Neuspjela verifikacija respiratora i na KCUS-u, vraćeni u skladište

0
349

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, jutros je počela instalacija 16 respiratora koji su iz kontigenta 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka. Kako sazanje Fokus iz izvora Federalne uprave Civilne zaštite, već kod pokušaja da se verifikuju prva dva od 16 respiratora došlo je do problema, odnosno ustanovljeno je da su neispravni. Nezvanično nam je potvrđeno da će i ovi respiratori biti vraćeni na skladište, baš kao i dva koju su jučer pokušali instalirati, odnosno verifikovati u bolnici u Goraždu.

Tvrdi se da je besplatnu instalaciju respiratora ponudila firma Dre Medical iz Sarajeva, što je FUCZ prihvatio. Međutim, do sada su se četiti respiratora pokazala neispravnim.

Podsjećamo, jučer smo objavili da je pokušana instalacija dva respiratora ACM812 A u bolnici u Goraždu. Ipak, tokom dana pristigle su informacije da nijedan od dva aparata otpremljena u goraždansku bolnicu nije ispravan. Prvi je pri pokušaju instalacije proglašen tehnički neispravnim. Za drugi su, kako saznaje Fokus iz izvora u bolnici u Goraždu, stručnjaci verifikacionog laboratorija “Verlab” ustanovili da njegovi izlazni parametri odstupaju od zakonski dozvoljenih vrijednosti i samim tim respirator se smatra neispravnim i treba ga servisirati ovlašteni serviser.

27.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Respiratori koje je danas Bosne i Hercegovina dobila kao donaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata identicni su kao i oni koje je nabavila firma “Srebrena malina”. Za te respiratore, uvezene iz Kine, strucnim vjestacenjem utvrdjeno je da njihovo koristenje nije preporuceno na intenzivnoj njezi. Na fotografijama, respiratori koje je BiH dobila od UAE.
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Istragu o nabavci ovih respiratora od maja mjeseca vodi Tužilaštvo BiH.

U predmetu “Respiratori” osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”. U dosadašnjoj istrazi saslušano je desetine svjedoka u vezi s ovom nabavkom.

Inače, 100 respiratora je nabavljeno po hitnoj proceduri kako bi se njima pomoglo liječenje najteže oboljelih pacijenata od Covid-19. Sama istraga nije utjecala na instalaciju respiratora, jer Tužilaštvo BiH nije sprječavalo njihovu raspodjelu.

fokus.ba