Neredi uz Uskrs u više švedskih gradova

0
2344

Sukobi policije i demonstranata u regiji Östergötaland: Linköping, Norrköping, Örebro i Stockholm (Rinkeby) zbog provokacija paljenjem Kurana, koje je predovio Rasmus Paludan, danski ekstremista, koristeći široko tumačenje švedske demokratije „slobode iznošenja mišljenja“.

Piše: Fikret TUFEK

Baš uz uskršnje praznike (koji je i u Švedskoj 17. aprila) danski desničarski ekstremista, zakazao je manifestacije u ovim mjestima regije Östergötaland, s ciljem provokacije i činom paljenja Kurana.

Kada je policija uvidjela da manifestacije vode nasilju i velikim neredima u kojima su paljeni policijski automobili i povrijeđene desetine policjaca, ali i građani, manifestacije su i otazivane, što je izazvalo opet bijes i veoma ružne scene masovnih sukoba.

Neredi i nasilje 14. april

Više manifestacija bilo je planirano u Švedskoj tokom sedmice u kojoj se slavi Uskrs, veliki praznik. Linköping i Norrköping su mjesta gdje su manifestacije zakazane na Veliki četvrtak, 14. aprila pred Uskrs, te gdje je došlo do velikog nasilja i nereda, koje ni policija nije mogla smiriti.

Desna ekstremistička danska partija „Stram kurs“ je trebala održati manifestaciju u Linköpingu 14. aprila, na Veliki četvrtk, pred Uskrs, ali je odgođena, a umjesto toga došlo je do nasilnih nereda u kojima su povrijeđena 3 policajca koji su prevezeni u bolnicu. Nasilni neredi desili su se i u Norrköpingu, iako je tu manifestacija otkazana, pošto je policija odbila dati dozvolu.

Stockholm (Rinkaby) i Örebro 15. april

Jedna od manifestacija je održana u Stockholmu, u pretežno doslejeničkom naseju Rinkaby, tokom 15. aprila, gdje se okupila velika masa naroda da bi protestovali protiv manifestacije koju je organizovala partija „Stram kurs“, te je također bilo velikih nereda nakon spaljivanja kruana:, kada je povrijeđen policajac. Više osoba je uhapšeno za nasilno ponašenje, zlostavljanja i kriminala, te bacanja kamenja na policju.

Više policijskih automobila zapaljeno u centru Örebra 15. aprila nakon nereda koji su izazvani manifestacijom dnaskog desničarskog ekstremiste Rasmus-a Paludan-a. Ozlijeđeno desetak policajaca i građana. Prije nego je danski političar stigao dogodilo se nasilje. Manifestacija se trebala održati 15. aprila u 17 sati.

Policija je ispalila pucnje upozorenja na licu mjesta, te donijela odluku da raspusti skup, sve po osnovu sigurnosti. Na policiju su bacane kamenice i ispaljene su rakete. Oko 20:30 sati saopćila je policija da je stanje bilo mirnije. Više policijskih auta je zapaljeno i iz njih opljačkana oprema kod Sveaparka.

Više policijskih auta je gorilo tokom večeri,najmanje tri komada. Najmanje jedan policijski autobus oteli su maskirane osobe; 10 do 12 policajaca je ozlijeđeno, jedan je dobio kaen u glavu, prema policiji povreda je manja. Čak je kamenom u glavu pogođena i jedna privatna osoba.

– Tragično. Nevjerovatno tragično kada se pokazuje prezir preko nasilja i rušenja. To je nevjerovatno, kazao je Frederik Becker, pomoćnik šefa policije.

Niko nije još bio uhapšen prema šefu policije Frederik-u Becker-u, koji nije mogao komentarisati reagovanje policije bez dozvole nadleštva, koja su kazala da postoji filmski materijal koji će se analizirati. Četiri policijska auta su zapaljena. Nevjerovatno sam dirnut svime ovime, a moje su kolege doživjele istu frustraciju, koje obavljajući službeni posao doživljavaju napade..

Danski desničarski ekstremista

Rasmus Paludan je vođe danske partije „Stram kurs“, poznat je po provokacijama palenjem Kurana i pokazivanjem slika proroka Muhameda. Tokom večeri 15. aprila policija je sapštila da je partija promijenila mjesto manifestacije, koja se trebala održati u centru Örebra, regija Östergötaland.

– Imamo dijalog s drugim regionima o dosadaånjim iskustvima; naå cilj je da sve dok imamo moguänost to implementiramo na ustavan naöin, s obyiorm da je ustavom yaåtiäeno pravo iyraåavanja svoga miåljenja, rekla je ranije tokom dana Christina Halin, novinarka glasnogovornica policije regije Bergslagen.

„Stram kurs“

Stram kurs je danska desničarska ekstremna organizacija čiji je vođ Rasmus Paludan, izabran na danskim izborima 2018, kada je partija dobila svega 1,8 procenata glasova i nije ušla u Danski parlament Folketinget. Njihov vođa će, kako kaže, nastupiti i na parlamentarnim izborima 2022.

„Starm kurs“ je osnovana 2017. godine i prema Expo fondaciji partija za sve društvene probleme okrivljuje islam i muslimane. Paulsen prema fondaciji namjerava i dalje provoditi istu vrstu aktivnosti kao što je i ranije rađeno u Danskoj i provocira paljenjem kurana.

Oštro suprostavljanje nasilju

Magdalena Andersson, premijer Švedske

 – Nasilje poslednjih dana je neprihvatljivo i najoštrije osuđeujem nasilje usmjereno na policiju, te je povrijeđeno više policajaca kada su bili u službi da bi branili demokratska prava“ – ijava TT agenciji.

– U Švedskoj se mogu iznijeti pogledi i mišljenja, ukusna i neukusna, prihvatljiva i neprihvatljiva, to je dio naše demokratije. Unatoč tome šta mislite ne može se nikada upotrijebiti nasilje. To nećemo nikada akceptirati! – kazala je Magdalena Andersson.