Meho Kapo: Dan kad je Švedska Bosnom i Hercegovinom dihala!

0
1035

16. novembra 2019, Värnamo, Švedska, a k´o da je negdje pod Igmanom na Vrelu Bosne.

Svečana Akademija povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, u pet do dvanaest, baš kao da se htjelo reći, pa da, svjesni smo, da je to samo sat koji nam pokazuje koje je vrijeme i da je i to neki novi početak baš kao što je bio i tog sudbonosnog 25. novembra 1943. i Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Na Akademiji su učestvovale eminentne ličnosti iz bosanskohercegovačke historije i kulture, Bogić Bogićević, Abdulah Sidran i Jasenko Selimović, moderator Bećir Čaluk i uvodničar Meho Kapo. Gosti i učesnici kao istinska personifikacija Bosne i Hercegovine.

Pozdravni govor i uvod u panel diskusiju održao je gospodin Bogić Bogićević, prvi demokratski izabran član Predsjedništva SFRJ iz BiH, osvrćući se na značaj i vrijednosti koje je donijelo Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, kad su se sastali antifašisti, predstavnici svih naroda i narodnosti, vrativši BiH svom autentičnom biću. Do tada se o BiH odlučivalo u svijetu bez njene volje, bez da čuju glas bh naroda: 1878. u Berlinu, 1918. u Versaju…

Bogić Bogićević

“Tog dana su u Mrkonjić Gradu određene međunarodne granice koje su izborili bosanskohercegovački antifašisti, kao i ravnopravan položaj Bosne i Hercegovine u FNRJ. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, u periodu između 1992-95. i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, agresivnom politikom iz susjedstva nastavilo se sa opstrukcijama, stvaranjem kriza sistema vrijednosti, a čime se produbljuju ekonomska i politička kriza i u zemlji u u regionu”, govorio je Bogićević i dodao:

“Kako bi se BiH sačuvala i u budućnosti od nasrtaja izvana, neophodne su suštinske promjene, kako bi smo kreirali budućnost sami, prepuštajući taj dio odgovornosti mladim, kompetentnim i sposobnim snagama Bosne i Hercegovine”, poručio je gospodin Bogićević na kraju svog obraćanja.

Abdulah Sidran

Cijenjeni Akademik Abdulah Sidran se nadovezao, na uvodni govor gospodina Bogićevića, jasnom porukom da je ”Bosna Bosnina i da Bosna pripada onima koji pripadaju njoj.” Prirodan zaključak svoje diskusije, koja je bila veoma sadržajna i konstruktivna, Abdulah Sidran komprimirao je u izvođenju svoje pjesme:

ZAŠTO TONE VENECIJA

Gledam u nebo iznad Venecije.
Ništa se promijenilo nije, posljednjih
sedam milijardi godina. Gore, ima Bog.

On stvorio je Svemir, u Svemiru sedam
milijardi svjetova, a u svakom svijetu
bezboroj naroda, mnoštvo
jezika, i po jednu – Veneciju.

Treći gost učesnik panel diskusije Jasenko Selimović, je u svom izlaganju takođe podstakao važnost oslanjanja na vlastite snage.

“Ako mi sami ne sredimo naše probleme i ne pomognemo sami sebi, nijedna nam svjetska sila neće našu sudbinu riješiti”, kazao je.

Oštro je govorio i o napadima na Bosnu i Hercegovinu, pokušajima da se Bosna prikaže kao jedno leglo terorista.

“To je unutrašnja politika u tim zemljama odakle to dolazi. Oni rješavaju svoje unutrašnje probleme preko naših leđa. Ne treba se time previše zamarati. Naše je da pokažemo kako su te optužbe obične izmišljotine, da ih demaskiramo kao stvar jedne unutrašnje politike, i da idemo dalje”, kazao je Selimović.

Jasenko Selimović

Selimović je završio sa jednim osvrtom na Daytonski mirovni sporazum i rekao da se treba isticati kako su se napravili veliki koraci naprijed, uprkos tom ustavu koji je po mnogo čemu nepovoljan za optimalan napredak države.

“Prvo te natjeraju da prihvatiš ustav koji traži četrnaest parlamenata, nevjerovatno mnogo nivoa vlasti, vrlo obuhvatnim pravom veta koje mnogi imaju pravo da koriste, a onda se isti ti ljudi nakon nekoliko godina čude zašto se ta zemlja ne razvija bržim tempom. Nevjerovatno. Zato treba stalno isticati koliko se toga pozitivnog desilo u BiH uprkos Daytonskom mirovnom sporazumu”, kazao je Selimović.

Sumiranjem stavova iz različitih uglova posmatranja, eminentnih učesnika panel diskusije, nameće se zaključak, sam po sebi, da je svijetla budućnost pred Bosnom i Hercegovinom i svim njenim narodima i građanima uz preduslov da se svi njeni kapaciteti, i u zemlji, a i van nje, okrenu u korist države, a kroz insistiranje na jačanju njenih sistema, a prije svih prava i pravde.

Bilo je veličanstveno čuti čestitku:

Sretan ti rođendan domovino Bosno i Hercegovino!

Tekst i fotografije pripremio: Meho Kapo