Osvrt na emisiju uz Dan nezavisnosti BiH

0
185

Prelijepe poruke iz srca BiH i dijaspore odaslane su širom svijeta u posebnoj emisiji 1. marta u 19 sati, koju su pripremili Savez bh. udruženja i APU Network iz Švedske: isti smo mi iz BiH i dijaspore – domovinu u srcu nosimo!

Piše: Fikret TUFEK

Uz 1. mart Dan nezavisnosti BiH, švedska dijaspora je preko Saveza bh. udruženja u Švedskoj (BHRF) – Meho Kapo i APU Network mreže – dr. Adnan Mahmutović, realizirala zaista lijepu i sadržajnu 80-minutnu emisiju iz Sarajeva, u kojoj se govorilo, sviralo i pjevalo domovini BiH!

Učesnici u emisiji: Lejla Gedžo, Dženana Huseinagić, Dženana Šehanović Sarajlić, Željko Komšić, Senad Šantić, Maja Salkić, Franjo Topić, Zijad Zijo Omerović, Meho Kapo i Adnan Mahmutović.

Lejla Gežo, voditeljica

– Uz sretan Dan nezavisnosti BiH, koji emitujemo baš na 1. mart, uz slike zastava BiH i Švedske, čija je dijaspora organizirala ovaj program, slikom vas vodimo kroz našu i vašu BiH: od gradova do rijeka, kanjona, spomenika, stratišta – do ljepota koje ima samo domovina naša BiH, zanosna i prkosna, da je pjesmom i riječju uljepšamo i nezavisnost učinimo ljepšom, i uživamo gledajući i slušajući melodije: „Zemljo moja BiH“, „Moj dilbere kud se šećeš“, „Razbolje se aman…“, „Zapjevala sojka tica“…

Dženana Huseinagić, sopranistica

– BiH je i moja domovina, tu sam rođena, provela najteže trenutke, školovala sam se u inozemstu, ali srce me vuklo da se vratim u moju domovinu BiH, koja je moja mati, imam kćerku i želim da raste ovdje u domovini i da joj to prenosim, jer ljubav prema domovini i mladi treba da prenose..

Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica

– BiH je na prvom mjestu, puno mi je srce domovine, drago mi kada bh. dijaspora veliča domovinu, kao i što smo nas dvije pozvane da uveličamo ovaj jubilej, jer domovina je više od datuma!

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

– Jedna je i jedina BiH, naša domovina, zato je Dan nezavisnosti značajan i ovdje i u Švedskoj, gdje je vodstvo dijaspore to osjetilo i organiziralo ovaj lijepi program. Kada je bio referendum o nezavisnosti 1992. bio sam mlad, logično mi bilo da glasam „za“, poslije sam naučio mnogo toga, da sam dio naroda..! Osjećanja su pomiješana danas: bh. zastava, prva s ljiljanima je u srcu, ova nova je za budućnost, simbolika, imamo svoju državu BiH! Ono što smo prošli naša je država – vidite šta se dešava u Ukrajini, sve bi neki narodi dali da imaju svoju državu, s njom se ne treba igrati, nije nam dana (izborili smo se!) zauvijek.

Senad Šantić, osnivač firme „ZenDev“

– Iz moga Mostara sam izbjegao, ali sam se vratio iz Švedske 2016. da u domovini ćivim. Dan nezavisnosti je da se sjećamo ljudi koji su se borili za bh. državu, ali „borba“, ne puškom već intelektom, nije završena dok god mladi napuštaju BiH! Mladima poručujem da više rade i da sebe unaprijede, a medije molim da ne budu samo negativni, ovo nam je jedina domovina, naša BiH!

