Obilježavanje 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Švedskoj

0
257

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, Savez bh. udruženja i APU Mreža u Švedskoj, 1. marta 2022. godine u 18:00 sati, organiziraju program (online), posvećen Danu državnosti BiH.

Piše: Fikret Tufek

Meho Kapo

Meho Kapo, član Koordinacionog odbora

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2022. je jubilarno, prošlo je 30 godina od održavanja referenduma u BiH 29. februara i 1. marta 1992. godine, uz referendumsko pitanje:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“

O tome smo, za portal BHRF Press, razgovarali sa Mehom Kapom, članom Glavnog koordinacionog odbora „World for Bosnia and Hercegovina” („Svijet za BiH“) i Odbora u Švedskoj.

– Prije tri decenije, građani naše lijepe domovine BiH su se opredijelili za nezavisnost. Njihovo jasno i glasno „DA“ na referendumu održanom 29. februara i  1. marta 1992. godine bio je glas želje za nezavisnom, građanskom državom svih naroda i narodnosti u BiH. Ove 2022. godine je jubilej, 30 godina nezavisnosti BiH, taj značajan datum i njegovu godišnjicu u Švedskoj, obilježiće zajedno APU Mreža i Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, posebnim i posrednim programom (online), baš na taj historijski dan, 1. marta 2022. godine u 18:00 sati, kojega posebno pripremamo.

Tema programa?

– Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine su mladi talenti i pojedinci koji su dali veliki doprinos u razvoju BiH u posljednjih 30 godina kao i u korelaciji Švedske i BiH u okviru tri kategorije APU mreže: akademija, poduzetništvo i umjetnost/kultura. Svrha ove teme je potaknuti mlade ljude u BiH da se nastave boriti za svoju budućnost. Uvijek postoji put naprijed i uz današnju mrežu sa bh. građanima širom svijeta, može se pronaći podrška i pomoć BiH.

Program online  1. marta 2022. u 18 sati

Specijalni program „online“ iz Švedske možete pratiti sadržaj posvećen Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, sa brojnim gostima, na linku: https://fb.me/e/6aYfGQRKC

Gosti programa

Na ovogodišnjem obilježavanju Dana nezavisnosti BiH iz Švedske glavni sagovornik biće predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

U specijalnoj emisiji će govoriti i gosti: Senad Šantić, Damir Galijašević, Maja Salkić, Dženana Huseinagić, Dženana Šehanović Sarajlić, dr. Franjo Topić i Zijad Omerović.

Senad Šantić – Osnivač „ZenDev“ – kompanije za razvoj softvera. Rođen je 1988. godine u BiH, u Švedsku je došao kao izbjeglica zbog agresije na BiH 1992-1995, gdje je i odrastao. Pokrenuo je kompaniju „ZenDev“ u Švedskoj i vratio se u BiH kako bi osnovao kompaniju u Mostaru. Danas kompanija uspješno djeluje s radnom kulturom inspirisanom Švedskom, gdje su zaposlenici srž kompanije, a hijerarhija je samo uspomena. Šantić je inspirisao i nekoliko mladih ljudi u BiH da krenu istim putem prema zdravijoj i produktivnijoj kulturi rada.

Damir Galijašević – dobitnik „Bra Music Oscar“ 2017. godine, kao vodeći mladi muzičari BiH. Rođen je u Hrvatskoj 1996. godine, ali je odrastao u Tešnju, u BiH. Već u srednjoj školi odlučio je da se posveti muzici. Sa svojim ansamblom jedan je od najistaknutijih mladih talenata BiH, koji nastavlja tradicionalnu muziku sevdalinke. Osim što je profesionalni harmonikaš, Galijašević je kompozitor i cijenjeni organizator najznačajnijih bosanskohercegovačkih muzičkih događaja.

Maja Salkić, „SARTR“ (Sarajevsko ratno pozorište) – glumica, rođena je u Sarajevu 1979. godine, gdje je odrasla i studirala na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Danas je jedna od najistaknutijih redovnih glumica Sarajevskog ratnog teatra „SARTR“, osnovanog 17. maja 1992, koji je okupio glumce i pozorišta u Sarajevu koji su zbog agresije na BiH morali obustaviti rad. U avgustu 1992. godine „SARTR“ je osnovan kao vojna jedinica pri Područnom štabu Oružanih snaga BiH, a 12. januara 1993. godine odlukom Ratnog predsjedništva Gradskog vijeća Sarajeva kao javna ustanova od kulturnog interesa. „SARTR“ je realizovao prvu ratnu pozorišnu premijeru „SKYDD“, koja je konceptualno predstavljala stvarnost tog trenutka.

Dženana Šehanović Sarajlić – rođena je 1991. godine u Brčkom i profesor je klavira i profesionalni pijanista. Magistrirala je sviranje klavira (nastup na klaviru). Muziku je studirala u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i BiH. Sa 14 godina postala je najmlađa studentica ikada koja je počela studirati na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2010, a godinu dana kasnije, 2011. godine, magistrirala sviranje klavira u Zagrebu. Održala je nekoliko solističkih koncerata širom Evrope, uključujući BiH, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Italiju, Mađarsku, Norvešku, Lihtenštajn itd. Imala je i grupne nastupe sa Sarajevskom filharmonijom, a 2010. godine dobila je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, na osnovu 15 prethodno dobivenih međunarodnih nagrada.

Dženana Huseinagić – diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, magistrirala i specijalizirala u Beogradu; 2020. godine odbranila je doktorsku disertaciju iz PR-a na odsjecima za umjetnost i kulturu Univerziteta za medije i komunikacije. Poznata je i kao sopran koji klasične sevdalinke (tradicionalne bosanske pjesme) interpretira na novi način (podsjeća na opersko pjevanje). Na ovaj način se čuva ljubav prema istorijskoj i kulturnoj baštini koju sevdalinka ima u BiH. Kroz novi način izvođenja, sevdalinka dobija mogućnost da se prilagodi novim generacijama, ne gubeći svoju vrijednost, što je i osnovni cilj.

Dr. Franjo Topić –  rođen je 1953. godine u Travniku, teolog je i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“. Gimnaziju u Subotici završio je 1971, nakon čega je zaređen za sveštenika 1976. Naredne 1977. diplomirao je teologiju u Sarajevu, a 1985. godine odbranio je doktorsku disertaciju na Gregorijanskom univerzitetu u Rimu. Od 1985. do danas predaje teologiju (katolicizam i islam) na Katoličkom bogoslovskom univerzitetu u Sarajevu. Od 1995. do 2010. godine je počasni predsjednik Panevropske unije u BiH, a od 2009. godine član je Predsjedništva Međunarodne panevropske unije.

Zijad Omerović – rođenje 1962. godine u Sarajevu. Kao mlad, pridružuje se bosanskoj vojsci Armije RBiH u Sarajevu (1. korpus, 2. brdska brigada) i važan je dio odbrane BiH. Dobitnik je više priznanja za učešće u odbrani BiH. Danas radi kao taksista u Sarajevu, gdje je jedan od rijetkih vozača koji ima taksi prilagođen invalidima. Također besplatno vozi ratne vojne invalide. Predsjednik je udruženja RVI (ratni vojni invalidi). Uz sve ovo, Zijad Omerović je napisao i dvije knjige koje su uglavnom o duhovnoj poeziji. Danas je Omerović  veoma cijenjena osoba u bh. društvu.

Svim građanima i državljanima BiH, koji državu BiH  smatraju svojom jedinom domovinom, APU  Mreža i Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, čestitaju 1. mart Dan nezavisnosti BiH!