Nakon 34 godine riješeno ubistvo švedskog premijera Olofa Palmea

0
919

„Kad se krimi braća slože i Palme se ubit može“ – tako bi u najkraćem mogla glasiti „pjesnička“ konstrukcija ubistva 1986. godine bivšeg švedskog premijera Olofa Palmea, koji je bio običan, u narodu omiljen čovjek, bez zaštite i pratioca sigurnosti. Ni nakon 34 godine istražioci nisu sigurni tko je ubio Palmea! Istraga koštala preko 600 miliona kruna (preko 60 miliona eura)!

Piše: Fikret TUFEK

Sven Olof Joacim Palme (30.01.1927-28.02.1986) rođen i ubijen u Stockholmu, bio je običan narodni čovjek ali i švedski omiljeni političar, premijer 1969-1976 i 1982-1986, te vođa Socialdemokratiske arbetar partije (SAP) od 1969-1986. Ubijen je nakon posjete bioskopu Grand, gdje je sa suprugom Elisabeth gledao film Braća Mozart, u 23:21 sati nakon šetne sa suprugom u Tunelgatan kod Sveav. u Stockholmu, nije imao vozača niti pratnje ni obezbjeđenja..!

Bilo je to prvo ubistvo u moderno doba švedskog lidera – ranije su ubijeni švedski kraljevi: Erik XIV. Karl XII I Gustav III. Prije Palmea premijer je bio Tage Erlander a nakon ubistva Thorbjörn Falldin.

Konferencija za medije – ispitano 788 oružja

Na konferenciji za medije 10. juna 2020. u Stockholmu Hans Melander, glavni izvjestilac o ubistvu bivšeg švedskog premijera Olofa Palmea 1986. godine je kazao: „Nema nikakve sumnje da su meci koji su pronađeni na mjestu ubistva pravi. Međutim oni su toliko demolirani da se, prema navodima NFC, ne mogu povezati sa nekim oružjem.“

Prema NFC ispitano je čak 788 oružja s kojima se probno pucalo tokom istrage. Mnogo toga ukazuje da je oružje bio revolver, sa cijevi od najmane četiri inča. Oružje međutim nije pronađeno. „Jako je teško, faktički nemoguće, povezati oružje sa mecima“ – kazao je istražilac Hans Melander.

90.000 osoba povezivano za slučajem

Stig Engström, zvani ”Skandiamannen” proglašava se ubicom Olofa Palmea od tužioca Kristera Peterssona. Čak oko 90.000 osoba bilo je na neki način obuhvaćeno istragom dugom 34 godine! Pikanterija slučaja je da su čak 134 osobe priznale ubitstvo, od čega 29 direktno policiji. ”Preslušano je preko 10.000 osoba, mnoge više puta” – kazao je vođa istrage Hans Melander.

Svjedočenje Palmeove supruge

Lisbeth Palme je bila supruga ubijenog švedskog premijera Olofa Palmea, koja je tokom istrage ukazivala i pokazivala Christer-a Pettersson-a kao ubicu, koji je osuđen za smrt od neusaglašenog okružnog suda (tingsrätt), ali presudu je ukinuo i osolobodio ga drugostepeni apelacion sud (hovrätt).

Dugo vremena je Christer Pettersson fungirao kao prvooptuženi, ali je umro tokom procesa saslušanja 2004. Godine. Vođa istrage Hans Melander je to komentarisao na konferenciji za medije: ”To što je supruga Palmea Lisbeth kazala da je Christer Pettersson osoba koju je ona vidjela kada se okrenula ne mora značiti da je to i osoba koja je držala u ruci oružje”.

Svjedočenje Palmeovog sina

Mårten Palme, sin ubijenog premijera, vjeruje da je Stig Engström, zvani „Skandiamannen“, ubio njegova oca Olof-a Palme-a, u izjavi za Švedski Radi (SR). To da ne postoje tehnički dokazi smatra Mårten Palme razočarenjem, i to je poznato nažalost duže vrijeme!

„Veliko Razočarenje“

Leif G. W. Persson, penzionisani profesor kriminologije, razočaran je nakon konferencije za medije: „Veliko je ovo razočarenje za mene! Ovo su samo lični stavovi istražioca i tužioca Kristera Peterssona o onome što se desilo, slika puna groznih konstrukcija. On nije uopšte prezentirao neko rješenje ubistva Palmea, moguće je da svjedočimo još „jednom ubistvu“, moguća kleveta o ubijenom!“

Svjetski mediji o slučaju Palme

Svjetske novine i mediji donose široke historijske izvještaje o okončanju (?) istrage (duge 34 godine!) o ubistvu bivšeg švedskog premijera Olofa Palmea 1986. godine. Njemački Frankfurter Allgemeine: „Jedno od najvećih spektakularnih političkih ubistava i modernoj europskoj historiji dobilo rješenje“.

Najveće europske novine njemački Bild naziva to „kriminalnom senzacijom“, a engleski BBC piša de je „slučaj izluđivao švedsku policiju decenijama“. Norveški Aftonposten naziva proglašenog ubicu Stiva Engstroma „problematičnim svjedokom”.

Najveća i najskuplja istraga

Istraga o ubistvu Olofa Palmea je dosada najveća i najskuplja švedska policijska istraga. Policijsko koštanja za 34 godine dugu istragu ubistva je oko 600 miliona kruna (preko 60 miliona eura), ali bilo je i drugih koštanja za tužioce i sudske procese za Christera Petterssona.

Najvrući trag bio ”Skandiamannen”

Tzv. ”Skandiamannen”, odnosno Stig Engström kako se stvarno zove, bio je zadnjih godina najvrući trag u lovu na ubicu Olofa Palmea. U maju 2018 nazvao ga je Filter, magazin za reportaže, vjerovatnim ubicom Olofa Palmea. On je i ranije bio u policijskoj istrazi kao svjedok, ali je u ranijoj fazi istrage odbačen i nije smatran dovoljno interesantnim. Novinar Filtera Thomas Pettersson je izabrao da prati tragove koji su relevantno ukazivali na veze Stig-a Engström-a i mjesta ubistva. Između ostalog radio je Engström jako blizu mjesta ubistva, ima pristup sličnom oružju koje je upotrijebljeno u ubistvu i izražavao je neprijateljske stavove prema Palmeu; jasno je i da je napustio radno mjesto nekoliko minuta prije ubistva i da se vratio nakon 20 minuta.

Još 2016. pokazivano je na Engström-a kao mogućeg ubicu u knjizi „Nacionalni neprijatelj“. Ipak se ukazivalo na njega kao na fingirano ime. 2019. dobili su istražioci informaciju od novinara Thomasa Petterssona – Filter, koji ga je povezivao sa mogućim isporučiocem oružja i sa krugovima u kojima nisu volili Palmea. Engström je također bio aktivan član Udruženja strijelaca.

Zadnjih godina dosta toga je bilo povezano sa Engström-om, oko Nove godine dva su istražioca istražila vilu u Täby gdje je Engström živio u vrijeme ubistva, kada je šef tužilaca Krister Petterson u februaru 2020. došao do senzacionalnog otkrića i dao izjavu Švedskoj TV u emisiji „Veckans brott“ gdje je najavio da će se prije ljeta saznati tko je ubio Olofa Palmea, te ukazao na „Skandiamannen-a“ u mnogim okolnostima kao mogući trag. „Skandiamannen“ je međutim umro 2000. godine kada je imao 66 godina!