Načelnica opštine za primjer: Odrekla se svoje plate u korist ugostitelja

0
583

U trenucima kada je najteže, veličina ljudi se ogleda u njihovim gestama, koje čak i kada su simbolične, predstavljaju značajan doprinos u ovakvoj situaciji.

Jedan od takvih primjera jeste onaj načelnice opštine Jezero, Snežane Ružičić, koja se odlučila odreći svoje martovske plate u korist ugostiteljskih radnika. Osim toga, opština Jezero i dalje važi za jedan od svijetlih primjera borbe protiv koronavirusa, jer ne samo da nema nijedan zabilježen slučaj zaraze, već donosi niz preventivnih mjera, jasno dajući do znanja da je zdravlje stanovništva prioritet broj 1. 

razgovoru za BUKUnačelnica Snežana Ružičić ističe kako je do odluke o odricanju plate došlo istog dana kada je na Republičkom nivou donesena odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

„S obzirom da je opština Jezero mala i da mi tu nemamo mnogo velikih lokala, već su to male birtije, odlučila sam već 16. marta kada je donesena odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata da stavljam svoju platu na raspolaganje. Ugostitelji u Jezeru su zaista mali obrtnici i žive od danas do sutra. Njima je i na dnevnom nivou inače bilo upitno koliko gostiju će imati i hoće li ih biti uopšte. A realno im teku sve obaveze. Uradila sam to iz jedne proste emocije idući od kuće do posla shvatajući da je to moj način da doprinesem da bi oni mogli isplatiti radnike, poreze i doprinose.“

Njen primjer je zaživio i na opštinskom nivou pa su se uposleni u Opštinskoj upravi odrekli procenta svoje plate u korist Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Uprkos tome što ova opština na svu sreću nema zaraženih koronavirusom, ništa nije prepušteno slučaju. Provode se sve neophodne propisane mjere, a načelnica Ružičić i svojim primjerom doprinosi tome.

„S obzirom da je ovo mala opština sa malim brojem stanovnika, većina stanovnika ima moj broj mobilnog telefona ili me mogu kontaktirati putem društvenih mreža. Obraćali su mi se konkretno oko Vaskrsa i dolaska iz drugih zemalja. Na njihove upite sam odgovarala riječim da su mjere karantina obavezujuće zbog čega ih je veliki broj i odustao od dolaska. I sama lično dajem primjer. Već 43. dan nisam napustila teritoriju opštine Jezero. Samim tim apelujem i na građane da smanje odlaske u druge opštine i na druge teritorije.“

Pored svih mjera u skladu sa republičkim u ovoj opštini su donijeli i dodatnu mjeru zabrane ribolova na teritoriji opštine Jezero, koja je inače veoma atraktivna za ribolov.

„Primijetili smo veliki broj ribara iz drugih gradova kako dolaze u većim grupama u ribolov, zbog čega smo odlučili reagovati. Znam da je ribarima to teško palo, ali ovim putem još jednom ih molim za razmijevanje, kako bi cijela situacija što prije i bezbolnije prošla. To smo uradili prvenstveno iz želje da zaštitimo naše stanovništvo. Svjesna sam koliko je socijalna slika teška i svjesna sam da je mojim stanovnicima nekad problem i kupovina paracetamola, zbog čega ne želim da im stvaram dodatne poteškoće.“

U proteklom periodu Jezero je dobilo i značaju podršku od Ministarstva poljoprivrede, a načelnica Ružičić se i tu dodatno uključila sa svojim doprinosom.

„Već smo imali neke akcije uručivanja socijalnih paketa višečlanim porodicama. Imali smo sjajnu akciju donacije predsjednika Viškovića koji je uručio tri tone brašna, dok sam ja kao načelnica iz svog granta izdvojila sredstva za kupovinu još dvije i po tone brašna tako da smo većini stanovništva u Jezeru uručili ovu neophodnu osnovnu životnu namirnicu.“

Aktivirali su se i mladi pa su podijelili 200 maski penzionerima, a danas su dobili i pomoć organizacije Pro budućnost od 20 posteljina za karantin, koji je spreman u slučaju eventualne potrebe.

„Opština Jezero iako mala, ima veliki broj prijatelja, kako na entiteskim nivoima, tako i u Međunarodnim organizacijama i drugim državama. Zbog toga se nadam da ćemo što dalje ostati negativni na koronavirus, a pozitivni duhom i zdravi“, zaključuje Ružičić za BUKU.