Muhamed Vrabac povezuje Švedsku i BiH

1
10305

Malo je osoba i uspješnih ljudi, biznismena, kao što je Muhamed Vrabac (62), upravni pravnik, koji je dušom i srcem vezan za rodni Kladanj i svoju Bosnu i Hercegovinu, koje je izdašno pomagao tokom agresije, radeći u Švedskoj dan-noć kao privatni poduzetnik i promotor pomoći svojoj domovini. Završivši studij Akademije za demokratiju bio je i predsjednik BiH demokratskog foruma u Švedskoj, angažujući se na širenju istine o BiH, ali istovremeno joj pomažući u toku i nakon agresije. Razvio je biznis i u Africi, a u Neumu ima objekat sa 8 apartmana, te se ljeti bavi i turizmom.

Piše: Fikret TUFEK

Muhameda Vrabca sreo sam u jesen 1997. godine na studiju prve generacije Akademije za demokratiju (Akademi demokrati)  u Stockholmu i Mariefredu, gdje je grupa od 30-tak osoba s fakultetom u BiH, različitih nacionalnosti, učila osnove demokratije na švedski način, slušajući predavanja najviših švedskih i svjetskih stručnjaka i eksperta. Tokom studija pokrenuti su različiti projekti, između ostalog i izdanje lista „Bosanska pošta“ za Švedsku, ali i formiran BiH demokratski forum u Švedskoj, za čijeg je predsjednika izabran abmiciozni Muhamed Vrabac, koji je godinama širio istinu o BiH i činio sve da joj pomogne ulažući u to i plodove svog poduzetništva. Vrabac je faktički živio da bi pomogao da opstane BiH i da se pomogne domovini, posebno svom rodnom Kladnju i tuzlanskom regionu.

Rođen je u Kladnju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, upisao pravo u Sarajevu, završio za upravnog pravnika. Zbog agresije na BiH Vrabac je morao napustiti rodni Kladanj i otći u Švedsku u martu 1993. godine, gdje je završio jednogodišnji studij „Demokrati Akademin“ (Akademija za demokratiju) i više različitih kurseva, te se bavio trgovinom i prevozom otvorivši vlastite firme, da bi se od 2015. godine počeo baviti i međunarodnim biznisom osnivanjem konzorcija..

– Kursevi i trgovina prehrane sa mesnicom?                           

– Došao sam u švedsku marta 1993, te godine završio kurseve jezika i školu za pokretanje firmi i otvorio trgovinu  prehrane sa mesnicom na veliko u Enköping, a odmah u isto vrijeme učestvovao aktivno u skupljanju i slanju, te vozio humanitarne konvoje za BiH, 6 konvoja sa po 12 do 15 kamiona u suradnji sa Merhametom i Islamskom Zajednicom (Osman Ćuprija, Suljo Haljković), kupio jedan kamion od 6 tona odjeće i obuće i odvezao skupa sa Irfanom Bricićem u Kladanj, novac sakupio svirajući u ljeto 1993. sa Šveđanima na ulici u Starom Stockholmu, skupa sa Mirsadom Alijagić.

– Ostvario si projekt o ratu u BiH?

– Da, kako bih stvarno prikazao rat u BiH, realizirao sam 1993. godine manifestaciju u „Hal Plats Sverige“, u stvari radilo se o prikazu kako rat izgleda izbliza, od efekata i bježanja kroz jedan hodnik, pa do situacije da grupe prežive trčeći do nekog šatora, budu presretnute od naoružanih ljudi i da moraju u tom šatoru tražiti azil, taj projekat je trajao oko jednu godinu, jako je bio medijski propraćeno, snimljen i od TV 4, te lokalnih medija.

– „Muzika cijelog svijeta“?

– Te iste godine pokrenuli smo, prve subote u junu, u Školskom parku u Enköpingu, skupa sa prijateljem Sune Lofgren, direktorom muzičke škole Enköping, okupljanje, manifestaciju „Muzika cijelog svijeta“ (All Verldens Musik), tako što smo izgradili ljetnu binu i tu organizirali koncerte, koji se i danas održavaju i na koje dođe 20 do 30 hiljada posjetilaca da slušaju muziku sa sedam kontinenata i oprobaju hranu iz mnogih zemalja…

– Bio si aktivan i u bh. udruženjima?                     

