Ministarstvo civilnih poslova: Konačno vijest da vakcine stižu u BiH

0
254
11.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ilustracije za cjepivo protiv virusa Covid-19. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na adresu Ministarstva civilnih poslova danas je stigla obavijest iz GAVI sekretarijata u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH – saopšteno je iz ove institucije.

U dopisu se između ostalog navodi:

“Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora COVAX-a, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji vakcine za BiH putem COVAX mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je direktno kreirana prema BiH”, poručuje se iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U pismu se ujedno naglašava zahvalnost za sav napor i trud koje je Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano ulagalo kako bi vakcina stigla do BiH. U ovom trenutku posrijedi je samo prva alokacija za BiH – saopšteno je.

“Riječ je o vakcinama koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)”, navode iz Ministarstva.

Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza cjepiva AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem veljače iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

N1