Ovo su mogući scenariji za okončanje Premijer lige BiH

0
543

Obzirom da virus Covid-19 lagano počinje da jenjava u brojnim evropskim zemljama, mnogi Nogometni savezi kuju planove za nastavak sezona u nacionalnim prvenstvima. U red liga koje bi uskoro mogle da se nastave spada i ona naša – Premijer liga BiH.

Podsjetimo, naša liga je prekinuta prije nešto više od mjesec dana nakon što je virus počeo harati i u našoj zemlji. Obzirom da UEFA zahtijeva od nacionalnih saveza da, ako je moguće, završe sezone do kraja juna, došlo je vrijeme da se i čelni ljudi našeg saveza počnu dogovarati o tome kada bi fudbaleri mogli ponovo na travnjake.

U tom pravcu za sutra je dogovorena video konferencija između Saveza i premijerligaša, a na istoj će između ostalog biti govora i o datumu nastavka prvenstva.

Kako SportSport.ba saznaje, četiri su opcije za nastavak i to ovim redom:

Opcija A: Nastavak takmičenja 3. maja. Početak priprema bio bi po ovoj opciji 20. aprila. Klubovi bi imali devet vikenda da završe prvenstvo. Dakle, krajnji rok bio bi kraj juna.

Opcija B: Nastavak takmičenja 17. maja. Početak priprema za timove po ovoj opciji bio bi 3. maja. Ekipe bi imale sedam vikenda da okončaju prvenstvo za što bi krajnji rok bio također posljednji vikend juna.  

Opcija C: Nastavak takmičenja 24. maja. Po ovoj opciji klubovi bi se vratili treninzima 10. maja, a sezona bi trajala i tokom jula, tačnije bila bi završena 12. jula i sadržala bi osam vikenda.

Opcija D: Nastavak takmičenja 31. maja. Po ovoj opciji klubovi bi se treninzima vratili 17. maja, a sezona bi trajala do 19. jula. Također bi na raspolaganju bilo osam vikenda.

Za sada se opcija B čini najrealnijom, a opcija A gotovo nemoguća misija.

Ipak, treba sačekati i sutrašnji sastanak i vidjeti kakva su razmišljanja čelnika Saveza i klubova koji se takmiče u našoj ligi.

sportsport.ba