Petero mrtvih i dvoje ranjenih u Norveškoj

0
160

37-godišnji danski državljanin osumnjičen je za ubistvo pet i ranjavanje dvije osobe, u napadu lukom i strijelama u norveškom gradu Kongsberg, predvečer 13. oktobra 2021. godine. Napadač je uhapšen.

Piše: Fikret TUFEK

Pet osoba je ubijeno i dvije osobe su ranjene uključujući i policajca, koji nije bio na službenoj dužnosti, u napadima izvršenim na više lokacija u srijedu predvečer 13. oktobra 2021. godine, tako što je jedan napadač, dansi građanin, naoružana lukom i strijelama, napao osobe u norveškom gradu Kongsberg, udaljenim 68 km jugozapadno od glavnog grada Osla, potvdila je norveška policija.

Napadač uhapšen

Jedan osumnjičeni počinilac je uhapšen. Tokom noći policija je saopćila da se radi o danskom građaninu, jednom 37-godišnjem čovjeku. Napadač je uhapšen nakon potjere.

Od petero ubijenih četiri su žene i jedan čovjek. Žrtve su između 50 i 70 godina. Jedan od ranjenih je policajac koji nije bio na dužnosti, ali se nalazio u butiku, gdje se dseio jedan od napada. Niko od povrijeđenih nije u životnoj opasnosti.

Prije nego što ja osumnjičeni napadač uhapšen, neposredno iza 18:00 sati po lokalnom vremenu, policija u mjestu Kongsberg, dobila je obavijest da jedan čovjek, sa više oružja, među kojim su bili i luk i strijele, hoda centrom grada.

Kako izgleda prema prvim procjenama napadač nije imao pomagače.

Policija ne isključuje da je moguće da se radi o terorističkom napadu.

Danski građanin priznaje napade

Policija je saopćila da je počinilac tridesetsedmogodišnji danski građanin, koji je bio nastanjen u Norveškoj. Počinilac je na saslušanju priznao da je izvršio napade.

Osumnjičeni napadač je prešao na islam i imao veze sa radikalnim miljeom, saopåtila je policija. Policija inače ne želi komentirati ima li ovaj događaj neku vezu s motivom koji se još istražuje.

– Policija je ranije bila u kontaktu sa osumnjičenikom. Joå ranije su postojale okolnosti koje su ukazivale da je on bio povezan s radikalnim krugovima, kaže šef policije Ole Bredrup Säverud.

Njemu je dodijeljen advokat po službenoj dužnosti, saopćava TV2.

– Ja sam pričao sa mojim klijentom i on je saslušan. Moj klijent surađuje s policijom i pojašnjava događaje u detalje, kazao je advokat Frederik Neuman, 14. oktobra 2021. oko 05.00 sati ujutro.

Događaji su se, vjeruje se, desili kod butika životnih namirnica, ali moguće je da postoji i više mjesta gdje se desilo nasilje.

Šef policije Öyvind Aas potvrđuje da je policija otvorila vatru tokom potjere. On kaže da se radilo o pucnju upozorenja.