Održano veče horske pjesme u Jönköpingu

0
535

Divna kulturna manifestacija na kojoj su pjevali horovi bh. udruženja „Jönköping“ i „Đerdan“ Värnamo, te nastpio Folklorni ansambl Saveza bh. udruženja iz Švedske, koji je ispraćen ovacijama.

Piše: Fikret TUFEK

Fotografije: Melina Glavaš

U Jönköpingu je 11. decembra 2021. godine održana tradicionalna kulturna manifestacija „Veče horske pjesme“ na kojo su nastupili horovi bosanskohercegovačkih udruženja „Jönköping“ iz Jönköpinga i „Đerdan“ Värnamo. Specijalni gost manifestacije bio je Folklorni ansambl Saveza bh. udruženja iz Švedske, iz čak devet švedskih mjesta i sa 40 učesnika, koji je ispraćen ovacijama.

Na završnoj sceni nastupio je zajednički, odnosno „Bosanski hor“ melodijom „Čudna jada od Mostara grada“, koju je pjevala i publika, pa se Jönköpingom orila bh. pjesma!

Online seminar horske pjesme

Dan kulture proveden je Isti u hotelu „Grand“ u Jönköpingu, gdje su učesnici imali online seminar horske pjesme u organizaciji Saveza bh. udruženja u Švedskoj, a uz podršku NBV-a.

Online predavanje iz Sarajeva imala je Lejla Čaušević Karačić, u tri dijela, što su učesnici seminara ocijenili veoma korisnim i poučnim.

„Veče horske pjesme“

Na manifestaciji „Veče horske pjesme“, održanoj u Auli „Erik Dahlberg“ gimnazije Jönköping, bilo je zajedno preko 150 učesnika i posjetilaca. Na odziv je uticala i pandemija korona virusa.

Veče horske pjesme je otvorio Edin Glavaš, predsjednik bh. udruženja „Jönköping“ iz Jönköpinga, domaćina manifestacije, koji je zaželio svima dobrodošlicu i govorio o značaju ove kulturne priredbe na zbližavanju i zajedničkom djelovanju bosanskohercegovačke dijaspore u Švedskoj, koju potpomaže Savez bh. udruženja u Švedskoj na čelu s predsjednikom Kenanom Jašarspahićem, koji je bio na manifestaciji, ali i aktivno pomagao koreografu Amelu Mulaliću u realizaciji nastupa Folklornog ansambla Saveza bh. udruženja iz Švedske.

Folklor, harmonika, sevdalinka i pisci

Program je započeo folklorom: nastupio je nanovo osnovani Foklor bh. udruženja „Jönköping“ iz Jönköpinga. Male djevojčice folklorašice, koje su se pripremale samo dva mjeseca,  uz vodstvo Selme Bobar i Amele Kozić, nagrađene su aplauzom.

Potom je uz harmoniku nastupio Šerif Velić koji je otpjevao pjesmu i dobio snažan aplauz prisutnih učesnika programa i jako aktivne publike. Onda je gost, inače član Hora iz Gislaveda, Jusuf Husejinovic – Gala, otpjevao pjesmu, publika ga nagradila aplauzom.

Osman Bobar kratko je predstavio domaćina, bh. udruženje „Jönköping“, sa njihovim sekcijama i uspješnim radom. Potom je Bobar govorio i o uspješnim pojedincima, čak četiri su člana objavili knjigu u zadnjih par godina, a publici je kratko predstavio autore knjiga: Rabiju Hamidović, koja je napisala knjigu „Tarikov most“ i Šerifa Velića, koji je objavio knjigu „Sačuvano od zaborava“.

Horovi oduševili

Na zvaničnoj kulturnoj i tradicionalnoj manifestaciji „Večeri horske pjesmme“ nastupila su dva hora: bh. udruženja „Jönköping“ i „Đerdan“ Värnamo, a na kraju i zajednički „Bosanski hor“.