Maja Salkić, glumica Sarajevskog ratnog pozorišta („SARTR“)

– Dan nezavisnosti je i dan identiteta, pripadanja istom prostoru i jeziku i kulturi, kojoj nismo previše posvećeni. Moje pozorište „Sartr“ osnovano je u ratu, 17. maja 1992, kao izraz otpora okupaciji, surađuje i sa našim bh. građanima u Švedskoj, kultura je najbolji identitet, jer vlasti i političari dolaze i odlaze. Sarajevsko ratno pozoriše je Europa u malom, otvoreno prema mladima, u izbjeglištvu to je sada treća generacija, tamo ste sigurniji, ali ovdje u BiH vam je domovina, srce i duša..! BiH je država i svih naših izbjeglica iz cijelog svijeta, oni su uvijek dobro došli, jer mi smo jedno, nerazdvojivi…

Prof. dr. sc. Franjo Topić, teolog

– Domovina je mjesto gdje se rađamo, naša proširena kuća! Učestvovao sam u kreiranju prve bh. zastave s ljiljanima, kao heraldičkim znakovima iz naše historije; mi imamo i kralja Tvrtka, Bosna je puna paradoksa..! Dejtonska BiH nije idealno rješenje, nema idealnih rješenja, ali je bolje od rata. BiH je takva, u njoj žive građani koji su četiri države promijenili, o tome pišem i u mojoj knjizi „BiH naša domovina“. Možese i ovdje živiti, to je apel mladima da ostanu, nije zapad idealan: često radno odijelo i pidžama. Šta će nam bogomolje svih vjera ako će biti prazne? Svi smo braća i sestre, svih 8 milijardi: Mir nije sve, ali se bez mira ne može!

Zijad Zijo Omerović, predsjednik RVI (ratni vojni invalidi) i taxista za invalide

– Borac sam ARBiH, sa prve linije i malo više, da sudija nije prije vremena odsvirao kraj mi bi pobijedili, i ovako smo moralni pobjednici, znam to kao nogometaš „Vratnika“ i zaljubljenik „Barcelone“. Ponosan sam jer smo sačuvali granice BiH i multietničnost ARBiH. Napisao sam knjige pjesama „Leptir“ i „Haver“, svijet je otvorena knjiga za ćitanje. Moja poruka mladima: Čuvajte BiH, kada su nas napali svi smo je branili, nikakve paravojne jedinice nisu to učinile..!

Meho Kapo, Savez bh. druženja u Švedskoj (BHRF)

– Veliko mi je zadovoljstvo učestvovati u emisiji i pozdraviti i ljude u BiH i našu dijasporu u Švedskoj i šire, jer želim da širimo mrvice nečeg dobrog širom svijeta i mnogo godina nezavisnosti našoj BiH! Danas osjećam zvuke melodije moga grada: „Sarajevo, ljubavi moja“, jer 30 godina i 7 dana sam u Švedskoj, a stalno gledam šta se dešava u mojoj BiH, s tim da treba imati mjeru i znati šta smo i odakle smo i zbog čega smo ovdje. Svijet voli BiH, Švedska je podržava, a ja kažem:“Ne mogu se vratiti u BiH kada iz nje nikada nisam ni otišao!“.

Dr. Adnan Mahmutović, podpredsjednik APU Network (APU Mreža)

– Mi danas zajedno nastupamo i ljubav domovini BiH šaljemo, u ljepšoj budućnosti hoćemo da sudjelujemo. Ne sjećam se referenduma, bio sam tinejdžer, imao 16 godina, ali osjetio sam vibracije kod odraslih i ljubav prema BiH. Srce je kosomo, u njemu ima mjesta i za BiH i Švedsku, gdje živimo, ali BiH zauzima ogroman dio srca. Srce je priča, i Bosna je priča, izlazi iz srca i vraća se, energija koja se puni, proces, to se ne može potrošiti. Čestitam Dan nezavisnosti svima bh. građanima u BiH i Švedskoj, komšijama koji nisu Bosanci, jer BiH je internacionalna.

Ponos domovinom BiH

„Emisija Dan Nezavisnosti BiH 2022 – APU Network / BHRF“ postoji na mrežama i portalima, treba je pogledati: da žmarci srcem, zbog domovine BiH, kroz dušu prođu! Ovaj osvrt na emisiju je da i na papiru ostane zabilježeno da smo obilježili 1. mart Dan nezavisnosti BiH, spajali i zbližavali Švedsku i sve zemlje dijaspore sa BiH, a bh. građana ima u preko 50-tak zemalja svijeta, oni su dio BiH jer za nju žive. Riječe Mehe Kape odslikavaju da je emisija „topliji pristup obiljezavanja Dana nezavisnosti, bas onako kako milina nase nam Domovine jedino i razumije, s ljubavlju!“