Obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Švedskoj

0
446

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici održaće se i ovog 11. jula 2021. u centru Stockholma kroz dva specijalna programa u organizaciji bh. zajednice u Švedskoj.

Piše: Fikret TUFEK

U žiži interesovanja preko 100.000 hiljada bh. građana u Švedskoj je ponovo ovogodišnji 11. juli i posredno (online) i neposredno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Organizacioni odbor osam bh. organizacija u Švedskoj obilježiće 11. juli 2021. godine veoma sadržajno unatoč pandemiji koronavirusa.

Ovogodišnja centralna manifestacija u Švedskoj „Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“ održava se, kao i svake godine, 11. jula 2021. godine u Stockholmu. Za razliku od ranijih godina, ove je godine, zbog pandemije koronavirusa, kompletan program prilagođen ovim uslovima i održava se u dva dijela.

Dnevni program

Susret sa građanima Stockholma, na jednom od centralnih Stokholmskih trgova, Mynttorget, koji se nalazi između kraljevske palače i parlamenta,  a u periodu od 11:00 – 15:00 sati. Fokus je stavljen na Memorijalni centar genocida Srebrenica – Potočari tako sto će se  na velikom ekranu prikazivati kratki filmovi sa svjedočenjima koje je Centar napravio, a potom i direktni prijenos dženaze iz Potočara. Istovremeno će grupa aktivista dijeliti „Cvijet sjećanja“ i letke sa informacijama i linkovima ujedno razgovarajući sa zainteresiranim prolaznicima o genocidu u BiH.

Večernji program

Panel diskusija od 19:00 – 21:00 sat Na oficijelnoj Facebook stranici: facebook.com/srebrenica25 prikazaće se panel diskusija na temu kulture pamćanja kroz institucije, uz učešće predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari: Amrom Begić i Hasanom Hasanovićem, zatim Center for Post-Conflict Researsch: Velmom Šarić, te Civil Rights Defanders: Enom Bavčić – Moderator programa je Teufika Šabanović.

Učesnici: Amra Begić je pomoćnik direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Velma Šarić je istraživačica, novinarka, stručnjak za izgradnju mira i branilac ljudskih prava iz Sarajeva, osnivačica je i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja. Hasan Hasanović radi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i autor je dviju knjiga: SurvivingSrebrenica i, zajedno sa Ann Petrilom Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide. Ena Bavčić, MA ljudskih prava i demokratije u Jugoistočnoj Evropi i programska savjetnica, te pravna zastupnica Civil Rights Defenders u BiH.

Organizatori obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenic u Švedskoj:                   

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, Islamska Zajednica Bošnjaka u Švedskoj (IZBuŠ), IZB u Švedskoj – Džemat Stockholm, Bosanskohercegovačko švedski savez žena u Švedskoj (BHŠSŽ), Bosanskohercegovački savez žena u Švedskoj (BHSŽ), APU Network, Savez bh. udruženja u Švedskoj – Društvo Neretva, Savez Banjalučana u Švedskoj i BH Muslimanski Omladinski Savez.

Kulturom pamćanja, da se ne zaboravi

Prema riječima člana Odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, ispred Saveza bh. udruženja u Švedskoj, Mehe Kape, ovogodišnji fokus, pored masovnosti putem online platformi i društvenih mreža,  je stavljen prije svega da se Kulturom pamćenja ne dozvoli da se zaboravi jedan od najtežih perioda bosanskohercegovačke moderne historije.

Koliko je važno pamtiti i sjećati se, isto tako je bitno podsjećti druge, kako na individualnom tako i na kolektivnom nivou, na počinjen genocid u Srebrenici i u cijeloj BiH, sto je i jedna od važnih poruka sa ovogodišnje manifestacije u Stockholmu.

Srebrenica simbol genocida i stradanja

Istina se mora čuvati i širiti i sadašnjim i budućim generacijama, to se najbolje čini podržavajući institucije poput Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari: https://www.srebrenicamemorial.org/en

Memorijalni centar genocida Srebrenica – Potočari počeo je s radom u septembru 2003. godine odlukom visokog predstavnika za BiH. Centar od tada neumorno radi na prikupljanju svjedočenja, predmeta i kontinuiranom dokumentovanju genocida u Bosni i Hercegovini.

Memorijalni centar genocida Srebrenica – Potočari radi i na edukaciji i širenju informacija o zločinu genocida u Europi na kraju 20. stoljeća; angažiran je i na istraživanjima koja će stvoriti osnovu za povećanu toleranciju i razumijevanje na lokalnom području, kao i prema vanjskom svijetu. Centar se angažira i protiv širenja mržnje i dezinformacija o genocidu, posebno protiv negiranja genocida. Svrha je da se znanjem spriječi i ponavljanje historije, koja je nedostojna civiliziranog čovjeka.

Najveći zločini nakon Drugog svjetskog rata

Genocid u Srebrenici je najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Najveći broj zemalja u svijetu usvojio je Rezoluciji o osudi genocida u Srebrenici, koje obilježavaju 11. juli kao Dan genocida. Krajem juna 2021. godine i parlament Crne Gore usvojio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju je 7. jula usvojila i skupština Kosova.

Uz 11. juli održava se više manifestacija: ultramaraton mira Vukovar – Srebrenica, Motomaraton Zagreb – Srebrenica, Biciklistički maraton Goražde – Srebrenica…

U Memorijalnom centru Potočari (Mezarje Potočari) će 11. jula 2021. godine biti pokopano 19 novih žrtava genocida u Srebrenici, njima će cijeli svijet odati pjetet.

– Negiranje je završni čin genocida, izjavio je Steven Smith, izvršni direktor Fondacije „Shoah“ za Glas Amerike.

Ovih dana visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko obilazi sva mjesta u BiH u kojima su istaknuti bilbordi i veliki plakati sa likovima ratnih zločinaca, najčešče ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Svako djelovanje u svrhu suzbijanja veličanja genocida i strašnih ratnih zločina je vrijedno hvale, možda bi jedino bilo vrijednije da je bar na odlasku nametnuo zakon o zabrani veličanja genocida i ratnih zločina -narod bi ga duže pamtio i otišao bi svijetla obraza.

Narod je davno kazao pametnu uzrečicu: „Čime se budale ponose – pametni se stide!“