Postignut dogovor u Kantonu Sarajevo: U četvrtak se usvaja privremeno finansiranje

0
340

Dva politička bloka, SDA, SBB, DF i BOSS s jedne strane te NiP, NS, SDP, NBL te samostalni zastupnici s druge strane postigli su dogovor o načinu izlaska iz krize koja traje duže od mjesec dana.

Prema prijedlogu Sporazuma koji je danas potpisan predsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić (NiP) zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice za četvrtak. Dalje, po ovlaštenju predsjedavajuće, 18. i 19. sjednicu će voditi članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Na navedenim sjednicama, prema sporazumu, izglasat će se potvrđivanje odluke kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS i to za 29. januar, izglasati odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.

Nadalje, kaže se u sporazuma, 20. sjednicom koja će se održati 29. januara, a na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vladi KS, će predsjedavati ponovo Kristić i to do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Ukoliko se u četvrtak bude odvijalo prema planu to znači da će privremeno finansiranje biti usvojeno, a to znači da ond aneće doći ni do protesta budžetskih korisnika koji su najavljeni za 28. januar.

Ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku zastupnika u Skupštini KS rukovodstvo Skupštine u sastavu Kristić, Mirza Čelik (SDA), Vibor Handžić (NS) i Smiljana Viteškić će između sebe za predsjedavajućeg Skupštine izabrati rukovodioca koji je iz reda nove skupštinske većine.

Kristić je poručila da će nakon izbora Mirze Čelika u rukovodstvo Skupštine, a potom i za predsjedavajućeg njemu predati i pečat.

klix.ba