvala lutku, čak je pokrila dekicom, ostavila pismo iz kojeg svima valja puno učiti… Danas su obje odrasle osobe… Priča „Šareno kamneje“ govori oistinitom događaju i mom amidžiću Rahi Begiću, kojeg su četnici na Vrhpoljskom mostu 1992. strijeljali kada su ga natjerali da skoči u Sanu, ali on je preživio golgotu i bio svjedok u Hagu, o tome je snimljen i dokumentarni film, a Talić je sve to opisao sjajno i istinski.

Amir Talić:

– Knjige su bogatstvo, želim da svjedoče o meni i mom stvaralaštvu kad mene ne bude. Grad Sanski Most postoji preko sedam vjekova, njegov grb je simbol građana, partije su prolazne, ali knjige su blago i svjedoče o vremenu. Za publiku pišem, ona to čita i zna najbolje šta je vrijedno. Pišem još dvije knjige, jer knjige su nepotrošna roba do kraja života..!

Amir Talić je kao pisac više puta gostovao i u zemljama Skandinavije, u Švedskoj najviše, nastupajući na svečanim programima uz Dan državnosti i drugim prigodnim manifestacijama. U dva navrata je imao gostovanja u više švedskih gradova i susret sa članovima bh. udruženja, kojima je ostao u veoma dragom sjećanju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je Savez bh. udruženja u Švedskoj – BHRF, osim ako nije navedeno drugačije.