Nove korona restrikcije u Švedskoj od 23. decembra

0
349

Nikakva klupska okupljanja za božićne praznike i radite od kuće ako je to moguće, najvažnije su preporuke od ukupno devet, koje će se primjenjivati od 23, odnosno 24. decembra 2021. godine.

Piše: Fikret TUFEK

Švedska vlada i Zdravstvena uprava predstavili su devet novih mjera kako bi suzbili širenje zaraze.

Restrikcije se uvode već od 23, odnosno 24. decembra 2021. godine i važe do 16. januara 2022.

Raste opterećenje zdravstva, te je Zdravstvena uprava (Folkhälsomyndigheten) morala donijeti nove mjere kako bi spriječila širenje pandemije korona virusa, jer se širenje zaraze nastavlja s prognozom da će kulminacija biti sredinom januara 2022. godine. Stanje je po mišljenju Vlade ozbiljno. Zato Vlada hitno i donosi mjere kako bi spriječila širenje zaraze.

Mjere koje stupaju na snagu od 23. decembra

Izbjegavanje gužve gdje je god to moguće.

Svi koji mogu trebaju raditi od kuće, da bi se smanjila zaraza na poslu, ali i kolektivnom saobraćaju. U kafićima i restoranima mogu biti samo gosti koji sjede, s jednim metrom udaljenosti od društva.

– To znači da u praksi neće biti klupskog slavlja Božića i Nove godine, kazala je premijerka Magdalena Andersson, na konferenciji za štampu.

Samo publika koja sjedi na javnim okupljanjima i javnim događajima u zatvorenom prostoru sa više od 20 osoba, bez obzira što osobe imaju ili nemaju dokaz o vakcinaciji; bez dokaza o vakcinaciji traži se rastojanje među društvom, te maksimalno osam osoba u jednom društvu.

Na događajima ili skupovima sa više od 500 učesnika zahtijeva se dokaz o vakcinaciji; više od toga mora biti razmak u društvu, s tim da u jednom društvu može biti najviše osam osoba.

Zahtjev da svaka osoba mora imati najmanje deset kvadratnih metara prostora u buticima, kupovnim centrima i mjestima za kulturne i sportkse sadržaje, npr. u gimnastičkim salama.

– Osobe i dalje mogu trenirati, ali uz mjere za sprečavanje zaraze, istakla je Andersson.

Ne preporučuju se nikakva kup takmičenja i logorska okupljanja u zatvorenim prostorima; treninzi i mečevi mogu se provoditi kao što je i dosada bilo – sve važi do 16. januara 2022. godine.

Univerziteti i visoke škole mogu nastaviti s obrazovanjem u ustanovama, uz preporuku da se provode mjere zaštite od širenja zaraze; obrazovanje na distanci može se organizirati ako se to zahtijeva, ali obrazovanje na licu mjesta je glavno pravilo.

Mjere koje stupaju na snagu od 24. decembra

Zdravstvena uprava zahtijeva da Vlada donese odluke sa slijedećim zahtjevima:

Maksimalni plafon je 50 osoba za iznajmljivanje mjesta za privatna okupljanja.

Samo putnici koji sjede na svojim mjestima na dužim putovanjima u kolektivnom saobraćaju.

Ove mjere traže pripremu, te se mogu primjenjivati najranije od 24. decembra 2021. godine.

Vlada je dobila zahtjev kojim Zdravstvena uprava traži da građani iz inozemstva, iznad 12 godina, moraju imati maksimalno 48 sati star PCR-test prilikom ulaska u Švedsku.

Kritike novih restikcija

Ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren (S) kaže da je Vlada ove restrikcije morala donijeti da bi spriječila širenje zaraze, te naglasila:

– Stvarno razumijem da su građani razočarani, posebno oni koji su uz praznike planirali na neko kup okupljanje ili logorovanje, te da su se nadali da će proslaviti Božić uobičajeno, ali jednostavno je to nemoguće u ovim uslovima, jer se zaraza može širiti jako brzo.

Zaraza se galopom širi

Svjetska zdravstvena organizacija WHO upozorava vlade u Europi da se pripreme na značajno povećanje covida-19 po osnovu širenja omikron varijante.

– Vidimo novi talas koji se širi kao oluja, kaže europski šef WHO Kans Kluge.

Omikron je otkriven u 38 europskih zemalja, on je dominantna varijanta u Danskoj, Velikoj Britaniji i Portugalu. Kluge naglašava: „Za nekoliko sedmica omikron će dominirati i većini zemalja i regija, te dovesti bolnice blizu granica njihovih postojećih kapaciteta“.

Četverostruko povećanje omikron zaraze u Norveškoj

Broj zaraženih omikronom u Norveškoj se gotovo učetverostručio za samo jednu sedmicu, kaže direktor Instituta Narodnog zdravlja (FHI) Camilla Stoltenberg na konferenciji o stanju korone. Pozitivno je da je ukupno širenje zaraze u silaznoj liniji: tako je 21. decembra registrirano čak 4 041 slučaj zaraze, što je za 823 osobe manje nego je bilo za jedan dan prethodne sedmice: 14. decembra. Stanje se međutim opisuje kao veoma opasno, jer Norveška ima dosada najveći broj primljenih u bolnice osoba sa covid-19, otkako je počela pandemija korona virusa! Čak 204 komune imaju teškoće da obezbijede zdravstveno osoblje.

Finska vlada podigla alarm

Striktne mjere zaštite od širenja zaraze uvedene su u Finskoj. Koaliciona vlada premijerke Sanne Marin zaključila je da Vlada mora hitno „povući ručnu kočnicu“, tj. poduzeti hitne mjere umjesto da o tome odlučuju regioni kao dosada.

Od 24. decembra 2021. moraju restorani i barovi zatvarati ranije, a 28. decembra još ranije, u 17 sati. Do tada moraju sve osobe koje ulaze u Finsku pokazati negativan test rezultat!

Četvrta doza u Izraelu

Stanovnici Izraela će biti ponuđeni četvrtom dozom vakcine, najprije osobe iznad 60 godina i zaposleni u zdravstvu.

– To će pomoći u zaštiti od talasa omikrona, koji hara svijetom, kaže Naftali Bennett.

Zemlja je  nedavno uvela pojačane restrikcije kako bi spriječila širenje zaraze korona virusa. Izrael je bio prvi u vakcinisanju, te prvi ponudio i treću dozu vakcine u svijetu.

Biden: Vakcina je „patriotska dužnost“

Američki predsjednik Joe Biden upozorava nevakcinisane Amerikace da učine svoju „patriotsku dužnost“ da se vakcinišu. Biden je upozorio na omikron, koji je sada varijanta korona virusa koja se najviše širi u Americi, kojim je zaraženo 73 procenta od svih novozaraženih od 13. do 19. decembra. Biden se posebno obratio nevakcinisanim Amerikacima, koji po njemu izlažu opasnosti i sebe i druge!