Održana skupština bh. udruženja Oblasne organizacije Skåne

0
138

Deset bh. udruženja sa 2.169 članova južne Švedske, čini sve da njeguje bh. kulturu i tradicije. Upućen je apel na većem angažiranju i povećanje članstva nakon pandemije korona virusa.

Piše: Fikret TUFEK

U Helsingborgu je 24. aprila 2022. godine održana godišnja skupština Oblasne organizacije bosansko-hercegovačkih udruženja regije Skåne (u okviru Saveza bh. udruženja u Švedskoj), u kojoj djeluje deset bh. udruženja, s apelom na veće angažiranje i povećanje članstva nakon pandemije korona virusa. Aktvnosti djece i omladine kroz različite sekcije kulture glavni su zadatak djelovanja.

10 bh. udruženja regije Skåne

Na području regije Skåne djeluje Oblasna organizacija bosanskohercegovačkih udruženja (Bosnisk-Hercegovinska föreningarnas länsorganisation i Skåne): sa 10 bh. udruženja u šest gradova južne Švedske: Malmö četiri bh. udruženja, Helsingborg dva bh udruženja, te Landskrona, Trelleborg, Eslöv i Ystad sa po jednim bh. udruženjem.

Delegati Oblasne organizacije bh. udruženja regije Skåne (južna Švedska) okupili su se 24. aprila 2022. godine na redovnoj godišnjih skupštini u prostorijama Švedsko-bosanskohercegovačkog udruženja „BH-S-4“ , gdje su im izvanredni domaćini bili Suljo Redžanović, predsjednik i agilni Elvedin Durović, poznati sportski radnik i aktivista u brojnim bh. udruženjima u Švedskoj.

Na redovnoj godišnjoj skupštini delegati su razmatrali i usvojili važna godišnja dokumenta: Izvještaj o radu, Finansijski i Izvještaj revizione komisije za 2021. godinu, te Plan rada i Finansijski plan za 2022. godinu, koji okvirno iznosi 995.540 kruna.

Delegati su usvojili predloženi Ekonomski izvještaj u kojem su prihodi ca 745.000 švedskih kruna, o kojem je govorio Asim Cerić, sekretar Oblasne organizacije Skåne, kazavši da je poslovanje bilo solidno, pogotovo što se radio u vrijeme pandemije korona virusa. Delegati su nakon toga podržali Informaciju o godišnjem poslovanju koju je napisala Mejrima Zejnić, aturorizirani konsulant firme „SRF“, te revizorski izvještaj o kojem je u ime Revizione komisije govorio predsjednik Ismet Dedić  „BiH 92“ Trelleborg (članovi Šućrija Šehović „Trebisnjica“ i  Sabahudin Salihović BKF „Sarajevo“).

Mehmed Ćelam, predsjednik

Mehmed Ćelam, predsjednik

– U naših 10 bh. udruženja sa 2.169 registriranih člnaova prilagođavali smo se djelovanju u uslovima pandemije korone, održli tri sastank Glavnog odbora (jedan online), i utvrdili da smo i u teškim vremenima ostvarili zacrtane aktivnosti u svim bh. udruženjima pojedinačno.

Najviše smo bili angažirani u radu s djecom i mladima, uz saradnju sa Regionom Skåne, koji nas je značajno pomogao finasiski kroz pomoć (bidrag), posebno na aktivnostima usmjerenim na fizičko i psihičko zdravlje djece djece i omladini i preventivno djelovanje u otklanjanju droge, alkohola i pušenja. Dobru smo suradnju imali i sa Fritid Malö, Biroom rada, Savezom beh udruženja u Švedskoj i drugima.

Asim Cerić, sekretar

Asim Cerić, sekretar

– Nastavićemo naše djelovanje kroz djelovanje organa s fokusom na djelovanje djece i mladih u kulturi, sportu i očuvanju psihičkog zdravlja mladih. Teme kao jednakost, diskriminacija, prava djece i mladih kroz obrazovanje, seminare, predavanja i projekte biće u prvom planu.

