Napustio nas je bh. aktivista i borac za ljudska prava Enver Đuliman

0
511

Bosanskohercegovački aktivista iz Mostara i borac za ljudska prava Enver Đuliman preminuo je usljed teške bolesti u utorak, 06. oktobra 2020. godine. Riječ je o velikom čovjeku i humanitarcu koji je uradio mnogo za Bosnu i Hercegovinu i bh. narod.

Od izbjeglištva, nalaženja doma u dalekoj Norveškoj, obrazovanja i humanitarnog rada, Enver je ostavio iza sebe istinu koju danas svijet ne želi slušati. Borio se za ljudska prava, istraživao je filozofiju bivanja Balkana u svijetu i njenih stanovnika, spajao je studente iz Norveške i studente iz BiH.

Zadovoljstvo mi je što je gospodin Enver Đuliman bio prijatelj portala Moja BiH, a razgovor u kojem je sa mnom i vama podijelio iskustva o odlasku i životu u Norveškoj, karijeri i ljubavi prema domovini možete pročitati ovdje. “Bosna je geografija moje duše i ja se sve više vraćam tamo”, izjavio je tada, a ja bih ipak rekla kako Đuliman svoju Bosnu i Hercegovinu nikada nije napustio.

Nadamo se da će se Enverova predanost i borba za istinu pamtiti i da će podstaći sve buduće generacije da kroče putem mira, a ne putem nasilja.

Porodici Đuliman, rodbini i prijateljima ovim putem izražavamo iskreno saučešće.

“Zbog rata koji sam nosio u sebi osjećao sam se drugačijim od ostalih. Ta nova stvarnost za mene je značila da ću ostatak života provesti na pola puta između Bosne i Norveške, u ničijoj zemlji, gdje ovdje nisam, a dolje me nema.” – Enver Đuliman

Enver Đuliman je u u sklopu Helsinškog komiteta u Norveškoj vodio odjeljenje za edukaciju iz ljudskih prava u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, na Sjevernom i Južnom Kavkazu, Zapadnom Balkanu i u Norveškoj. Bio je viši savjetnik za Zapadni Balkan. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a povremeno predavao na univerzitetu u jugoistočnoj Norveškoj. Bio je redovni kolumnista u norveškim dnevnim novinama. Njegove knjige “Gradimo mostove, a ne zidove” i “Pomirenje – znakovi na putu” su prevedene na više jezika.

Moja BiH