Pomozimo novinaru Petru Lukoviću!

0
542

Sudbina zna biti nemilosrdna i prema onima koji se tokom cijelog svog radnog vijeka, na sebi svojstven način, bore za istinu i pravdu. Toga, nažalost, nije pošteđen ni jedan od najpoznatijih novinara sa područja bivše Jugoslavije, Petar Luković (70), koji bije grčevitu bitku za život.

Piše: Fikret TUFEK

Više od godinu dana Luković se bori sa karcinomom pluća. A kako jedna muka nikada ne ide sama, u međuvremenu je imao i lasersku operaciju, kojom mu je uklonjen karcinom u glavi. U teškoj je zdravstvenoj i materijalnoj situaciji, koju sa svojom malom penzijom ne može ni da riješi, ni da ublaži.

Zato se obratio javnosti, pa i Savezu bosansohercegovačkih udruženja u Švedskoj (predsjedniku Kenanu Jašarspahiću) i portalu BHTF Press, molbom za pomoć.

 “Sa penzijom od 250 evra, piše Luković, našao sam se u poziciji da jedva preživljavam; nešto mi malo pomažu čitaoci i prijatelji, ali se i to iscrpelo. Samo troškovi za stan su mi 230 evra! Ne javljam vam se – ovo je bitno – da tražim novac od vas lično, već da ovu moju priču (uz linkove koje ćete naći na kraju pisma) prosledite vašim i mojim bosanskim prijateljima preko Facebooka vašeg udruženja, možda se dogodi da neko od njih želi da mi pomogne u ovoj teškoj situaciji.”

Da vas podsjetimo: Petar Luković je rođen  21. januara 1951 godine u Kraljevu. Novinarsku karijeru je počeo 1976. u nedjeljniku „Duga“. Kao politički i rok-en-rol kritičar pisao je za mnoge jugoslovenske novine i časopise: „Džuboks“, „Mladost“, „Polet“, „Nedelja“, „Nedjeljna Dalmacija“, „Politika“, „Oslobođenje“, „Vjesnik“, „Rok 82“, „Rok“… Bio je glavni urednik časopisa „Tajne“ i „Seks klub“, prvog porno časopisa u Srbiji. U periodu od 1991. do 1996. godine radio je za beogradski nedjeljnik „Vreme“, gdje je bio i zamjenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. godine pisao je za „Našu Borbu“. Za hrvatski satirični nedjeljnik „Feral Tribune“ piše od njegovog osnivanja 1984. godine. Sarađuje sa časopisima „Reporter“ iz Beograda, „Dani“ iz Sarajeva i „Mladina“ iz Ljubljane. Danas je glavni urednik magazina www.xxzmagazin.com

I kao novinar i kao čovjek Petar Luković je izrastao u gromadu ljudskosti boreći se perom, na svoj osoben način, za istinu i pravdu. Svojim stilom osvajao je simpatije čitalaca širom bivše Jugoslavije. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i društvena priznanja, među kojima se posebno izdvaja nagrada „Počasni građanin Sarajeva“ 2010. godine.

 Nikad nas u našim najtežim situacijama nije ostavljao same. Trenutak je da pokažemo da ni on u svojoj teškoj borbi neće biti sam. Ako ste u mogućnosti – pomozite.

To možete učiniti preko PayPala i Lukovićevog emaila: petar.lukovic@xxzmagazin.com