Predstavljamo: Stručni saradnik odbora za informisanje Saveza bh. udruženja u Švedskoj

0
482

Branko Tomić je rođen u Drvaru 01.01.1948.

U srednjoškolskim danima pisao je poeziju i počeo se baviti novinarstvom. Pjesme je objavljivao u omladinskim listovima i zbirkama Poezija mladih.

Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1971. kao dopisnik Oslobođenja iz Beograda. Nakon što je 1974. preselio u Sarajevo bio je urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe i evropskog izdanja Oslobođenja. Jedno vrijeme bio je dopisnik iz Vojvodine i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika.

Sedam puta nagrađivan je godišnjim novinarskim nagradama Oslobođenja i Udruženja novinara Bosne i Hercegovine. Prvi je dobitnik Nagrade Sreto Šćepanović za dostignuća u sportskom novinarstvu (1981).

Dvanaest godina bio je član Predsjedništva SOFKBiH, deset godina u Koordinacionom odboru Malih olimpijskih igara, osam godina u Predsjedništvu Smučarskog saveza BiH i šest godina u Predsjedništvu Košarkaškog kluba Bosna. U jednom mandatu obavljao je funkciju predsjednika Udruženja sportskih novinara BiH.

Dobitnik je Dvadesetpetomajske nagrade SRBiH, Majske nagrade SOFK Sarajeva, Medalje rada, Zlatne plakete Malih olimpijskih igara i drugih društvenih priznanja. Dijeli kolektivnu skandinavsku nagradu Frihedsprisen 1993, kao i druge kolektivne nagrade koje je dobilo Oslobođenje.

Baveći se publicistikom objavio je knjige Plamen mladosti, Velike Male igre, Partizanska olimpijada, Tito prijatelj sporta, Olimpijski korijeni (sa B. Radosavljevićem), Olimpijske staze (sa E. Bergantom), a sa grupom autora pisao je Olimpijsko Sarajevo za nezaborav.

Novinarsku karijeru završio je u Švedskoj u Bosanskoj pošti, nezavisnim novinama za Bosance i Hercegovce u Skandinaviji. U ovoj zemlji objavljivao je priloge o BiH u najuglednijim časopisima.