Magdalena Andersson prva žena švedska premijerka

0
215

Magdalena Andersson (54), socijaldemokrata, je prva žena koja je izabrana za premijerku Švedske. Bilo je to historijsko i neizvjesno glasanje u švedskom parlamentu 24. novembra 2021. godine.

Piše: Fikret TUFEK

Za izbor nove premijerke Magdalene Andersson iz Socijaldemokrata (S), glasali su delegati Socijaldemokrata (S) i Milje partije MP) sa 117 glasova, koje su kao suzdržani na taj način podržali delegati Centar partije (C) i Partije lijevih (V) sa 57 glasova, što je ukupno 174 delegata, čime su zaustavili negativan majoritet (za koji je trebalo 175 glasova) u parlamentu; protiv su glasala 174 delegata: Moderati (M), Kršćanski demokrati (KD), Liberali (L) i Švedski demokrati (SD).

Metodologija glasanja

Nakon što je manje od 175 delegata glasalo protiv Magdalene Andersson (faktički 174 delegata), proglasio je predsjednik parlamenta (talmann) Andreas Norlén odluku kojom je Magdalena Andersson postala prva švedska žena premijerka.

Dijelovi delegata u parlamentu Švedske aplaudirali su stojeći dugo, gromoglasnim ovacijama za Magdalenu Andersson, koja je bila vidljivo uzbuđena.

Totalno 174 delegata (ledamöter) su glasala crveno, znači protiv Andersson, dok su za Anderson glasali zeleno Socijaldemokrati (S) i Milje partija (MP) i žuto, znači suzdržano, obje partije podrške: Centar partija (C) i Partija lijevih  (V) – to znači da prilikom glasanja nije bilo majoriteta  koji bi bio protiv, od 175 glasova, tako da je Magdalena Andersson izabrana sa najmanjim mogućim majoritetom.

Magdalena Andersson će prezentirati svoju vladu već u petak26. decembra 2021. godine.

Teška usaglašavanja

Dan prije parlamentarnog glasanja, 23. novembra, obavijestila je Partija lijevih (Vänsterpartiet – V) da će pustiti Andersson da bude premijerka nakon dogovora o povećanju najnižih garantiranih penzija.

Partija centra (Centerpartiet – C) je obavijestila neposredno pred samo glasanje da će također glasati žutim kartonima, što znači da će dopustiti da Magdalena Andersson bude nova švedska premijerka.

Eva Magdalena Andersson (54) socijaldemokrata

Magdalena Andersson rođena 23. januari 1967. u mjestu Vaksala, Uppsala, ekonomista, završila univerzitet na Harvardu, političarka, ministrica u prethodnoj vladi premijera Stefana Löfvena (okt 2014 – nov 2021). Andersson je izabrana za novu vođu Socijaldemokrata 4. novembra 2021. godine.

Između 2014 i 2021. bila je ministrica finansija.

Na prvom obraćanjunakon izbora Magdalena Andersson (S) je kazala:

– Ja sam spremna voditi vladu koja će raditi ono što s od nje zahtijeva. To što će opozicija imati više glasova za bužet (usvaja se istog dana) ne mijenja moju poziciju. Ja procjenjujem da mogu upravljati zemljom unatoč dosta brojnoj desnici, tj. opoziciji. Izabrana sam za prvu švedsku ženu premijerku i znam šta to znači za djevojke i žene u našoj zemlji.

Švedski budžet vjerovatno po prijedlogu opozicije

Istovremeno s glasanjem u švedskom prlamentu za izbor nove premijerke glasano je, popodne 24. novembra 2021. i za budžet za 2022. godinu: Partija centra (C) i njen vođ Annie Lööf najavili su da neće podržati vladin prijedlog budžeta, što znači da će se provoditi budžet desne opozicije: Moderati (M), Kršćanski demokrati (KD), Liberali (L)  i Švedski demokrati (SD), potpomognuti sa Partijom centra (C). O tome ćemo izvjestiti nakon zvaničnih rezultata glasanja švedskog parlamenta.

Nova švedska premijerka Anderson zatražila razrješenje

Samo 7 sati nakon imenovanja u parlamentu nova švedska premijerka Magdalena Anderson zatražila je razrješenje 24. novembra 2021. oko 17.00 sati na konferenciji za štampu.

– Radi se o respektu, jer ne želim voditi vladu čiji se legitimitet može osporavati!

Magdalena Andersson nije još ni formalno preuzela vladu, to se trebalo desiti 26. novembra 2021. godine na posebnoj ceremoniji.

Magdalena Andersson (S) je obavijestila glasnogovornika švedskog parlamenta Andreasa Norlena da je zainteresirana da vodi jednopartijsku vladu. Norlen je primio zahtjev za razrješenje koje je podnijela Andersson, te će kontaktirati vođe partija i o čemu će se voditi rasprava, te obavijestiti parlament poslijepodne 25. novembra 2021. godine. Prema tumačenjima stari premijer Stefan Löfven (S) je još premijer u prelaznoj vladi, iako je ranije podnio zahtjev za razrješenje.

Prema pravnim ekspertima novo glasanje u švedskom parlamentu je neminovno.

Formalno nitko nije prisilio Magdalenu Andersson da zatraži razrješenje, ali da ona nije to podnijela onda je to mogla uraditi opozicija kroz zahtjev o nepovjerenju.

Vođe Centar partije (C) i Milje partije (MP) i njihovi delegati će ponovo glasati za Magdalenu Andersson ako dođe do obnovljenog glasanja.

Pao vladin prijedlog budžeta

Sve je i počelo neizglasavanjem prijedloga vladina budžeta na švedskom parlamentu 24. novembra, samo nekoliko sati nakon izbora nove premijerke Magdalene Andersson!

Prošao je prijedlog budžeta opozicije: Milje partije (M), Krščanskih demokrata (KD) i Švedskih demokrata (SD) – naspram prijedloga pozicije Magdalene Andersson, sa cifrom 154 – 143 glasa. Do ovoga je došlo jer je Centar partija (C) obavijestila da neće podržati vladin budžet (iako su glasali za novu premijerku Magdalenu Andersson!), jer budžet prema C u cjelosti nije potpuno dobar jer su navodno S i MP dogovorili budžet bez C.

Milje partija napušta vladu

Dosadašnji vladin koalicioni partner Milje partija (MP) obavijestila je da ne želi učestvovati u radu nove vlade, kazali su glasnogovornici Per Bolund i Märta Stenevi, nakon što je pao vladin budžet, te da oni ne žele provoditi budžet u čijem su stvaranju učestvovali Švedski demokrati (SD).

Zaoštravanje podjela

Švedska politička scena tako se zaoštrava iz sata u sat, pa tako vođa Moderata (M) Ulf Kristersson kaže da je ovo sve dobro za Švedsku, obzirom da nova vlada nema podršku za svoju politiku, dok vođa Kršćanskih demokrata (KD) Ebba Busch žali što se nije formirala vlada desnice, a ekonomski glasnogovornik Švedskih demokrata (SD) Oscar Sjöstedt je sretan zbog ovoga, obzirom da je njegova SD prvi put javno učestvovala u donošenju budžeta (ranije niko zvanično nije želio surađavati sa SD kao krajnjom desnicom)! Sve se tako vrti ukrug na švedskoj političkoj sceni, baš zato što je stanje sportkim riječnikom kazano „neriješeno“ i što je vlada izabrana baš tim rezultatom, pa svako pomjeranje na političkoj sceni, ovog puta obaviijest MP da ne želi više biti u vladi, prelila je vodu u čaši. Šta će biti ostaje da se vidi..!?