Pobjeđujemo jer smo Bosnom i Hercegovinom povezani

0
493

Još jedno druženje s razlogom bosanskohercegovačke dijaspore okupljene pod okriljem Svjetskog Saveza Dijaspore Bosne i Hercegovine, je iza nas.

Pripremio: Meho KAPO

Od 20 – 22 maja 2022 godine, u prelijepom Turskom gradu Izmiru, održano je XVII po redu Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u futsalu.

Teško je u kratkim crtama iskazati šta se sve postiglo za samo dva radna dana ne računajući da su učesnici iskoristili priliku da dođu ranije ili ostanu još koji dan kako bi se što je moguće više upoznali sa gradom i njegovom okolinom punim historije ali i ljepote uz Sredozemno more.

Predstavnici Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj (BHRF) su se okupili i već u četvrtak 19/05 svi zajedno krenuli na put ka Izmiru.

S lijeva na desno: Branko Tomić, Smajo Murguz, Denis Gerzić, Fehim Smajlovic, Muhamed Mujakić,
Mufad Barjaktarević Muffe, Ismedin Malkić, Meho Kapo, Sanel Hamzic, Kenan Mustafić, Ilhan Pepeljak,
Edin Bajrić, Irfan Delimedejac

Nakon sto su svi učesnici pristigli održavan je sastanak Glavnog Odbora SSD BiH a time je obilježen početak intenzivnih aktivnosti na margini XVII Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu, Izmir ´22. Sastanku su prisustvovali predstavnici BIH dijaspore iz Holandije, Norveške, Švedske, Danske, Finske, Švicarske, Njemačke, Austrije, Turske i Velike Britanije, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, zamjenik Ministra, Dževad Mahmutović i pomoćnik Ministra Kemo Sarač te ambasador BiH u Turskoj Nj.E. Adis Alagić, Mehmet Atilla Baysak – Clan Gradskog vijeća Grada Izmira. Kao gosti sastanka bili su Branko Tomić publicista, Elvir Svrakić – Hayat TV, prof.dr. Melih Barut – Hacetepe Univerzitet Ankara i Djena Zeničanin – Hayat TV (novinar).

Sastanak je otvorio Hasan Šehović a pozdravna obraćenja imali su i Nj.E. Ambasador BiH Adis Alagić, prof.dr. Dževad Mahmutović, MLJPI-zamjenik ministra, Kemo Sarač, MLJPI-pomoćnik ministra

Zvanično je potvrđeno da će se 11. Kongres SSD BIH održi u Sarajevu. 2 jula. 2022. godine sa fokusom na dvije teme, Zene u dijaspori i mladi BiH u dijaspori.

Za Sekretarijat kongresa određeni su sledeći članovi: Željka Šećerbegović (Danska), Almir Balihodžić (Austrija), Anes Cerić (Engleska), Mujo Hamzić (Norveška), Smajo Murguz (Švedska) i Hasan Šehović (Turska)

Dan uoči Kongresa održat će se svečana akademija povodom 20 godina postojanja i uspješnog rada Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BIH).

S toga nije zgoreg podsjetiti se da Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBIH), kao krovna organizacija, ima za cilj da uvezuje i koordinira rad Saveza, udruženja, klubova i mnogobrojnih nevladinih organizacija (NVO) koje okupljaju bh dijasporu širom svijeta.

Pripremni sastanak održan je u junu, 2001. godine u prostorijama BiH Kluba Brent, u Londonu. Na tom sastanku su bili predstavnici Saveza i udruženja iz Australije, Austrije, Velike Britanije, Danske, Holandije, Republike Irske, Švicarske, SAD i Švedske.

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBIH) osnovan je na Prvom kongresu dijaspore BiH održanom u Sarajevu, 25. i 26. maja 2002. godine u prisustvu državnih institucija BiH, predstavnika vise bh gradova, privrednih subjekata, nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine kao i preko 200 delegata bosanskohercegovačkih saveza i udruženja iz Australije, Austrije, Belgije, Danske, Egipta, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Jugoslavije, Kanade, Luksemburga, Makedonije, Norveške, Njemačke, Republike Irske, Švedske, Švicarske, SAD, Slovenije, Velike Britanije i Turske.

Ovu priliku iskoristili su i delegati iz Velike Britanije koji su ispred BH UK Networka, krovne organizacije bh. asocijacija u Velikoj Britaniji, uručili zahvalnicu Svjetskom savezu dijaspore BIH. BH UK Network je dugo godina bio sjedište Saveza.

U ime Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, član GO Saveza Meho Kapo, svim prisutnim predstavnicima članica SSDBiH kao i gostima iz Bosne i Hercegovine, uručio je po jednu knjigu „Švedskom Bosna probeharala“ našeg cjenjenog novinara, publiciste i pisca Branka Tomića koja je na izvjestan način lična karta bh zajednice u Švedskoj.

