Nećemo podjele ni ratove!

0
237

10. januara 2022. u 12 švedskih gradova, uz veliki odziv omladine, održani su globalni protesti za mir i stabilnost u BiH. Poruka: Nećemo podjele ni ratove!

Piše: Fikret TUFEK

Koordinacioni odbor za Švedsku – na čijem su čelu Meho Kapo i dr. Adnan Mahmutović, organizirao je manifestaciju demonstracija za mir u Bosni i Hercegovini, te nakon veoma uspješnih demonstracija, sumirao njihovo održavanje:

Politička situacija u BiH kao 1990-tih

Protesti su organizovani jer je politička situacija u Bosni i Hercegovini posljednjih šest mjeseci nedvosmisleno podsjećala na predratne 1990-te godine i užasne ratove koji su završili genocidom u Srebenici. Svjedoci smo kršenja Dejtonskog sporazuma, bojkotovanja i uništavanja državnih institucija, te ponovnog formiranja genocidne Vojske Republike Srpske (VRS). Kao građani Švedske, Bosanci i Hercegovci su izašli na demonstracije jer su osjetili obavezu i potrebu da se javno oglase i jasno kažu: Nećemo rat i podjele!

Växjö

BiH suverena, jedinstvena i nedjeljiva

Demonstracije, čija je ideja pokrenuta u Briselu, a koja je naišla na podršku po cijelom svijetu, su bile odraz naše zabrinutosti i odlučenosti da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu kao suverenu, jedinstvenu i nedjeljivu demokratsku državu svih njenih građana. Demonstracije nisu imale za cilj da promovišu bilo koju etničku, religioznu ili političku opciju. Naprotiv, promovisale su se tradicionalne i kulturološke vrijednosti koje krase BiH vijekovima. Nisu ovo bili samo protesti za BiH, već protiv rata, podjela i anarhije, a za vladavinu prava.

Organizacije i udruženja sa bh. predznakom

Proteste u Švedskoj je organizovao Koordinacioni odbor, koji su činili predstavnici: Saveza bh. udruženja u Švedskoj (BHRF), APU Network, IZBuŠ, Bemuf, Bosanskohercegovačko-švedski savez žena u Švedskoj, BH savez žena u Švedskoj  i Savez Banjalučana u Švedskoj, uz neiscrpnu pomoć lokalnih koordinatora i aktivista. Švedski tim je imao blisku saradnju sa centralnom organizacijom Platforma BiH (Holandija) i između ostalog radio na dizajnu parola, postera i globalne stranice The World for Bosnia and Herzegovina: https://www.facebook.com/worldforbosnia

Värnamo

Himne BiH i Švedske

Na protestima su intonirane himne Bosne i Hercegovine i Švedske, držali inspirativni govori, skandirale pozitivne parole, te na kraju se premijerno čitalo zvanično pismo koje je napisano od strane centralne organizacije za globalne proteste, a koje je za naše potrebe prevedeno na švedski jezik. Isto pismo je potom poslano švedskoj premijerki Magdaleni Andersson i ministrici vanjskih poslova Švedske Ann Linde, te na globalnom nivou predsjednicima svih velikih zemalja za koje se smatralo da mogu i žele pomoći Bosni i Hercegovini.

Dobra organizacija i posjećenost

U mnogim gradovima su protesti održani na trgovima, bile su i protestne šetnje. U nekim gradovima, kako Göteborgu i Boråsu, protesti su bili odlično popraćeni medijskom pažnjom.

Najveći broj učesnika je bio u Malmö, zatim Göteborg i Stockholm, Örebro, Västerås, Jönköping, Borås, Växjö, Enköping, Värnamo, Gislaved. Norrköping je proteste održao u prostorijama lokalnog bh. udruženja, jer nisu dobili dozvolu zbog Covid-restrikcija.

Malmö

Stranica „Švedska za mir“

Švedski protesti su imali oficijelnu stranicu: „Sverige för Fred och stabilitet i Bosnien-Hercegovina“: https://www.facebook.com/SverigeFredBosnien

Na ovoj stranici je bio uživo prijenos iz Stockholma, a zatim su tu dijeljene slike iz svih gradova. Stranica je imala izuzetno velik broj pregleda i dijeljenja. Hiljade osoba je pregledalo video-isječke, slike i članke koji su naši pisci i aktivisti objavljivali u Dagens Nyheter i Svenska Dagbladet. TV4 je imao intervju sa bh. aktivistima u Göteborgu, a o mnogima su pisale i lokalne novine (linkovi).

Izuzetna društvena atmosfera

Atmosfera na protestima u svim mjestima bila je izuzetno pozitivna. Uprkost težini razloga zbog kojih su organizovani, građani su pokazali veliku želju i „vatru u srcima“ da budu dio pokretačkog duha i aktivni učesnici ideje očuvanja jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Stockholm

Ogroman broj maldih

Najpozitivniji je bio svakako veliki odaziv omladine. Ogroman broj mladih se aktivno uključio na terenu a i na drštvenim mrežama. Upotreba zvaničnog #protestforbosnia

je rezultiralo ogromnim brojem pregleda i podijela informacija, slika, video-isječaka, naročito na Instagram-u i Twitter-u, koje omladina jako puno koristi.

Na svim demonstracijama je bilo očljivo da je veliki broj omladine i djece, koji su sa ljubavlju nosili bh. i švedske zastave i bili njima s ponosom sjedinjeni, umotani ili mahali!

Demonstracije Malmö Hamza Topčibašić sa roditeljima Halil i Sejma porijeklo Trebinje (2)
Demonstracije Malmö Selma Selava (16) Hörby

Tako je u Malmöu bio i najmlađi učesnik, dvogodišnji Hamza Topčibašić, koga su na skup doveli babo Halid i mama Sejma, porijeklom iz Trebinja, i najbolja učenica Selma Selava (16) iz Hörbya, u srednjoj školi u Lundu, ali i mnogi drugi mladi su došli da iskažu ljubav prema Bosni i Hercegovini!

Västerås

Širi ovu poruku i pomozi!

Ami je prva s lijeva sa parolom

Ami Alekić, Västerås

– Zdravo, ja sam djevojčica, dolazim iz Bosne i Hercegovine. Moji roditelji su prošli rat koji ponovo prijeti našoj zemlji. Zbog toga pozivamo sve koji mogu djelovati, UN, cijeli svijet, Ameriku, Rusiju, sve zemlje koje nam mogu pomoći svojim djelovanjem. Ovo je treći put da moja domovina prolazi kroz krizu kojom se prijeti da djeca i žene još jednom dožive situaciju punu traume i mnogo više od toga, smrt, a što niko ne zaslužuje. Djeluj, govori o ovome, širi ovu poruku i pomozi!

Značajna prisutnost ostalih građana

Pored bosanskohercegovačkih patriota i građana na mirovnim protestima u svim mjestima učestvovao je i značajan broj građanja porijeklom iz država prethodne Jugoslavije, Hrvatske i Srbije, posebno iz Sandžaka i sa Kosova, ali i veoma značajan broj Šveđana, koji su sa velikom pažnjom pratili šta se govori na demonstracijama: mogli su to direktno pratiti jer je pismo poruke čitano u svim sredinama na švedskoj jeziku, a ostale dijelove su Šveđanima prevodili aktivisti, kaže se na kraju završnog saopćenja Koordinacionog odbora za Švedsku, u sumarnoj informaciji koju su na kraju pripremili dr. Adnan Mahmutović i aktivista Meho Kapo.

Jönköping
Borås
Göteborg
Gislaved
Enköping
Örebro
Norrköping