Prvo je nastupio Hor „Đerdan“ iz Värnama, u kojem je nastupilo 13 članova, sa pjesmama: „Lavanda“, „Kad ja pođoh aman“ i „Ne klepeći nanulama“. Hor je pripremila i rukovodila horom Merima Tihić. I dobila zaslužene aplauze.

Hor „Jönköping“ iz Jönköpinga, u kojem je nastupilo 14 članova, prvo je otpjevao izvornu pjesmu „Vila jaše konja Osmanova“, a potom „Zvjezda tjera mjeseca“ i „Tamburaši“. Hor domaćin „Jönköping“, u odsustvu horovođe Amira Islamovića, vodila je članica hora Melina Glavaš.

Osvježenje i iznenađenje večeri

Folklorni ansambl Saveza bh. udruženja u Švedskoj, sa 40 učesnika čak iz devet gradova Švedske, sa glavnim koreografom Amelom Mulalićem i uz svesrdnu podršku predsjednika Saveza bh. udruženja u Švedskoj, Kenana Jašarspahića, predstavio se u tradicionalnim nošnjama naroda Bosne i Hercegovine, sa „Spletom igara iz Sarajeva“.

Publika je izvanredno oduševljena primila ovaj nastup zajedničkog Folklornog ansambla Saveza.

Malo je reći da su oduševili publiku, koja je na nakon izvedbe ustala na noge i dugo aplaudirala!

Bosanski hor i publika zajedno pjevali

Završna scena je bila sa zajedničkim horom, kojeg nazivaju i „Bosanski hor“, koji je nastupio izvodeći melodiju „Čudna jada od Mostara grada“, s tim da je i publika dobila tekst i pjevala zajedno sa Zajedničkim horom. Pjesma bosanskohercegovačka orila se i razlijegala Jönköpingom.

Melina Glavaš, članica hora i aktivistkinja

– Čitav dan je protekao u znaku seminara o horskoj pjesmi, večer je za pamćenje, družila se bh. mladost sa odraslima, kroz njegovanje bh. kulturnih tradicija na najljepši mogući način, kroz pjesmu i igru! Žao nam je da zbog pandemije korona virusa neki horovi nisu vježbali i zato nisu došli, ali to nije umanjilo našu zamisao, ukupno druženje sa dobrim sadržajima pokazalo je da možemo. Nastavićemo!

Kenan Jašarspahić, predsjednik Saveza

– Veoma je teško sakriti emocije nakon impresivnog nastupa Folklornog ansambla Saveza bh. udruženja u Švedskoj. Imao sam čast i zadovoljstvo biti međ bh. građanima u Jönköping na manifestaciji „Veče horske pjesme“. Iako sam, još uvijek aktivni član ansambla, svoje sam mjesto prvi put zamijenio mjestom u publici, te iz drugog ugla posmatrao svu tu bh. djecu i omladinu, našu budućnost. To je bh. omladina, koja i pored brojnih izazova u životu s kojima se sreću, putuje i do 500, neki čak i 600 kilometara, kako bi prisustvovali probama. Nekada budem veoma tužan zbog činjenice da rad i želja za očuvanjem i predstavljanjem bh.  kulture i tradicija, koje pokazuje ova omladina, nsu podržani u mjeri u kojoj to oni zaslužuju, ipak preovladaju ponos i ljubav prema onome što jesmo, Bosanci i Hercegovci. Zahvalio bih se, kako u svoje ime tako i u ime voditelja Folklornog ansambla Amela Mulalića, našoj organizaciji Savezu bh. udruženja, kao i tadašnjoj predsjednici Fatimi Veladžić, u čijem je mandatu osnovan Ansambl, na prilici i povjerenju! Zahvaljujem se i svima koji su uputili ovacije aplauza, te pozivam sve naše sugrađane da podrže rad naše bh. omladine! Kao predsjednik Saveza bh. udruženja u Švedskoj, čvrsto obećavam, da ćemo učiniti sve što bude u našoj mogućnosti da im obezbijedimo sve potrebne uslove za kvalitetan rad, kazao je Jašarspahić.