Počeli sa radom ugostiteljski objekti: Ko bude imao temperaturu preko 37,2 ide kući

0
415

Nakon dvomjesečne pauze zbog epidemije koronavirusa, od danas u Republici Srpskoj ponovo rade ugostiteljski objekati, restorani, kafići, roštiljnice, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, privatne stomatološke ambulante i druge uslužne djelatnosti.

Odlukom Štaba za vanredne situacije u RS, njihov rad je, do 25. maja, vremenski ograničen zbog zabrane kretanja, koja je u tom bh. entitetu na snazi svaki dan u 22 sata.

Rad spomenutih uslužnih objekata dozvoljen je uz poštovanje mjera prevencije širenja koronavirusa i u skladu s uputstvima Instituta za javno zdravstvo RS, uz ograničenje broja osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama objekta, održavanje rastojanja te nošenje zaštitne opreme.

Ponovo je uspostavljen i javni prijevoz na područnim i republičkim linijama, sa popunjenošću do 50 posto i mogućnošću da prevoznik redukuje broj polazaka te poštuje mjere prevencije širenja infekcije izazvane koronavirusom.

U Banjoj Luci je gradski javni prevoz putnika uspostavljen sa redukovanim režimom, prevashodno namijenjen prijevozu radnika.

I mališani se od danas vraćaju u vrtiće u tom gradu, ali svega njih oko 200 ponovo idu u objekte pod okriljem Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

To je nešto manje od 10 posto od ukupnog broja djece u sistemu gradskih vrtića, čiji su se roditelji tokom ankete izjasnili da postoji potreba za njihov smještaj u vrtićima.

S ciljem prevencije širenja virusa korona do 18. maja zabranjuje se rad dječijim igraonicama i aktivnostima sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces, potvrđeno je iz Štaba za vanredne situacije u RS.

U RS do 25. maja zabranjena su sva javna okupljanja, rad bezena, wellness i SPA centara te takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista.

KRENULI SA RADOM UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Ugostiteljski objekti u RS-u jutros su krenuli sa radom, a zaposleni su obavezni da mjere temperaturu prilikom dolaska na posao beskontaktnim toplomjerom.

Osobe koje imaju temperaturu višu od 37,2 stepena Celzijusa vraćaju se kući, navodi se u Uputstvu za postepeno ublažavanje mjera Instituta za javno zdravstvo RS, prenosi SrpskaInfo.

U slučaju povišene temperature ili drugih simptoma zarazne bolesti (kašalj, bol u grlu, otežano disanje, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje), s povišenom temperaturom ili bez nje, savjetuje se toj osobi da telefonom kontaktira doktora porodične medicine i da ne dolazi na posao.

Pored toga, obavezno je i pridržavanje sljedećih mjera:

– Zaposleni maske mijenjaju svaka dva-tri sata.

– Rukavice nisu neophodne, ali je neophodno obezbijediti toplu vodu, sapun i alkohol sadržavajuće sredstvo za redovno pranje i dezinfekciju ruku poslije svakog gosta i svake radnje pri kojoj zaposleni dodiruje novac, radnu površinu, predmet, dio namještaja ili opreme koji je dolazio u kontakt i sa drugim licima.

– U prostorijama za odmor zaposlenih treba osigurati dovoljno prostora, a stolove i stolice razmaknuti. Pri boravku u prostoriji za odmor potrebno je zadovoljiti kriterijum fizičke udaljenosti od 1,5 do dva metra, te izbjegavati istovremeni odmor zaposlenih.

– Vrijeme odmora treba ograničiti na maksimalno 15 minuta, ako dvije osobe istovremeno koriste vrijeme za odmor. Međutim, ako više zaposlenih boravi u istom zatvorenom prostoru predviđenom za odmor, preporučuje se da vrijeme za odmor ne koristi istovremeno.

Lična higijena

– Neophodno je sprovoditi pravilnu higijenu ruku, pošto je ona najvažnija mjera kontrole infekcije.

– Uz odgovarajuću higijenu ruku, rukavice nisu potrebne radnicima kod kojih to proces rada ne zahtijeva.

– Ruke treba prati sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi i što češće. Sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola koje sadrži 70 procenata alkohola može se koristiti, ali ne kao zamjena za pranje ruku sapunom i vodom.

– Ne koristiti sušače za ruke.

fokus.ba