Prijevremeni izbori za gradonačelnika grada Prijedora 12. decembra

0
242

Rok za registraciju novih birača koji glasaju putem pošte ističe 07. novembra 2021 u ponoć.

Piše: Fikret TUFEK

Centralna izborna komisija BiH je 18. oktobra 2021. godine donijela odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedor za 12. decembra 2021. godine.

CIK je pokrenuo proceduru za raspisivanje prijevremenih izbora nakon ostavke dosadašnjeg gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića, zbog neprimjerenih fotografija koje su procurile u javnost.

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima bile su do 22. oktobra 2021. godine.

7. novembar rok za prijave iz dijaspore

Izborna trka (u pravom smislu riječi) za prijevremene izbore za gradonačelnika grada Prijedora već je u punom toku. Rokovi su veoma kratki, posebno za one koji žele da se prijave za glasanje iz inozemstva / inostranstva: rok za prijavu ističe 7. novembra 2021. godine u ponoć – te oni koji žele glasati iz dijaspore moraju se prijaviti najkasnije sa 7. novembrom 2021. godine.

Aktivnosti Ambasada BiH Stockholmu

Abmasada BiH u Stockholmu uputila je već 28. oktobra 2021. poziv svim bh. udruženjima u kraljevini Švedskoj i Republici Finskoj, s predmetom: Prijevremeni izbori za gradonačelnika grada Prijedor.

Naime, Ambasada BiH u Švedskoj, zaprimila je informaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH, da je Centralna izborna komisija BiH na 68. sjednici, održanoj 18. oktobra 2021, donijela  Odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika grada Prijedora, koji će se održati u nedjelju, 12. decembra 2021. godine.

– BiH ambasada u Švedskoj je uputila apel da se informacija proslijedi svim biračima i novim registrantima, radi upisa u centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, za prijevremene izbore za gradonačelnika grada Prijedora. Jako je važno da se registriraju svi građani iz općine Prijedor u Švedskoj i Finskoj, koji imaju pravo glasa, do 7. novembra 2021, kazala je ambasadorica Elvira Dilberović.

Sve ostale informacije na web stranici Centralne izborne komisije BiH: www.izbori.ba

Apel za glasanje

Prema riječima predsjednika Saveza bh. udruženja u Švedskoj Kenana Jašarspahića „Savez bosnskohercegovačkih udruženja u Švedskoj ima preko 7.000 registriranih članova koji su organizaciono povezani kroz tri regionalne organizacije i u 40 bh. udruženja“, te je upućen apel članstvu, svima koji su porijeklom iz općine Prijedor, da se uključe i registriraju za glasanje na prijevremenim izborima za gradonačelnika grada Prijedora. Dopis Ambasade BiH iz Stockholma proslijeđen je svim bh. udruženjima u Švedskoj, uz apel da se odmah angažuju na animiranju članova koji su porijeklom sa područja općine Prijedor, obzirom da su rokovi jako kratki.

CIK: Ostali podaci uz prijevremene izbore

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnosile su se Centralnoj izbornoj komisiji BiH do 22. oktobra 2021. godine. Rok za registraciju novih birača koji glasaju putem pošte ističe 07. novembra u ponoć. Izborna kampanja počinje 15 dana prije dana izbora, odnosno od 27. novembra 2021. godine.

Krajnji rok za prijem glasačkog materijala za glasače putem pošte, je 10 dana od dana održavanja izbora, odnosno zaključno sa 22. decembrom 2021. godine, sa otiskom pečata pošte zemlje/bar koda sa datumom, ne kasnijim od datuma održavanja izbora. I ostali rokovi propisani su Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika grada Prijedora, koji su javnosti dostupni na internet stranici Centralne izborne komisije BiH: www.izbori.ba

U skladu sa članom 81. Pravilnika o provedbi izbora političke stranke i nezavisni kandidati koji su ovjereni na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora nisu u obavezi prikupiti potpise podrške niti izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima.

Političke stranke koje nisu bile ovjerene za učešće na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora, a bile su ovjerene za skupštinu grada nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, ali su obavezne izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima.

Aktivnosti u toku

Gradski odbor SNSD-a Milorad Dodik – Prijedor, koji ima najveći broj mandata (osam) u Gradskom vijeću tog grada, je za zajedničkog kandidata svojih koalicionih partnera na prijevremenim izborima za gradonačelnika predložio Slobodana Javora.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 1. novembra 2021, nakon razmatranja Izvještaja o izvršenim provjerama prijava za ovjeru koalicija za učešće na Prijevremenim izborima za gradonačelnika grada Prijedor, ovjerila prijavu koalicije „Za naš Prijedor: DNS- SDS- PDP“. Neslužbeno, Demokratski narodni savez, stranka s najvećim brojem mandata nakon SNSD-a u skupštini Grada Prijedora, za zajedničkog kandidata opozicije predložio je Gorana Predojevića, čija bi kandidatura trebala biti potvrđena 4. novembra 2021. godine.

U skladu sa Uputstvom o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika grada Prijedora, prijavu kandidata ovjereni politički subjekti podnose Centralnoj izbornoj komisiji BiH zaključno sa 8. novembrom 2021. godine, do 16 sati.

250.000 maraka

Građani RS platit će oko četvrtinu miliona KM skandalozne fotografije bivšeg gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića. Nedavno su se u javnosti pojavile njegove skandalozne fotografije i prepiske, zbog čega je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik od Pavlovića zatražio da podnese ostavku

Procjenjuje se da bi predstojeći prijevremeni izbori u Prijedoru mogli koštati ukupno oko 235.000 maraka, što znači da će građani RS Pavlovićeve skandalozne fotografije platiti više od četvrtine miliona KM, piše portal Capital. Konkretno, kako su izjavi za Capital, CIK BiH, za prijevremene izbore u Prijedoru procjena je da će biti potrošeno oko 65.000 KM za aktivnosti iz nadležnosti CIK.

– Toliko je i uplaćeno na podračun CIK BiH za ove namjene. Grad Prijedor će imati još oko 170.000 KM za naknade biračkim odborima i za druge troškove iz nadležnosti Gradske izborne komisije,  pojasnili su u CIK-u. Već potrošeno skoro 10 miliona KM.

Pored toga za lokalne izbore 2020. godine je već potrošeno oko 3,9 miliona maraka, računajući između ostalog i povoljene izbore u Doboju i Srebrenici. Dakle potrošeno je oko 3,9 miliona KM za aktivnosti iz nadležnosti CIK BiH, ali i gradovi/opštine su imale troškova oko 6 miliona KM, kazali su iz CIK-a.

Ekonomista Admir Čavalić istakao je da je osnovni problem političkog, ali i izbornog sistema u BiH nedostatak fiskalne odgovornosti. Prema Čavaliću, izostanak elektronskog glasanja ima kao posljedicu više troškove organizacije izbora.

– Mogućnost manipulacije povećava šanse od ponavljanja izbora, što smo već imali u gradovima i  opštinama. Poreski obveznici odnosno građani plaćaju cijenu svega – naglasio je Čavalić.