Poljska koja je već na EURO 2020 odlična je proba pred baraž u oktobru

0
345

BiH će večeras u Zenici odmjeriti snage sa Poljskom u drugom kolu Lige Nacija, a selektor Dušan Bajević najavio je kako će i ovaj susret iskoristiti za pripremu ekipe za polufinale baraža za EURO 2020 koje nas čeka u oktobru protiv Sjeverne Irske.

Utakmica protiv Italije samo je osnažila veliko povjerenje javnosti, ali i igrača u iskustvo, autoritet i trenersko znanje Dušana Bajevića, a protiv Poljske navijači traže da se ponovo pokaže zalaganje i odgovornost kao protiv Italije.

Ta utakmica je pokazala jedno lice reprezentacije BiH za koje se nadamo da ćemo ga gledati redovno u budućnosti. Ekipa je igrala bez srljanja i vrlo strpljivo i odgovorno, onako kako garantuje da se ni protiv najvećih reprezentacija nećemo obrukati.

Očekuje se kako će selektor Bajević napraviti promjene u svim linijama u odnosu na utakmicu u Italiji, a sve kako bi najbolje upoznao sve igrače i u oktobru napravio najbolju slagalicu na terenu.

Zato poslije ovog meča ne treba praviti ocjene kroz rezultat, iako je Bajević najavio kako njegovi igrači i on žele pobjedu.

Poljaci su se za razliku od nas već plasirali na EURO 2020 i to sa šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Austriju. Iza sebe su u grupi ostavili još Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Izrael i Latviju. Ranije su u Ligi Nacija u grupi sa Italijom i Portugalom izvukli dva remija.

Ipak, bez najboljeg napadača na svijetu Roberta Lewandowskog Poljska je možda baš protivnik po mjeri za pripremu utakmicu baraža.

Ako je neko zaboravio – BiH u oktobru igra polufinale baraža za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske u Zenici. Ako pobijedimo, u novembru ćemo za plasman na EURO 2020 igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska, ponovo u Zenici.

reprezentacija.ba