Neredi uz Uskrs u više švedskih gradova, premijerka Švedske najoštrije osuđuje nasilje usmjereno na policiju

0
116

Neredi u gradovima: Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm (Rinkeby), Landskrona i Malmö zbog provokacija paljenjem Kurana Rasmusa Paludana, danskog ekstremista, koristeći tumačenje demokratije kao „slobode iznošenja mišljenja“. Povrijeđeno 17 policajaca, preko 40 uhapšenih!

Piše: Fikret TUFEK

Baš uz uskršnje praznike (koji je i u Švedskoj 17. aprila) danski desničarski ekstremista, zakazao je manifestacije u ovim mjestima regije Östergötaland, s ciljem provokacije i činom paljenja Kurana.

Kada je policija uvidjela da manifestacije vode nasilju i velikim neredima u kojima su paljeni policijski automobili i povrijeđene desetine policjaca, ali i građani, manifestacije su i otkazivane, što je izazvalo opet bijes i veoma ružne scene masovnih sukoba.

Neredi i nasilje 14. april

Više manifestacija bilo je planirano u Švedskoj tokom sedmice u kojoj se slavi Uskrs, veliki praznik. Linköping i Norrköping su mjesta gdje su manifestacije zakazane na Veliki četvrtak, 14. aprila pred Uskrs, te gdje je došlo do velikog nasilja i nereda, koje ni policija nije mogla smiriti.

Desna ekstremistička danska partija „Stram kurs“ je trebala održati manifestaciju u Linköpingu 14. aprila, na Veliki četvrtk, pred Uskrs, ali je odgođena, a umjesto toga došlo je do nasilnih nereda u kojima su povrijeđena 3 policajca koji su prevezeni u bolnicu. Nasilni neredi desili su se i u Norrköpingu, iako je tu manifestacija otkazana, pošto je policija odbila dati dozvolu.

Stockholm (Rinkaby) i Örebro 15. april

Jedna od manifestacija je održana u Stockholmu, u pretežno doslejeničkom naseju Rinkaby, tokom 15. aprila, gdje se okupila velika masa naroda da bi protestovali protiv manifestacije koju je organizovala partija „Stram kurs“, te je također bilo velikih nereda nakon spaljivanja kruana:, kada je povrijeđen policajac. Više osoba je uhapšeno za nasilno ponašenje, zlostavljanja i kriminala, te bacanja kamenja na policju.

Više policijskih automobila zapaljeno u centru Örebra 15. aprila nakon nereda koji su izazvani manifestacijom dnaskog desničarskog ekstremiste Rasmus-a Paludan-a. Ozlijeđeno desetak policajaca i građana. Prije nego je danski političar stigao dogodilo se nasilje. Manifestacija se trebala održati 15. aprila u 17 sati.

Policija je ispalila pucnje upozorenja na licu mjesta, te donijela odluku da raspusti skup, sve po osnovu sigurnosti. Na policiju su bacane kamenice i ispaljene su rakete. Oko 20:30 sati saopćila je policija da je stanje bilo mirnije. Više policijskih auta je zapaljeno i iz njih opljačkana oprema kod Sveaparka.

Više policijskih auta je gorilo tokom večeri,najmanje tri komada. Najmanje jedan policijski autobus oteli su maskirane osobe; 10 do 12 policajaca je ozlijeđeno, jedan je dobio kaen u glavu, prema policiji povreda je manja. Čak je kamenom u glavu pogođena i jedna privatna osoba.

– Tragično. Nevjerovatno tragično kada se pokazuje prezir preko nasilja i rušenja. To je nevjerovatno, kazao je Frederik Becker, pomoćnik šefa policije.

Niko nije još bio uhapšen prema šefu policije Frederik-u Becker-u, koji nije mogao komentarisati reagovanje policije bez dozvole nadleštva, koja su kazala da postoji filmski materijal koji će se analizirati. Četiri policijska auta su zapaljena. Nevjerovatno sam dirnut svime ovime, a moje su kolege doživjele istu frustraciju, koje obavljajući službeni posao doživljavaju napade.

Neredi u Landskroni i Malmöu 16. aprila

Novi nemiri izbili su nakon nasilnih nereda u Malmöu i prije toga u Landskroni u subotu 16. marta.

Bacane su kamenice i molotovi kokteli na policiju i zapaljen jedan gradski autobus. Gorilo je također na više mjesta na gradskom dijelu Rosengård, u kojem žive najviše strani doseljenici.

Prema listu Sydsvenskan, došlo je desetak policisjkih autobusa, na mjesto, čak sa psima tragačima, koji su bili spremni da ostanu cijelu noć.

Događaji su isto bili vezani za djelovanje danskog desničarskog ekstremiste Rasmus-a Paludan-a, koji je ranije u subotu otkazane demonstracije ”preselio” iz Landskrone u Malmö.

Neredi 17. i 18. aprila Norrköping i Malmö

Protesti i neredi uz manifestacije koje je organizirao danski ekstremni desničar nastavljeni su na sam Uskrs posebno u Norrköpingu i Malmöu.

Tri osobe ranjene su ranjene u Norrköpingu u dijelu Navestad 17. aprila, saopštila je Policija.

