Nelson: Genocid u Srebrenici je mračni trenutak za cijelo čovječanstvo

0
322

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji, Eric Nelson, uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici objavio je video poruku na društvenim mrežama.

Nelson je, naime, najavio kako će sutra prisustvovati komemoraciju u Srebrenici.

– Sutra ću prisustvovati komemoraciji dvadeset pete godišnjice srebreničkog genocida, mračnog istorijskog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelo čovječanstvo. Na ovu godišnjicu – i uvijek – građani Sjedinjenih Država izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijima. Mi žalimo s vama, poručio je Nelson.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.