Povezivanje privrede BiH i Švedske

0
442

Agencija za unapređenje stranih investicija FIPA razgovarala u Ambasadi BiH u Stockholmu o unapređenju privredne suradnje i privlačenju inversticija iz Skandinavije u Bosnu i Hercegovinu.

Piše: Fikret TUFEK

Agencije za unapređenje stranih investicija FIPA, boravila je 18. marta 2022. godine u radnoj posjeti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Stockholmu, gdje je predstavnike Agencije FIPA primila ambasadorica Elvira Dilberović.

Bio je to radni sastanak u Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu, na kojem su učešće uzeli ambasadorica Elvira Dilberović primila i razgovarala sa direktoricom Agencije FIPA Milicom Marković, šeficom za promociju Agencije Ninom Pobrić i predsjednikom UO Udruženja bosansko-hercegovačkih privrednika u Švedskoj Nazifom Hasanovićem.

Švedska vodeća u investicijama u BiH

Direktorica Agencije FIPA Milica Marković upoznala je prisutne o akcionom investicijskom planu koji se odnosi na privlačenje u Bosnu i Hercegovinu investicija iz skandinavskih zemalja, te istakla:

– Švedska je, od svih skandinavskih zemalja, vodeća u inesticijama u Bosni i Hercegovini, ali se, ipak, ne nalazi na listi zemalja koje imaju najveću stopu investicija u Bosni i Hercegovini. S obzirom da su skandinavske zemlje jedne od najuređenijih zemalja u svim segmentima djelovanja, poželjno je intenzivno raditi na privlačenju investitora iz skandinavskih zemalja.

Potrebe švedskog tržišta

Ambasadorica Elvira Dilberović se osvrnula na trenutne potrebe švedskog tržišta, te kazala:

– Potrebe švedskog tržišta posebno su izražene u pogledu metalno-prerađivačke i drvne industrije, ali i IT-sektora, te je neophodno pronaći renomirane, savremene firme koje zadovoljavaju poslovne standarde koje zahtijeva švedsko tržište i Europska Unija (EU).

Udruženje bh. privrednika u Švedskoj

Nazif Hasanović je predstavio Udruženje bh. privrednika u Švedskoj, i kazao:

– Udruženjekoja bosanskohercegovačkih privrednika u Švedskoj je, prepoznavši raznolikost mogućnosti saradnje između Švedske i Bosne i Hercegovine, upravo most koji će povezivati ne samo dobre poslovne ideje i projekte, nego prenositi znanje i vještine potrebne u Bosni i Hercegovini, kako bi dobila imidž poželjne investicijske zemlje, što je i glavni cilj djelovanja.

Koraci daljnje saradnje

Dogovoreni su dalji koraci u saradnji, s akcentom na razmjenu informacija i tiješnju saradnju svih poslovnih, privrednih i drugih partnera u BiH i Švedskoj, te ambasadorica Elvira Dilberović ističe:

– Povezivanje privrede skandinavskih zemalja, posebno Švedske i privrede BiH, jedan je od najznačajnijih pravaca djelovanja Ambasade BiH u Švedskoj, s ciljem da prije svega Švedska,  od zemlje koja ima najveću stopu investicija u BiH od skandinavskih zemalja, postane i stvarno zemalja koja će imati najveću stopu investicija u BiH. Sa svim bh. organizacijama i savezima, posebno Udruženjem bh. privrednika u Švedskoj, intenzivno ćemo raditi na privlačenju investitora i njihovim ulaganjima u BiH.