To se dogodilo kada je policija ispalila pucnje upozorenja, kaže za Ekot glasnogovornik Johnny Gustafsson. Sve tri ranjene osobe prevezene su u bolnicu, nijedna nije ranjena s opasnostima po život, a kasnije su sve tri osobe uhapåene.

Nijedan policajac nije povrijeđen vezano za nasilne nerede u Norrköpingu, saopåtila je Policija..

Malmö: Zapaljeni škola i automobili

Neredi su izbili na Rosengårdu u Malmöu, naseljenom pretežno strancima, na Uskrs, 17. aprila navečer oko 23 sata, a 18. aprila iza ponoći, u 00:30 zapaljeni su škola i više automobila.

Policija je odgovorila sa suzavcem da bi rastjerala učesnike protesta i preuzela kontrolu nad mjestom. Tri osobe su uhapšene zbog opšteg i opasnog uništavanja općih dobara. U noći na ponedjeljak 18. aprila nije nitko stradao.

Neredi u više švedkih gradova su počeli nakon što je ekstremista i vođa ekstremno desne danske partije Rasmus Paludan, obavijestio da će zapaliti svetu islamsku knjigu Kuran.

Povrijeđeni danski novinari u Malmöu

Tokom nereda uz vikend i proslavu Uskrsa nisu povrijeđeni samo policajci, već i dva novinara na zadatku u Malmöu, koji su izvještavali za danski TV2, koji su povrijeđeni tako što je jedan udaren u prsa tokom bježanja, a drugi je udaren kamenicom u rame.

– Napad je bio direktno usmjeren n anas kao tv novinare i sreća da kamen nije pogodio novinara u glavu, završilo bi s teškim posljedicama, kazao je Sören Juhler, zaposlen pri danskom TV2 i koji je povrijeđen 16. aprila, uoči Uskrsa.

Cirka 17 policajaca je povrijeđeno tokom nasilnih nereda uz Uskrs, a uhapšeno je preko 40 osoba u Švedskoj.

Ministar pravde: Jako opasno

Švedski ministar pravde Morgan Jonasson (S) je o neredima u više švedskih gradova, ističe:

– Ovo su jako opasna dešavanja u više švedskih gradova koji zahtijevaju analizu i procjene.

Johhanson nije želio kritikovati policiju, bar u ovom trenutku.

– Ne bih savjetovao političarima da sjede i procjenjuju ”odozgo”  reagovanje policije u Örebru, Linköpingu i Norrköpingu i misle da je policija trebala uraditi ovako ili onako!

– Sjediti kao general za stolom nije mjesto za njihovo djelovanje, istakao je Johansson za ” ”Eko”:

Fokus da povrijede policiju

– Vidili smo nasilne nerede i ranije, ali ovi neredi su ciljano nešto drugo, istakao je šef Policije u Švedskoj Anders Thonberg, govoreći o nasilju u Linköpingu, Norrköpingu, Stockholmu i Örebru.

Neredi su reakcija na dansku ekstremno desnu partiju ”Stram Kurs”, planiranu u svim mjestima.

– Više učesnika u neredima fokusiralo se da napadne i opasno povrijedi policiju i policijsku opremu. Potrudićemo se da počinitelji ovog kriminal budu kažnjeni, kazao je Thonberg na stranici Policije.

Danski desničarski ekstremista

Rasmus Paludan je vođe danske partije „Stram kurs“, poznat je po provokacijama palenjem Kurana i pokazivanjem slika proroka Muhameda. Tokom večeri 15. aprila policija je sapštila da je partija promijenila mjesto manifestacije, koja se trebala održati u centru Örebra, regija Östergötaland.

– Imamo dijalog s drugim regionima o dosadaånjim iskustvima; naå cilj je da sve dok imamo moguänost to implementiramo na ustavan naöin, s obyiorm da je ustavom yaåtiäeno pravo iyraåavanja svoga miåljenja, rekla je ranije tokom dana Christina Halin, novinarka glasnogovornica policije regije Bergslagen.

„Stram kurs“

Stram kurs je danska desničarska ekstremna organizacija čiji je vođ Rasmus Paludan, izabran na danskim izborima 2018, kada je partija dobila svega 1,8 procenata glasova i nije ušla u Danski parlament Folketinget. Njihov vođa će, kako kaže, nastupiti i na parlamentarnim izborima 2022.

„Starm kurs“ je osnovana 2017. godine i prema Expo fondaciji partija za sve društvene probleme okrivljuje islam i muslimane. Paulsen prema fondaciji namjerava i dalje provoditi istu vrstu aktivnosti kao što je i ranije rađeno u Danskoj i provocira paljenjem kurana.

Oštro suprostavljanje nasilju

Magdalena Andersson, premijer Švedske

 – Nasilje posljednjih dana je neprihvatljivo i najoštrije osuđujem nasilje usmjereno na policiju, te je povrijeđeno više policajaca kada su bili u službi da bi branili demokratska prava“ – izjava TT agenciji.

– U Švedskoj se mogu iznijeti pogledi i mišljenja, ukusna i neukusna, prihvatljiva i neprihvatljiva, to je dio naše demokratije. Unatoč tome šta mislite ne može se nikada upotrijebiti nasilje. To nećemo nikada akceptirati! – kazala je Magdalena Andersson.