Preporuka bh. građanima u Azerbejdžanu: Napustite oblasti zahvaćene ratnim dejstvima

0
324

Zbog eskalacije sukoba između Republike Azerbejdžana i Republike Armenije u oblasti Nagorno-Karabakh (Republika Azerbejdžan), ne preporučuju se putovanja u ovu oblast do daljnjeg, potvrdio je za N1 Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Preporuka za građane Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima, je da iste odmah napuste, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Inače, za konzularnu zaštitu građana BiH nadležan je Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Za sva dodatna pojašnjenja i upute, bosanskohercegovački građani mogu se obratiti Ambasadi BiH u Ankari.

Prema saznanjima Ambasade BiH u Ankari, u Azerbejdžanu nema državljana BiH.

– Svi državljani BiH koji su se nalazili u Azerbejdžanu i koji su kontaktirali Ambasadu BiH u Ankari, već neko vrijeme se nalaze u BiH zbog situacije s koronavirusom, istakao je za N1 Marin Marić, drugi sekretar Ambasadu BiH u Ankari, koja nerezidentno pokriva Republiku Azerbejdžan i Republiku Gruziju.

Podsjećamo, predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev potpisao je Dekret kojim se proglašava vanredno stanje u cijeloj zemlji od 28. septembra 2020. godine. Najavljena je vojna mobilizacija i proglašeno ratno stanje u nekoliko regija, nakon što je Armenija proglasila totalnu vojnu mobilizaciju.

Moja BiH