Ponovo u Sarajevu najviše zaraženih, protiv 104 kršitelja izolacije krivične prijave

0
353

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su 483 uzorka na prisustvo koronavirusa, a pozitivnih je bilo 128.

Kako je potvrđeno iz KCUS-a najveći broj ponovo je u Kantonu Sarajevo, 86 pozitivnih.

U Goraždu je 14, Ustikolini četiri, Travniku sedam, Visokom devet, Žepču tri, Kakanj dva te po jedan slučaj u Kiseljaku, Vitezu i Brezi.

U izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima na bolničkom liječenju je 75 bolesnika, njih deset je smješteno u intenzivnu njegu.

Podaci MUP-a

U protekla dva mjeseca (juni i juli ove godine) nadležne organizacione jedinice Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo zaprimile su 2.065 rješenja o izolaciji koja su izdata od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo ili nadležnih inspekcijskih organa.

– U navedenom periodu od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS kontrolisano je više od 3.500 osoba na području Kantona Sarajevo kojom prilikom je ukupno izvršeno više od 12.000 kontrola, te su u 274 kontrole utvrđena kršenja mjera o izolaciji počinjena od strane 124 osobe.

Policijski službenici Uprave policije su o kršenju mjera izolacije od strane ovih 124 osobe upoznali dežurne tužioce Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je za 104 osobe utvrđen osnov sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 226 KZ FBIH, nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

U toku su aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela, te će po njihovom okončanju, nadležnom tužilaštvu protiv pomenute 104 osobe biti dostavljeni Izvještaji o počinjenim krivičnim djelima iz pomenutog člana 226 KZ FBIH – kazao je portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.