Melina Glavaš aktivistkinja u duši

0
283

Prijedorčanka, dipl. ing. Melina Glavaš, svira violinu, srcem se bavi društvenim radom i kulturom čitav život, iskazala se u bh. udruženjima u Gislavedu i Jönköpingu, pa su i u porodici svi angažirani.

Piše: Fikret TUFEK

Nema značajnije kulturne manifestacije bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, da na njoj ne budu Melina i Edin Glavaš, uz njih s violinama kćerke Amila i Amina.

Melina (rođ. Ališić) Glavaš (56) je nastupala sa violinom, u početku sa ocem harmonikašom Zikom Ališićem, a kasnije više godina i sa kćerkama Amilom i Aminom, koje su također svirale viloline.

Porodicu Zike Ališića, svirača harmonike, poznajem prije rata iz Prijedora: uspješna porodica, pa su nakon agresije na BiH, u kojoj je Prijedor posebno nastradao, kao mnogi protjerani, otišli u Švedsku.

– Kao da se bacila na oca, harmonikaša Ziku?

– Imamo mi tu porodičnu crtu, tradiciju druženja i rada u kulturi, u mojoj su porodici svi aktivni.

– Ko je Melina Glavaš?

– Rođena sam u Prijedoru 1965. godine. Moji roditelji su Zijad i Ajša Ališić. Društvenim radom se bavim od malih nogu, vjerovatno zbog porodice u kojoj su kultura i sport bili način života. To se izgleda prenijelo i na moju porodicu, u kojoj smo svi društveno jako aktivni.

– Bila si aktivna u kulturi i sportu od malih nogu?

– Da, nakon osnovne muzičke škole, odsjek violina, tokom srednjoškolskog obrazovanja, svirala sam u orkestru KUD „Željeznicar“ i nastupala u mnogo evropskih zemalja. Uporedo sa školom i orkestrom igrala sam aktivno u ženskom rukometnom klubu „Mira Cikota“, a takođe predvodila i prijedorski odred izvidjača, moji korijeni društvenog rada su iz djetinjstva i mladosti.

– Aktivna si bila i na fakultetu? 

– Tokom školovanja u Zagrebu bila sam nekoliko godina predsjednik omladine na fakultetu i između ostalog organizirala sam višednevne susrete studenata građevinskih i geodetskih fakulteta bivše nam drzave Jugoslavije. Mogu reći da sam kroz svoje aktivnosti posjetila mnoga mjesta i srela mnoge ljude.

– Šta si po struci?

– Diplomirani inženjer geodezije sa Sveučilista u Zagrebu. U Bosni i Hercegovini sam kratko radila u struci, prije nego što smo protjerani.

– Prognana u Švedsku?

– U Švedsku sam došla u jesen 1993. godine. Živim u Huskvarni, Jönköping, sa suprugom Edinom, imamo dvije odrasle kćerke: Amilu (26) i Aminu (24), te kućni ljubimac rase amstaff „Ice“.

– Suprug Edin Glavaš je poznati sportaš?

– Moj suprug Edin Glavaš (56) je inače bivši karate reprezentativac Bosne i Hercegovine, osvojio je srebrenu medalju na prvenstvu Švedske 1998. godine. Edin je jako aktivan u više bh. organizacija, sada je i aktuelni predsjednik našeg bh. udruženja „Jönköping“ u Jönköpingu.

– Kćerke su isto aktivne?

– Naše kćerke Amila i Amina su dugo godina svirale violine i igrale folklor, nastupale sa violinama na više regionalnih i saveznih smotri kulture, obje su završile visoke škole i rade.

– Školovala si se i u Švedskoj?

– U Švedskoj sam dopunila obrazovanje sa IT i ekonomijom, zadnjih 20 godina radim u Državnom zavodu za infrastrukturu (Trafikverket), najviše kao specialista GIS inženjer.

– I u Švedskoj se baviš kulturom?

– Da, i u Švedskoj se bavim društvenim radom više od dvadeset godina, a najviše kroz Savez bosanskohercegovačkih udruž u Švedsko, 5 godina sam u udruženju Gislaved, preko 20 godina u bh. udruženju „Jönköping“.

– Dogurala i do podpredsjednice Saveza?

– Više godina sam bila potpredsjednik Glavnog odbora Saveza bh. udruzenja u Švedskoj, a onda i član Nadzornog odbora. Aktivna sam i u Savezu logoraša Švedske, kao i u nekoliko švedskih organizacija.

– Kultura ti je opsesija?

– Najdraži mi je rad u kulturi, dajem svoj doprinos u tom segmentu. Nastupala sam sa violinom, u pratnji oca Zijada Ališića na harmonici, ili sa kćerkama, u tom slučaju sve tri sa violinama.

– Višestruko aktivna?

– Od malih nogu: svirala u orkestru, igrala ženski rukomet, predsjednik izviđača, predsjednik omladine fakulteta i organizator studenstkih susreta, pjevam u horu, sviram violinu…

– Pjevaš u horu?

– Prije pet godina smo ponovo osnovali hor u našem bh. udruženju „Jönköping“: družimo se, pjevamo, nastupamo u raznim prilikama i dobro se osjećamo. Ideja vodilja u mojim aktivnostima je čuvanje našeg bh. identiteta na prostoru Švedske, a pošto dolaze novi naraštaji željni znanja, nisam se još umorila od tog rada. Sudeći po mojim roditeljima, koji i u devetoj deceniji pjevaju skupa sa mnom u horu, zasićenje društvenim radom neće, nadam se, tako brzo doći! Ovdje u Jönköping djeluje uspješno i regionalni hor kojim diriguje Amir Islamović i koji se već afirmisao na širem području.

– „Veče horske pjesme“ 11. decembra u Jönköpingu?

– Veče horske pjesme smo prvi put održali u decembru 2018, kada su nastupili horovi iz: Norrköpinga, Gislaveda, Värnama i Jönköpinga, tradiciju smo nastavili i 2019, ali zbog korone nije održana 2020.

Želimo nastaviti tradiciju pa smo zakazali i „Veče horske pjesme“ 11. decembra 2021. godine u Jönköpingu, te i ovom prilikom pozivamo sve horove i udruženja u Savezu bh. udruženja u Švedskoj, da nam se pridruže, da se družimo i zajedno pjevamo na tradicionalnoj manifestaciji u Jönköpingu.