Nezapamćeno nevrijeme u Tuzli, proglašeno stanje prirodne nesreće

0
356

Šire područje Tuzle i okoline u petak u večernjim satima pogođeno je olujnim nevremenom.

Snažne padavine pratili su jaki udari vjetra i grmljavina, u pojedinim dijelovima grada došlo je do prekida u napajanju električnom energijom.

Nekoliko dionica sjeverne i južne saobraćajnice bile su pod vodom što je uzrokovalo saobraćajni kolaps.

Evidentirano je i nekoliko slomljenih stabala dok su i ugostitelji imali probleme sa vanjskim inventarom.

Velike štete na kompleksu Panonskih jezera (FOTO: tuzlanski.ba)

Zbog velikih šteta pričinjenih nazapamćenim nevremenom prošle noći, kompleks Panonskih jezera bit će zatvoren narednih nekoliko dana.

Zaposlenici JKP Pannonica d.o.o. Tuzla se svim snagama od prošle noći trude da što prije otklone kvarove u potpuno potopljenim filterskim postrojenjima sva tri jezera, posljedice prodora velikih količina oborinskih voda u slana jezera sa područja Slane Banje i Borića što je uništilo i značajne količine plažnog mobilijara.

– Molimo naše goste za razumijevanje, a datum otvaranja Panonskih jezera će biti što prije javno objavljen – istakli su iz ovog preduzeća.

“Prosječna količina padavina za jedan mjesec je oko 90 litara po metru kvadratnom. Tri četvrtine padavina za cijeli mjesec na Tuzlu pale su za samo 40 minuta! Kada se tome dodaju vode koje su se slivale sa padina, može se kazati da naš grad nikada do sada nije pala tolika količina kiše u tako kratkome vremenu. U 23 sata održali smo sjednicu Štaba civilne zaštite. Proglasio sam stanje prirodne nesreće i sa kolegicama i kolegama dogovorio rad u toku noći i jutra, s obzirom na velike štete i prijetnju novim padavinama u toku subote i nedjelje Službe zaštite i spašavanja radile su cijelu noć na uklanjanju vode s obzirom da su nanosi sa padina i lišće sa polomljenog drveća zapušili slivnike. Do jutra smo uspjeli osposobiti sjevernu saobraćajnicu, ubrzo će biti očišćeni kritični slivnici, semafori i ulična rasvjeta su ponovo u funkciji. Operativne grupe sastavljene od ljudi iz Službe civilne zaštite, Službe za komunalne poslove, Vodovoda i Komunalca, rade na otklanjanju prepreka na putevima, rješavanju problema u vodotocima, na uklanjanju polomljenog drveća i organizaciji pomoći građanima. Sljedeći sastanak je večeras, kada ćemo na osnovu novih informacija odrediti naredne korake,” saopćio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Nezapamćeno nevrijeme pričinilo je ogromne štete, a gradski štab Civilne zaštite je na vanrednoj sjednici je proglasio stanje prirodne nesreće.

fokus.ba