Ne damo našu BiH

0
484

Na demonstracijama u Malmöu preko 300 bh. patriota, sa zastavama, transparentima i parolama za mir, jedinstvenu i suverenu BiH, u kojoj mjesta imaju svi koji je osjećaju svojom domovinom.

Piše: Fikret TUFEK

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka južna Švedska, džemat Malmö, te bh. udruženja iz Saveza bh. udruženja u Švedskoj Skåne i drugih regija, 10. januara 20220. godine, tačno u 12 sati, održane su demonstracije za mir u Bosni i Hercegovini, kojima je prisustvovalo prko 300 bh. i drugih građana, aktivista i patriota, uz uzvikivanje parola za podršku Bosni i Hercegovini, koje su se orile zajedno iz grla svih prisutnih; okupila se BiH u malom, uz učešće i svih drugih građana koji su podržali skup.

Na Gustav Adolfs Torget (trg), jedan od centralnih u Malmöu, došla su bh. udruženja BKF „Sarajevo“ i „Bosanska krajina“ Malmö, ”Ljilan” Landskrona, ”BH žena 2000” Helsingborg, ”Centar aktivnosti” Halmstad, te bh. udruženja i njihovi članovi iz Ystada, Trelleborga, Kristianstada, Lunda, Hörbya, Hööra, Ängelholma, Eslöva i drugih mjesta širom južne Švedske, iz više regija.

BiH je suverena država

Na demonstracijama za mir u BiH govorio je Hasan ef. Jašarević, koji je kazao:

– Bosna i Hercegovina je nama sve, to je naša rodna gruda i domovina, naša majka, nosimo je u grudima, ona nam daje nadu i pruža ljubav, za nju živimo, zato jednostavno nikome ne damo našu BiH! Nije naša BiH ni previše duga, ni široka, ali jeste u obliku srca,mi je volimo takvu kakva jeste, niko je ne može dijeliti ni prisvajati, ona pruža zagrlaj svima onima koji u njoj žele živiti. Svi mi koji smo došli ovdje, da kao patriote podržimo našu BiH, jer joj prijete cijepanjem i uništenjem, ne znajući da mi to ne damo, kad čujemo njeno ime srca naša zatrepere, tako je bilo, jeste i biće dok je svijeta! Nosimo BiH svaki dan u našim srcima, mi znamo šta je mir jer su nas već izgonili i progonili, nećemo da se to desi i našoj djeci, u nađoj domovini ima mjesta za svakog čovjeka nevezano za naciju i vjeru. Mir nema alternativu, nećemo podjele, nećemo rat: ovo su zato mirni protesti, da ukažemo da BiH mora živiti i da može funkcionisati, ali s onima koji je vole i žele – zato podržavamo centralnu mirovnu manifestaciju u Briselu i u preko 30 gradova širom Europe, u preko najmanje 11 gradova u Švedskoj. Mir i sloboda, to niko ne smije ugroziti, najamanje oni koji su počinili strašne ratne zločine po cijeloj BiH i genocid u Srebrenici, oni ne mogu biti nagrađeni i slavljeni. Mi ne pravimo razlike među ljudima, BiH pripada svima koji u njoj žive, ljabav je na prvom mjestu, ljubav koja se piše velikim slovom, kazao je ef. Jašarević.

Poruka mira

Poruka mira na više svjetkih jezika pupućena je: Joe Bidenu SAD, Antoniu Gutererresu UN, Ursuli von der Lyen Europska Komisija, Charlesu Michelu EU-vijeće, Josepu Borrelu EU-vanjski poslovi, Emmanuelu Macronu Francuska, Borisu Johnsonu Ujedinjeno kraljevstvo, Olafu Scholzu Njemačka, Justinu Trudeauu Kanada, Marku Rutteu Nizozemska, Magdaleni Andersson Švedska, Mariju Draghiju Italija, Jonasu Gahr Storeu Norveška, Mette Fredriksen Danska, Željku Komšiću BiH, Jensu Stoltenbergu NATO, Christianu Schmidtu visoki predstavnik u BiH i članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Poruku mira pročitao je na švedskom Asim Hadžimešinović, predstavnik mladih i BEMUF:

– Obraćamo vam se u ime građana BiH koji su se okupili 10. januara 2022. u Briselu, Londonu, Njujorku, Setnt Luisu, Otavi, Torontu, Portlandu, Bostonu, Rimu, Bolonji, Ženevi, Oslu, Stockholmu, Göteborgu, Beču, Köpenhamnu, Sidneju, Sarajevu, Tuzli i mnogim drugim gradovima diljem svijeta kako bi izrazili svoju krajnju zabrinutost zbog sadašnje političke i sigurnosne krize u BiH.

Republika Srpska unosi razdor u jedinstvenu BiH

U nastavku je Hadžimešinović iz poruke izdvojio: „U oktobru 2021. vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska usvojila je plan za uspostavu nečega što oni nazivaju „nezavisna RS u dejtonskoj BiH“. Taj dokument na sedam stranica sadrži konkretne korake za unilaterarno, nezakonito i neustavno preuzimanje državnih nadležnosti na fiskalnom, pravosudnom, odbrambenom. Sigurnosnom i mnogim drugim poljima. Ovaj plan je javno dostupan i predviđa, zajedno sa mnogim drugim tačkama, korištenje sile protiv svake državne institucije koja bi pokušala odbraniti ustavni poredak u Bosni i Hercegovini.

