Oglasila se Ambasada SAD u BiH o najavi mise bleiburškim žrtvama u Sarajevu

0
614

Povodom najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za hrvatske žrtve Bleiburške tragedije, oglasili su se i iz Ambasade Sjedinjenih Američki Država u Bosni i Hercegovini.

“Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni I Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogardne retorike”, navode iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Nakon što smo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na istinske vrijednosti demokratije, pomirenja i međureligijskog dijaloga, poručuju iz američke ambasade u našoj zemlji.

Ranije su iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ poričili da se u ovom konkretnom slučaju ne radi “ni o kakvom crkvenom poslanju i primjerenom činodejstvu katoličke crkve već ciljanoj i osmišljenoj političkoj provokaciji najvišeg ranga prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini”.

Kako su naveli iz Kurga 99, nepojmljiv gest za civiliziranu i antifašističku Evropu treba da postane standard za Sarajevo i BiH.

N1