Preko 150 bh. mladih na druženju u Malmöu

0
793

Bilo je to petosatno druženje bosanskohercegovačke mladosti, članova „BKF „Sarajevo“ Malmö i „Dukat“ Göteborg; orila se bh. pjesma i igrale bh. igre usred južne Švedske, kao da je njihova BiH!

Piše: Fikret TUFEK

Nikada tako nisu bile ispunjene prostorije BKF „Sarajevo“ Malmö, na Ystadsvägen 42, kao 19. marta 2022. godine, kada je ovo veoma poznato bh. udruženje, bilo domaćin uzvratnoj posjeti (13. novembra 2021. BKF „Sarajevo“ Malmö je bilo u posjeti „Dukatu“ Göteborg), jednog od najpoznatijih bh. udruženja „Dukat“ iz Göteborga: tražila se stolica više, ispostavilo se da stolice nisu bile potrebne (izuzev za večeru), jer se bh. mladost družila na podiju pjevajući i igrajući bh. pjesme i igre.

U Malmöu BiH u malom!

Nema šta nije bilo na trpezi, ali važnije od svega je bilo da se družila mladost dva bh. udruženja u Švedskoj, te da je tmosfera bila više nego užarena, iskre frcaju samo kada se druži bh. mladost. Iskrenu atmosferu stvorili su najprije članovi uprava „Sarajeva“ i „Dukata“, te kada su predsjednici udruženja BKF „Sarajevo“ Nermina Hrvačić i  „Dukata“ Rako Muratagić izmijenili cvijetne aranžmane i prigodne poklone. A kada su mladi zapjevali i zaigrali sve je bilo bratski, da bratskije ne može biti, mladost se zabavljala, pjevala i igrala, ako je i koji poljubac „pao“ fino, čuće se..!

Druženje Sarajeva i Dukata Nusret Krdžalić, Elma Mujkanović Bakić, Rako Muratagić i Nermina Hrvačić

Nermina Hrvačić, predsjednica BKF „Sarajevo“ Malmö

– Čast nam je i veliko zadovoljstvo biti domaćin priznatom udruženju ka što je bh. udruženje „Dukat“ iz Göteborga. Naime, već dugi niz godina naše udruženje sa članovima Upravnog odbora čini velike napore, kako bi i pored redovnih aktivnosti na očuvanju i promociji bh. kulture i tradicije u našem udruženju, ostvarilo što bolje kontakte i sa ostalim bh. udruženjima u Švedskoj, kako bi zajedničkim snagama očuvali ono što među nama stvara neraskidivu vezu, to je naša draga i lijepa domovina BiH.

Kroz rad i aktivnosti u BKF „Sarajevo“ smo uvidili da je ova „treća generacija“ mladih bh. građana, posebno podložna asimilaciji, što predstavlja opasnost i teškoću u djelovanju. Na nama je da učinimo sve što je u našoj moći da radimo na uvezivanju bh. građana i omladine i ovdje u Švedskoj, i svugdje.

Imali ste lijepo druženje s „Dukatom“?

– Mogu čak reći predivno druženje. Ovakvi susreti su i potvrda naših nastojanja ka zajedničkom cilju.

Zahvalila bih se u ime našeg udruženja svim članovima na velikom odzivu i angažmanu, a našim gostima bih čestitala na svim postignutim rezultatima i uspjesima u prethodnom periodu, s nadom da ćemo nastaviti i ustrajati zajedičkim snagama na istom putu, druženja i rada i postizanja uspjeha.

Pozivam i ostala bh. udruženja da intenziviraju svoje aktivnosti i ovakva druženja, jer veliko je zadovoljstvo bilo vidjeti najmanje 150 naših omladinaca zajedno, na jednom mjestu. Nadamo se da će ovakva okupljanja postati tradicionalna, to mladost od nas traži…

Rato Muratagić, predsjednik „Dukata“ Göteborg

– „Dukat“ je bio u uzvratnoj posjeti BKF Sarajevo. Došla su u Malmö čak 44 „Dukatovca“, dočekani smo otvorenog srca od strane domaćina, čime se nastavila saradnja od 13. novembra 2021. godine, kada smo mi bili domaćini, isto lijepog druženja. U perfektnoj organizaciji domaćina ovo druženje je pokazalo da se ne brinemo za budućnost, jer je omladina još jednom pokazala da su pravi čuvari naše tradicije i kulturne baštine Bosne i Hercegovine. U prekrasnom ambijentu uživali smo u pjesmi i igri naše omladine. Dogovorili smo i buduću saradnju, obzirom da nam je to svima u zajedničkom iteresu. Nemoguće je sve opisati riječima, želim istaći da ovakva druženja pokazuju da svi dišemo istom dušom. Pet sati igre i pjesme, bez prestanka, pokazali su koliko nam malo treba da budemo sretni. Hvala omladini na prekrasnom druženju kao i domaćinu BKF „Sarajeva“ na izuzetnom gostoprimstvu.

Podstrek druženjima bh. mladosti

Druženja mladih iz BiH, koji odrastaju u zemljama Skandinavije, posebno Švedske, ali i diljem svijeta, jako su potrebna, uz smotre kulture i školstva najbolji je to način da je bh. mladost na pravom putu, druženje je bilo i jeste najbolji način da se njeguje bosanskohercegovački duh i prijateljstva.

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj

– Ovo druženje u Malmöu, kao i naše gostovanje u Göteborgu, pokazuju da malo treba da se mladost spoji, time se upražnjavaju bh. tradicije i običaji, kultura i druženja, što je najbolji način da se mladi sve više integrišu, a sve manje asimiliraju. Prisustvujem mnogim skupovima naših bh. udruženja, ali možda mi nikada nije bila tako puna duša kao na ovom druženju, večeri prijatelstva 19. marta 2022, kada je zaista bilo lijepo biti Bosanac i Hercegovac i kada se pjevalo i igralo Bosni i Hercegovini!