U nastavku poruke Hadžimešinović je pročitao sve što dovodi do uznemiravanja bh. javnosti, navodeći da političari iz RS žele da rasture BiH i da donesu zakone koje entiteti po ustavu BiH ne mogu donositi. Naglasi je kao ke RS usvojila i u Službenom listu objavila neustavni entitetski zakon, stavljajući van snage državni zakon kojim se zabranjuje poricanje genocida u okviru RS-a. Dana 28. decembra 2021. još jedan neustavni zakon objavljen je u Službenom glasniku. Taj Zakon o Agenciji RS-a o lijekovima i medicinskim sredstvima, mogao bi, na što jeukazala i EK u svom nedavnom pismu vlastima RS-a, dovesti do kolapsa tržišta lijekovima te time građane lišiti osnovnih lijekova.

Vjerujemo da je poruka objavljena na veb-stranicama većine medija, te je nećemo dalje pojašnjavati, a svi koji žele vidjeti u cjelosti mogu je pronaći na različitim portalima.

Krleža, Sidran i Ibrišimović

Na skupi je govorio i Fikret Tufek, novinar i publicista:

– U Švedskoj živi preko 100.000 bh. građana, koji suprema bh. ambasadorici Elviri Dilbverović, najbolje integrisana doseljenička grupa, dok nas u zemljama Norden-a ima oko 300.000 i to je ogromna društvena snaga kojaželi jedinstvenu i suverenu BiH, zemlju sa tisućuljetnom historijom. Mladi iz BiH, visokoobrazovani, magistri i doktori nauka su snaga i budućnost naše domovine, oni šire pravu istinu o BiH, jer na ovim prostorima, odkada smo ovdje, oko tri decenije, o bh. građanima se čuje samo najbolje. Mi se i ovdje družimo i zivimo zajedno, tako treba biti i u BiH, jer ona je „i srpska, i hrvatska i muslimanska“, jer tako je zapisano na Prvoj konferenciji ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Zato mi svi u Švedskoj, a skupovi su održani čak u 11 gradova, dajemo bezrezervnu podršku jedinstvenoj BiH. Nacionalisti izmiljaju da mi ne možemo živiti zajedno, to je priča za malu djecu, mi smo kolijevka zajedničkog života i o tome čak i EU-zemlje od nas mogu učiti.

Nije slučajno pjesnim Muhidin Šarić u pjesmi „Kozarac“ napisao:

„Isrtorijo i kurvo i zmijo / Moraš znati / Jadna li ti mati, / Neko mora / Kozarac da plati! /

Jesi duga / Devedeset druga, / Jesi duga / I crna ko kuga! /

Za nekakve sumnjive dugove / Pobila si sve moje drugove / I tako se krvlju naplatila / Dabogda se nikad ne vratila:

Govore o tome i veliki pisci: Miroslav Krleža se pita i odgovara: „Šta radi Bosanac na stećku?

Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli. Na kome je prikazan, na kome je prikazan kao sužan…“

Akademik Abdulah Sidran, u pjesmi „Mora“, desetak godina prije agresije na BiH pjeva:

„Pjevam majko, kko sam imao kuću / A sad majko nemam kuće. O tome pjevam, majko./

Kako sam, majko, imao glas, i jezik svoj imao. / A sadnemam glasa, ni jezika nemam. /

Glasom, koga nemam, u jeziku, koga nemam, / O kući, koju nemam, ja pjevam pjesmu, majko.

Ili veliki Nedžad Ibrišimović u pjesmi „Bosna“ zbori:

„Skloni obuću kad prelaziš Unu / Savu / Drinu / Operi noge u rijekama / Bosna je ćilimom zastrta.“

Ne budi primijenjeno da poruku šaljem Zoranu Milanoviću i  Miloradu Dodiku, „o pranju sapunom i parfemima“, jer očito nisu čitali Nedžada Ibrišimovića, a nije im mrsko ni vrijeđanje Bošnjaka.

Demonstracije u 11 švedskih gradova

Demonstracije za mir u BiH održane su u 11 gradova u Švedskoj: Göteborg, Stockholm, Malmö, Växjö, Västerås, Örebro, Värnamo, Borås, Gislaved, Jönköping, Enköping…

Možda ih je bilo i u drugim mjestima, ali tog prvog dana bar haberi nisu stigli do novinara – ako jesu, javite, objavićemo naknadno, neka se zna i ne zaboravi.

Demonstracije za mir u BiH

Zapamtiće demonstracije za mir u BiH u Malmöu članovi bh. udruženja „Bosanska krajina“ i BKF „Sarajevo“ Malmö, „Ljilan“ Landskrona“ „Žena 2000“ Helsingborg, i najmlađi dvogodišnji Hamza Topčibašić koga su na skup doveli babo Halid i mama Sejma, porijeklom iz Trebinja, i najbolja učenica Selma Selava (16) iz Hörbya, u srednjoj školi u Lundu, ali i mnogi odrasli članovi bh. udruženja pri Savezu bh. udruženja u Švedskoj, koji je oformio posebno Koordinaciono tijelo, na čelu sa agilnim Mehom Kapo, koje je radilo jako dobro na organizaciji manifestacije u cijeloj Švedskoj.

Gislaved
Växjö
Borås
Demonstracije Malmö Udruženje Bosanska krajina