Predsjedništvo BiH odbilo dati na uvid Program reformi

0
435

Predsjedništvo BiH je odbilo dostaviti traženi Program reformi, saopšteno je iz Transparency International (TI).

TI BiH smatra da je ovakva odluka Predsjedništva BiH potpuno nezakonita, te će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u cilju njenog javnog objavljivanja, navodi se iz ove NVO.

Razlog odbijanja je, kako se navodi u obrazloženju Sekretarijata Predsedništva BiH, je to što je dokument proglašen izuzetkom od objavljivanja, te da bi objavljivanje tog dokumenta moglo bi da ugrozi odluku značajnu za interes javnog organa i drugih povezanih institucija, kao i da je objavljivanje protivno interesu Predsjedništva BiH.

“Postavlja se pitanje, da li bi objavljivanje Programa reformi ugrozilo realizaciju odluke Predsjedništva BiH kada su u pitanju imenovanja predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH ili saradnju ili pristupanje NATO-u”, navodi se u saopštenju TI.

Transparency International je 27.11. 2019 poslalo zahtjev za pristup informacijama o Programu reformi Predsjedništvu BiH na osnovu zakona o slobodi pristupa informacijama BiH da svako fizičko ili pravno lice ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, kao i da svaki javni organ ima obavezu da objavi takve informacije.

Predsedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, koji se drži u tajnosti.

fokus.ba