“Ovo je zadnji trzaj… Za EP nam fali još 100 ili 150 hiljada KM, ali odakle?”

0
430

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je nastup na Evropskom prvenstvu koje će se za nešto manje od mjesec dana održati u Norveškoj, Švedskoj i Austriji.

Nastup je izboren, ali je i upitan, obzirom na velike probleme sa kojima se susreću ljudi koji rade u savezu.

Kontaktirali smo dopredsjednika RS Bosne i Hercegovine, Asima Šahmana, koji je u razgovoru za SportSport.ba, otkrio kakvo je stanje u i oko reprezentacije.

“Nalazimo se u zaista teškoj situaciji. Same pripreme za Evropsko prvenstvo su bile upitne, ali u posljednji trenutak smo uspjeli da uplatimo novac hotelu Hills iz Sarajeva. Morali smo da sva sredstva koja su namijenjena za rad saveza, te sredstva od koatizacija uplatimo ovom hotelu, kako bi pripreme bile moguće. Dakle priprema će biti, ali šta dalje”, rekao je na početku razgovora gospodin Šahman.

Novca je sve manje, a skoro i da ga nema, te se rukomet u našoj zemlji nalazi na jako niskim granama.

“Vjerujte mi da je ovo zadnji trzaj, da se pokušamo spasiti. Novca nema, sve rezerve su potrošene, zaista ne znam kako dalje. Zavisimo od Federalnog rukometnog saveza i od njihovog predsjednika gospodina Daria Pušića. On mora potpisati neke aplikacije kako bi mi dobili novac od Ministarstva za sport i kulturu”, kaže Šahman.

Igrači se susreću sa velikim problemima, kojih u drugim reprezentacijama nema, ali su i pored svega toga do sada igrali za svoju zemlju.

“Stvarno ne znam ni kako će igrači reagovati. Nemamo novca za normalne dnevnice, nisu im isplaćeni posljednji putni troškovi, a nemamo novca ni za putne troškove koji slijede. Ovi koji nam mogu i koji nam trebaju pomoći cijene nas toliko, da nas puste da se sami snalazimo. Platili smo avionske karte, našli smo sredstva za pripreme, ali ponovo kažem da ne znam kako dalje”, kazao je Asim Šahman, te je dodao:

“Čini mi se da samo čekaju da mi dignemo ruke od svega ili da igrači kažu da neće da igraju. Oni misle da ako smo se uspijevali izvlačiti do sada, da ćemo ponovo uspjeti. Od našeg dolaska nismo napravili duga niti jednu jedinu marku, a to je bilo još sredinom 2018. godine”.

Na kraju razgovora gospodin Šahman otkrio je i to koliko je reprezentaciji potrebno novca za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali i to da igrali još uvijek čekaju na svoju nagradu.

“Parlament je donio odluku da nagradi rukometaše sa 100.000 KM, a to još uvijek nije uplaćeno. Kako da igrači nama povjeruju da to nije uplaćeno, a mi nismo krivi za to. Osim toga nama za odlazak na Evropsko prvenstvo fali još 100 ili 150 hiljada KM, ali kako, odakle. Da je moj potpis validan, potpisao bih sve, kako bi ovi momci mogli normalno raditi, ali nažalost to nije slučaj”, završio je Asim Šahman, dopredsjednik RS BiH.