Delegate glavnog odbora SSD BIH primio je gradonačelnik Izmira Izmira Tunc Soyer. Gradonačelnik izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima bh. dijaspore zbog činjenice da u Izmiru kao i u cijeloj Republici Turskoj živi i radi mnogo bh građana. Razgovaralo se o važnosti dijaloga jer iz svakog dijaloga proizilaze ideje za realizaciju projekata koji mogu učvrstiti veze BiH i Turske.

Istakao je važnost susreta, razgovora i saradnje te najavio dolazak u BIH 11. jula kada će posjetiti Srebrenicu.

Članovi SSDBiH sa gostima su iskoristili priliku da posjete mezar Ahmeta Kemala Baysaka, prvog Počasnog konzula BiH i Ambasadora SSDBiH. Učenjem fatihe i minutom šutnje odata mu je počast.

Nakon veoma intenzivnog dana u poslijepodnevnim satima pristupilo se žrijebanju grupa pred takmičarski dio SP. Žrijebanje je otvoreno jednim 20:minutnim filmom Branka Tomića o monografiji „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ istog autora a što je na izvjestan način bio i poklon Saveza bh udruženja Švedske svim učesnicima XVII po redu Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu uz nagradu kompleta monografije osvajačima prva tri mjesta kao i najboljem golmanu i najboljem igraču prvenstva.

Takmičarski dio prvenstva održan je u subotu 21. 05. 2022. godine.

Koplja na parketu je ukrstilo 11 timova iz Norveške ,Švedska, Danske, Holandije, Finske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Velike Britanije, Francuske i Turske.
Nakon grupne faze takmičenja, u izuzetno uzbudljivoj atmosferi i kvalitetnoj igri, u finale su se plasirale reprezentacije Njemačke i Austrije. Njemačka je postignutim golom u zadnjoj minuti pobijedila s rezultatom 1:0 te tako po prvi put postala šampion.

U utakmici za treće mjesto, Švedska je pobijedila Norvešku.

Nakon završetka turnira, organizovana je dodjela medalja i pehara najuspješnijim reprezentacijama i pojedincima: 

  1. Njemačka
  2. Austrija
  3. Švedska
  4. Norveška
Reprezentacija Saveza bosanskohercegovackih udruzenja Svedske osvajac 3. mjesta
Cuce s lijeva na desno:Edin Bajrić, Meho Kapo, Fehim Smajlovic, Kenan Mustafic
Stoje, s lijeva na desno: Mufad Bajraktarevic Muffe, Ismedin Malkic, Denis Gerzic, Ilhan Pepeljak, Sanel Hamzic, Smajo Murguz, Irfan Delimedejac

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Adnan Hodžić (Austrija). 

Najbolji golman  je  Srećko Mišković  (Njemačka).

Najbolji strijelac Andreas Berović (Njemačka).

Najperspektivniji igrač Adnan Kvrgić (Norveška). 

Najbolji trener turnira je Mufad Bajraktarević (Švedska)

Ekipa koja je osvojila fair-play-Norveška.

Pored ekipnih i pojedinačnih rezultata najveći pobjednik je naša domovina Bosna i Hercegovina. S toga čestitke idu svima podjednako, i pobjednicima turnira reprezentaciji naše dijaspore iz Njemačke i svim učesnicima, pratiocima, gostima iz Bosne i Hercegovine predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (Zamjenik ministra Dževad Mahmutović i Pomoćnik ministra Kemo Sarač), kao suorganizatora, Svjetskog saveza dijaspore, predstavnika Izmirske općine Karşıyaka, “Hayat TV” koji je medijski pokrio cijelo prvenstvo i svakako posebno veliko hvala ambasadoru BiH u Turskoj Nj.E. Adis Alagić i drugima… 
Poseban i dirljiv susret bio je sa našim zemljacima, Bošnjacima, čiji su preci, „stari muhažderi“, sudbinom stigli do Turske prije više od 150 godina. To ostaje kao poseban poziv ii osnova za nove međusobne kontakte i prijateljstva.

Takmičarski dan je završen u najboljoj mogućoj atmosferi, večera uz muziku Cenk Bosnali, izvrsnog muzičara naših korijena, koji je zajedno sa svojim orkestrom fantastičnom energijom krunisao veče velike pobjede Bosne i Hercegovine!

Hvala mu i njegovom cijelom bendu, hvala svima na ljubavi prema Bosni i Hercegovini, na druženju, upoznavanju uz međusobnu razmjenu životnih iskustava naših građana rasuti po bijelom svijetu, hvala na ukazanim mogućnostima za sklapanje novih prijateljstava kroz ovakve manifestacije a sto je nepobitan dokaz da je inkluzija moguća ako se samoorganiziranjem i povezivanjem kroz organizacije kao sto je Svjetski Savez Dijaspore Bosne i Hercegovine!

Vidimo se dogodine u našoj Domovini Bosni i Hercegovini!

Povratak u Švedsku vise nego zadovoljni uz obećanje sebi samima a i jedni drugima, dogodine još bolji!