Preminula tetka Zilha, velika humanitarka i dobra duša Sarajeva

0
61

Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha preminula je jutros. Ova tužna vijest potvrđena je za N1 iz Narodne kuhinje Stari Grad u kojoj je ova velika humanitarka nahranila veliki broj ljudi.

Tetka Zilha je u Narodnoj kuhinji Stari Grad radila od ratne 1992. godine gdje je ostala sve do danas. Mnoge je na vratima dočekala raširenih ruku, pomagala, zbog čega su je svi zavoljeli i smatrali dušom Sarajeva.

Bila je velika podrška i majka svim nemoćnim, gladnim i bolesnim stanovnicima, a često je u razgovorima isticala da je posebno raduje što može pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a uz to radi i ono što voli, a to je kuhanje.

Kako je vrijeme prolazilo ljudi su se sve više povezivali s njom pa su joj osim po obroke dolazili i kako bi s njom porazgovarali, a zauzvrat bi dobili osmijeh, zagrljaj i toplu riječ.

Tetka Zilha je porijeklom iz Višegrada, Kosovo Polje, a 1970. godine je završila gimnaziju.

Njen rad u Narodnoj kuhinji nije bio upitan ni za vrijeme koronavirusa iako je zbog godina, ali i dijabetesa spadala u rizičnu grupu.

Dobitnica je brojnih nagrada za svoju humanost – Međunarodne nagrade za dobročinstvo u Turskoj, Šestoaprilske nagrada grada Sarajeva, priznanje emeritusa dr. Mustafe Cerića koji je obnašao dužnost reisu-l-uleme, 2003. godine bila je izabrana za Ženu godine (časopis Žene).

N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here