Nova nagrada za film Quo vadis, Aida?

0
294

Posljednji film Jasmile Žbanić, Quo vadis, Aida?, dobio je još jednu nagradu. Ovoga puta na 25. Internacionalnom Sofia Film Festivalu u kategoriji najbolji balkanski film.

“Jedan film izdvojio se u vrlo jakoj selekciji filmova. Film koji oduzima dah zahvaljujući vizuelnom pripovjedanju i glumi koje idu ruku po ruku, progoni nas i ličnom pričom zbog koje ćemo se sjećati sramne i najmračnije nedavne historije Evrope”, navodi se u komentaru žirija.

Ovaj film je, podsjećamo, bh. kandidat za Oscara koji je ušao u najuži krug za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu. Također, kandidovan je i za BAFTA nagradu, u konkurenciji najbolji strani film i najbolja režiserka.

Inače, “Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.