Nastavićemo i suradnju sa sa raznim organizacijama i nadleštvima u Švedskoj i BiH, ići u posjete drugim udruženjima kroz upražnjavanje slobodnih aktivnosti u slobodnom vremenu i poduku djece i omladine na život u udruženjima i kroz druge raznovrsne sadržaje rada za djecu i mlade. Riječju, činićemo sve da se djeca i mladi što više angažuju i dovode i roditelje u bh. udruženja, da zajednički djelujemo.

Izbori

Na kraju su izvršeni i izbori kroz dopune ili izmjene do kojih je inače došlo u baznim udruženjima. Kandidaciona komisija, predsjednik Lutvo Kadrić „Ljiljan“ Landskrona (Mustafa Suljić „Bosanska krajina“ i Damir Kačapor „BiH-S-04“ Helsingborg) napravila je prijedlog izbornih promjena i predložila Glavni odbor Oblasne organizacije bh. udruženja regije Skåne u koji je ušlo 13 članova: Mehmed Ćejvan predsjednik, Trelleborg „BiH 92, “Bosanska krajina“ predsjednica Nisveta Creić, BKF „Sarajevo“predsjednica Nermina Hrvačić, „Trebišnjica“ predsjednik Miralem Arslanagić, „Vrbanja“ predsjednik Agan Smailagić, „BiH 94“ predsjednik Salem Fazlić, „BiH-S-04“ predsjednik Suljo Redžanović; „Ljiljan“ predsjednik Zijad Džamastagić, „BiH 92“ predsjednica Elvira Ćelam; „Rubin“ predsjednik Tarik Rašović, „Bošnjak“ predsjednik Ferik Čejvan, te članovi Osman Bračković „Bosanska krajina“ za omladinu i Elvedin Durović „BiH-S-04“.

„Susret omladineTrelleborg 2022“

Prema riječima Elvire Ćelam, predsjednice „BiH 92“ Trelleborg, omladina nastavlja sa uspješnim aktivnostima i realizuje programa „Susreti omladine – Trelleborg 2022“, koje prave izsklučivo mladi, a u koordinaciji sa Osmanom Bračkovićem, koordinatorom za omladinu (čija je članica i Elvira Ćelam), pa će se tako u Trelleborgu održati ovogodišnji „Susret omladine Trelleborg 2022“, krajem maja 2022, za realizaciju je zadužen Aktiv omladine „BiH 92“ Trelleborg, na čelu sa Elvirom Ćelam.

Regionalna Smotra kulture Eslöv 30. aprila

Trenutno regija Skåne ima 10 bh. udruženja sa 2.169 članova. Smotra je prikaz kulturnih ostvarenja tokom godine i na nju su ponosni u Oblasnoj organizaciji Skåne, prije svega jer djeca i mladi kroz kulturu uče i njeguju svoj maternji jezik, običaje i kulturno stvaralaštvo, čuvaju naše tradicije.

– Masovnost, uigranost i kvalitet osnovne su odlike ove kulturne manifestacije, na kojoj će u subotu 30. aprila 2022. godine, u 12.00 sati, nastupiti djeca i mladi iz četiri bh. udruženja: „Bosanska krajina“ Malmö,  BKF „Sarajevo“ Malmö, „Ljiljan“ Landskrona i „Rubin“ Eslöv, sa oko 150 učesnika.

Regionalna smotra kulture i ove će se godine održati u Eslövu, Medborgarhuset, Kyrkogatan 1, Eslöv, u organizaciji domaćina ”Rubin“, kaže za BHRF Press Bešir Rašović, predsjednika Odbora kulture regije Skåne: 073-982 91 15 mobil.

Bh. udruženja Skåne i predsjednici

Bosanskohercegovačka udruženja Oblasne organizacije Skåne (Južna Švedska) – Malmö: „Bosanska krajina“, predsjednica Nisveta Creić, BKF „Sarajevo“, predsjednica Nermina Hrvačić, „Trebišnjica“, predsjednik Miralem Arslanagić i „Vrbanja“, predsjednik Agan Smailagić; Helsingborg: „BiH 94“, predsjednik Salem Fazlić i „BiH-S-04“, predsjednik Suljo Redžanović; Landskrona: „Ljiljan“, predsjednik Zijad Džamastagić; Trelleborg: „BiH 92“, predsjednica Elvira Ćelam; Eslöv: „Rubin“, predsjednik Tarik Rašović i Ystad: „Bošnjak“, predsjednik Ferik Čejvan.