– Cijelo vrijeme od 1993. godine vodio sam bh. udruženje/klub „Biser“, te na smotri folklora u Motali osvojili smo prvo mjesta sa djecom do 12 godina, na što sam ponosan.

– Bosanske sevdalinke usred Švedske?

– Sa kantautorkom Anikom Lishagen napisali smo i preveli knjigu „100 bosanskih sevdalinki“, koja je štampana u 4.000 primjeraka i naišla na jako dobar prijem bh. i švedskih čitalaca.

– Studij demokratije i predsjednik BiH demokratskog foruma u Švedskoj?

– Završio sam 1997/98. godine  intenzivni jednogodišnji studij na Akademiji za demokratiju Stockholm, bio predsjednik BiH foruma Švedske, te bio domaćin brojnim nevladinim organizacijama, kao što je „Krug 99“ na čelu sa Gradimirom Gojerom, Bogićem Bogićević i drugi, doveo oko 450 učenika u programu protivljenja gradova, projekt „Enkla“, a svjetskih učenika oko 150, i naravno ta saradnja je dobila prirodni nastavak, učestvovanje u organizaciji svetskih i bh. ljekara, na prvoj takvoj koja je trajala 11 dana u hotelu Tuzla, bio i poznati novinar Branko Tomić. Doveo sam u BiH četiri parlamentarca Švedske u Kladanj i Potočare, u to vrijeme Svena Svenssona i mnoge druge, tim profesora i rektora, predsjednika kluba Rotari iz Stockholma.

– Hiljadu kompjutera za BiH?

– Odvezli smo 2001. godine pomoć u BiH od 1.000 kompjutera u škole Kladnja, otvorio sam nekoliko internet sala, platili internet unaprijed za par godina, predao sam školama Kladnja i Stupara pet šleper kamiona školske opreme (120 stolova i 450 stolica za područnu školu Stupari), uradili centralno grijanje za školu Brateljevici, materijalno pomogao školi Tuholj itd.

– Turizam u kući u Neumu?

– Turizmom se ne bavim aktivno, imam objekat od 8 apartmana i 40-tak kreveta i povremeno sam u Neumu, jer sam u prijevremenoj penziji od 2019. godine.

– Od 2015. godine pokrenuo si i značajan biznis i konzorcij u Africi?

– Ono što je značajno u mom biznisu od 2015. godine je da sam napravio konzorcij sa partnerima iz velikog svjetskog fonda, potpisali smo ugovore za velike projekte u nekoliko afričkih država, imamo firmu ERM Global solution Tambacounda u Dakru, te nekoliko u BiH, doveo partnere koji su otvorili firmu u Kladnju BH Teledata, sa namjerom da porez ostane u BiH.

– Privatni život..?

– Imam četvro djece o ona su mi najveće bogatstvo…

– Otišao si u prijevremenu penziju 2019. godine?

– Da, ali moje aktivnosti su čak uvećane, posebno u biznisu, pa i turizmu, nakon odlaska u prijevremenu penziju. Rad me izgrađuje i održava, ne mogu bez druženja s ljudima i pomaganja onima kojima je pomoć potrebna u BiH.

– Hobi i slobodno vrijeme?

– Između ostalog hobi mi je gitara i sviranje sa različitim orkestrima u Švedskoj, BiH ali i širom svijeta, sevdalinka praćena mojom gitarom često odjekuje u Kladnju, Neumu, Štokholmu, Dakri, Abu Dabiju…

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je Savez bh. udruženja u Švedskoj – BHRF, osim ako nije navedeno drugačije.

1 komentar

  1. Postovani gospodine Tufek,
    Da li ste sigurni u istinitost informacija o gospodinu Vrabac? Da li ih mozete potkrijepiti dokazima?
    Ovakve dezinformacije pokazuju ”velicinu” ovog portala.
    Poznavajuci vrlo vrlo dobro doticnog u ovom tekstu nema ni 30% istine.

Comments are closed.