Posjećeni skupovi Pokreta „Snaga domovine“ u Švedskoj

0
661

Veliko zanimanje u Göteborgu, Helsingborgu i Malmöu iskazano je prilikom posjete predstavnika probosanskih partija iz entiteta RS, kojima je data puna podrška.

Piše: Fikret TUFEK

Predstavnici Pokreta „Snaga domovine“, koje čine predstavnici probosanskih partija iz entiteta Republika Srpska, predstavili su u Göteborgu, Helsingborgu i Malmöu, rad pokreta koji okuplja sve političke subjekte koji djeluju u entitetu Republika Srpska, te govorili o značaju općih izbora u BiH u 2022. godini i masovnijem izlasku bh. građana u zemljama dijaspore.

Boraveći u tri švedska grada, od 10 – 12. decembra 2021. godine, o političkim prilikama i stanju u BiH govorili su Vojin Mijatović, podpredsjednik SDP BiH, Ahmed Husagić, Snaga domovine, Mirsad Duratović, podpredsjednik DF BiH i predsjednik Skupštine opštine Prijedor, Sevlid Hurtić predsjednik NL Doboj i predsjednik Skupštine opštine grada Doboj, Aleksandar Vuković predsjednik SDP-a Banja Luka i Nisvet Mujanović, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Domaći predstavnicima Pokreta „Snaga domovine“ iz BiH bili su predstavnici bh. udruženja i aktivisti BH SDP Göteborg mr. sci Edin Osmančević, koji je bio organizator ali nije direktno prisustvovao iz porodičnih razloga, Emir Vižlin i drugi aktivisti.

Dolasku predstavnika Pokreta „Snaga domovine“ podršku su dali Ambasada BiH u Stockholmu i ambasadorica Elvira Dilberović, koja je prisustvovala tribini u Göteborgu.

Posjećenost u Göteborgu, Helsingborgu i Malmöu je bila izuzetno velika, svugdje preko 100 bh. građana, mada je zbog pandemije korona virusa posjeta bila ograničena i u skladu s mjerama zaštite.

Vojin Mijatović, podpredsjednik SDP-a BiH

– Veoma sam zadovoljan sadržajnim i jako posjećenim tribinama i iskazanim intersom u: Göteborgu, Helsingborgu i Malmöu, na čemu smo jako zahvalni.  Naše posjete su u trenutku kada smo svjedoci udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i u momentu ustavne krize, još jednom potvrđujemo da je Pokret „Snaga domovine“ najjači državotvorni projekt koji živi i živjet će. Razgovarali smo sa jako velikim brojem bh. građana u svim mjestima koje smo posjetili u Švedskoj, iznenadio me jako veliki  odziv i interes na svim skupovima u Švedskoj. Ono što nas ohrabruje  jesu odgovori ovih ljudi, a to su iskreni i časni odgovori i to je zapravo odgovor na trenutno stanjeu u BiH.

Vojin Mijatović na svojoj stranici 10. i 11. decembra 2021. godine:

„Pokret „Snaga domovine“ nastavlja aktivnosti po zapadnoj Evropi, idemo tamogdje žive bh. građani. Večeras smo u Göteborgu, gdje je preko 150 bh. građna došlo da budemo zajedno i jači kao BiH“

„Danas smo kao Pokret za državu u Helsingborgu bili gosti na Akademiji BH Saveza žena u Švedskoj, povodom 20 godina rada! Veliko je zadovovoljstvo bilo danas družiti se sa ovim sjajnim ženama koje su najbolji ambasadori BiH u Švedskoj! Idemo dalje Pokret za državu!“

„Večeras u Malmeu, još jedan sjajan skup sa našim građanima u Švedskoj. BiH je naša zajednička država i upravo najbolji odgovor retrogradnim politikama u BiH, da ćemo na opštim izborima 2022. promijeniti stanje. Pokret za državu ide dalje, razgovaramo i razgovaraćemo sa svim našim ljudima. BIH se brani samo zajedno, jer drugačije ne može.“

Ahmed Husagić, pokret „Snaga domovine“

Nakon Austrije i Švicarske evo nas u Švedskoj, raduju nas susreti sa ljudima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, razgovaramo s njima na koji način možemo unaprijediti političku situaciju u Bosni i Hercegovini, pogotovo što se tiče predstojećih izbora koji su ključni i za bh. dijasporu. Sastali smo se i sa političkim predstavnicima u Švedskoj koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, vjerujemo da će Bosna i Hercegovina profitirati od ovih susreta.

Husagić je 20 godina živio u Austriji, gdje je bio član SDP-a i ostavrio značajno angražiranje, koju je napustio i angažovan je direktno u „Sanzi domovine“ i politički život u BiH.

“Pokret za državu BiH”  

O političkim prilikama u svojim lokalnim zajednicama govorili su Sevlid Hurtić, predsjednik Skupštine opštine grada Doboja, Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine opštine grada Prijedora, Aleksandar Vuković, predsjednik SDP-a Banja Luka i Nisvet Mujanović, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Opći zaključak je da su opšti izbori naredne 2021. godine ključni i da bosanskohercegovačka dijaspora može promijeniti u jednom danu političku scenu u domovini Bosni i Hercegovini. Tako pokret „Snaga domovine“ prerasta u“Pokret za državu BiH”, što je jedini odgovor retrogradnim politikama u RS-u.

Javna tribina u BKF „Sarajevo“ Malmö

Informaciju sa Javne tribine u BKF „Sarajevo Malö poslao je Meho Kapo:

Predstavnici probosanskih politickih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, u organizaciji BKF Sarajevo iz Malmöa, su odršali tribinu na temu važnosti učešća dijaspore u političkim procesima u BiH sa fokusom na učešće u izbornim procesima. U izuzetno konstruktivnoj atmosferi, probosanske partije iz entiteta RS, predstavile su svoj rad i platformu djelovanja na izborima 2022. godine.

Vojin Mijatović, Mirsad Duratović, Sevlid Hurtić, Aleksandar Vuković i Ahmed Husagić govorili su o stanju i perspektivama u BiH. Moderator je bio Emir Vržlin.

Pokret „Snaga domovine“ svoj rad bazirao je na nekoliko država Europske unije i zemalja Skandinavije, gdje su animirali bh. dijasporu kroz različite aktivnosti koji se odnose na BiH.

„Duboko smo podijeljena zemlja, nacionalna mržnja je prisutna i reintegracija društva nam je potrebna više nego ikad. Početak takve reintegracije smo započeli formiranjem trećeg bloka gdje branimo bosanskohercegovacki identitet. Krenuli smo donositi pozitivne vibracije u našu dijasporu. Svjesni smo kapaciteta koji leži u tom potencijalu, a kojeg svi zovemo dijaspora“, kazao je Vojin Mijatović.

„Sve naše aktivnosti se odnose na povezivanje naše dijaspore sa domovinom, kako politički, tako i ekonomski, kulturološki i kroz sve druge segmente koji doprinose očuvanju veze sa BiH. Svoje dugogodišnje političko iskustvo stečeno u Austriji želim prenijeti u svoju domovinu. Na tome ćemo svi zajedno raditi i to nas raduje“, kazao je Ahmed Husagić.

Meho Kapo: Dosljednošću i inkluzivnošću za BiH

– Zaključak je da će se već na proljeće ovi procesi i aktivnosti još više intenzivirati sa ciljem jos veće angažiranosti kako BH dijaspore u Švedskoj, tako i političkih subjekata u BiH, a pod motom: „Mir i Bosna i Hercegovina nemaju niti cijenu niti alternativu“.