Počeli protesti ispred dvorane u kojoj će biti uručena Nobelova nagrada Handkeu

0
531

Manja grupa građana okupila se danas ispred “Konserthusa” (Koncertne kuće) u Stockholmu gdje će uskoro početi svečana ceremonija dodjele Nobelove nagrade koja će biti dodijeljena i kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, javlja Anadolija.

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine kao i žrtvama ratnih dejstava u cijeloj BiH.

Među okupljenima je bila i Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode, koja je za Anadoliju kazala da će učestvovati i u velikom skupu koji će biti održan u 18 sati, nakon dodjele nagrade Peteru Handkeu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

“Pokušali smo mu ukazati da ne može negirati genocid i da se kao pisac mora distancirati od zločinačkog režima Slobodana Miloševića i da se mora izviniti žrtvama Srebrenice”, pojasnila je Čaušević.

Smatra da je dodjela nagrade Handkeu veliki promašaj za humanost i da to nije samo težak udarac preživjelima u BiH i na Balkanu.

“To je sramota za cijelo čovječanstvo, za Evropu, jer negiranje genocida u principu dovodi do toga da je moguće ponavljanje genocida i da je ono što Handke propagira opasno ne samo za Evropu nego cijeli svijet”, pojasnila je Čaušević.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je u regionu izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

N1