Bosanskohercegovački pjesnik Mile Stojić gost je novog izdanja emisije U kontru sa Draganom Markovinom, koja se emituje na O kanalu večeras u 19:30 sati. Stojić u razgovoru sa domaćinom, Draganom Markovinom, govori o svom odnosu prema Hercegovini iz koje je ponikao, ali i analizira razloge zbog kojih Hrvati nisu inkluzivni faktor u BiH.

Šta je presudilo da se vratiš u Sarajevo, pitao je Markovina, a Stojić je odgovorio:

„Pitanje, prije svega jezika. U Beču sam bio deset godina. Radio sam na Institutu. Ali kada se rat završio prišao mi je jedan Bosanac i rekao: Što se ti nama ne vraćaš? Ali to nije glavni razlog – ja sam ipak pisac i živjeti izvan svog jezika je kao riba izvan vode“.

Zanimljiv je odgovor ovog intelektualca na pitanje: Kakvo je današnje Sarajevo u usporedbi sa onim prije rata?

“To je vrlo teško pitanje. Nedavno sam pročitao jednu pjesmu Marka Vešovića, jednog velikog pjesnika, puno većeg od mene, koji je kćerki napisao jednu pjesmu u kojoj kaže: ‘Sarajevo je u ratu bilo opkoljeno otprilike izvana, a danas je opkoljeno iznutra. Dakle tranzicijsko Sarajevo je grad u kojem sva ta previranja i ratna i poratna još nisu završena. Još uvijek se ovdje vode neke elementarne bitke, a za mene je ona glavna bitka. Bitka za čovjeka. Za ljudsko dostojanstvo. Međutim, Sarajevo je danas ipak jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se po mom mišljenju može pristojno živjeti ako si materijalno situiran zato jer je veliko i možeš da nađeš krug ljudi sa kojima se slažeš i sa kojima ti je lijepo. Zato je meni lijepo u Sarajevu“, rekao je Stojić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here