Prijem delegacije GO Svjetskog saveza dijaspore BiH i Platforme u Ambasadi BiH u Den Haagu

0
539

Ambasada BiH u Den Haagu 22.11.2019. godine, organizirala je u svojim prostorijama prijem povodom posjete Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH (GO SSD) i Platforme BiH (krovne organizacije BiH dijaspore u K. Nizozemskoj).

Prijemu je prisustvovalo 15 članova GO SSD BiH, na čelu sa predsjednikom SSD-a g. Hasanom Šehovićem i počasnim konzulom BiH u Izmiru, Turska, g. Ahmet Kemal Baysakom. Članovi GO SSD BiH su bili iz sljedećih zemalja: Turska, Slovenija, Švedska, Danska, Austrija, Njemačka, Norveška, UK, dok je zemlju domaćina i Platformu BiH predstavljalo 5 članova na čelu sa predsjednikom g. Hamdijom Draganovićem, i g. Željkom Javorom, članom GO SSD BiH kao i članom Upravnog odbora Platforme BiH.

Povod posjete je bilo održavanje jednog od 4 redovna godišnja sastanka GO SSD BiH u Rotterdamu, te proslava Dana državnosti BiH u organizaciji udruženja BiHRO u Rotterdamu 23.11.2019. godine.

Goste je pozdravila ambasadorica BiH u K. Nizozemskoj, Nj.E. Mirsada Čolaković, i zahvalila se na aktivnoj ulozi SSD BiH i Platforme BiH. Istakla da ova udruženja imaju značajnu ulogu u očuvanju i promociji tradicije i kulturne baštine BiH, te da predstavljaju sponu između države BiH i mnogobrojne dijaspore koja živi u 57 država svijeta.

Predsjednik SSD BiH, g. Šehović se zahvalio ambasadi BiH u K. Nizozemskoj na dočeku te ujedno predstavio brojne aktivnosti SSD BiH, kao i poteškoće sa kojima se susreću u radu. Podcrtao da je dijaspora kapital koji država treba i mora da iskoristi. U zaključku naglasio da je potrebno izgraditi novu mladu generaciju dijaspore, koja će nastaviti započeti rad postojeće generacije te koja će dostojno predstavljati Bosnu i Hercegovinu.