Prijatelji se opraštaju od Pejića: Napustio nas je još jedan veliki čovjek

0
275

Brojne javne ličnosti, prijatelji, kolege i rodbina opraštaju se o Marija Pejića, predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća BiH koji je jučer preminuo na KCUS-u u 43. godini.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram saučešća porodici, prijateljima i kolegama preminulog.

“Kao i mnoge građane Sarajeva mnogo me pogodila i rastužila vijest o smrti našeg dragog prijatelja Maria Pejića. Mario je bio vrhunski profesionalac u svojoj profesiji. Ostavio je neizbrisiv trag na bosanskohercegovačkoj kulturno-umjetničkoj sceni i u medijskom djelovanju. Obitelji, prijateljima i kolegama preminulog upućujem izraze najdublje sućuti i suosjećam sa njihovom boli”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je sa dubokom tugom primio vijest o smrti Marija Pejića.

“Pejić je, kao intelektualac i čelnik značajnih ustanova i udruženja, svojim angažmanom ostavio veliki trag u našem društvu i njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem izraze iskrenog saučešća – navodi se u telegramu Šefika Džaferovića”, istaknuo je.

I potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović uputio je telegram saučešća porodici, prijateljima i članovima Hrvatskog narodnog vijeća BiH povodom smrti Marija Pejića:

„Porodici, prijateljima i članovima Hrvatskog narodnog vijeća BiH upućujem najdublje saučešće povodom smrti Marija Pejića, velikog čovjeka i intelektualca. Gospodin Pejić ostavio je neizbrisiv trag u napretku naše zajednice i njegova smrt ostavila je nenadoknadiv gubitak kako za akademsku zajednicu, tako i za cijelo društvo”, navodi se u telegramu saučešća Dunovića.

“Napustio nas je još jedan veliki čovjek, istinski patriota koji je svojim djelovanjem pokazao kako se voli domovina Bosna i Hercegovina.
Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) koje je proglašeno od posebnog značaja za Grad Sarajevo, dr. Marijo Pejić, dao je izuzetan doprinos zbližavanju, zajedničkom životu i očuvanju multietničkog karaktera Sarajeva isticanjem vjerskih i nacionalnih različitosti bh. društva kao najvećeg bogatstva. Počivaj u miru prijatelju. Porodici izražavam duboko saučešće”, poruka je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Marijo Pejić rođen je u Sarajevu 1977. godine.

Bio je direktor više ustanova u Sarajevu: Medijskog centra HKD Napredak, radio stanice Vrhbosna, Bosanskog kulturnog centra (u dva mandata), Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1). Bio je član Poslovodnog odbora BHRT-a, Programskog vijeća Upravnog odbora BHRT-a u dva mandata. Od 2018. bio je i urednik na Federalnoj televiziji.

Pejić je bio i član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i drugih nevladinih organizacija. Na sjednici 8. Sabora Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini 9. marta 2019. izabran je jednoglasno za predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća u BiH.

N1