Magdalena Andersson izabrana opet za premijerku Švedske

0
194

Nakon velikih političkih turbulencija Švedska je dobila ponovo novu „staru“ premijerku: Magdalena Andersson, socijaldemokrata je i zvanično 34-ti premijer, prva žena premijerka Švedske.

Piše: Fikret TUFEK

Glasanje u švedskom parlamentu je završeno 29. novembra 2021. oko 14 sati. Magdalena Andersson je po drugi put u jednoj sedmici, ponovo novi švedski premijer, tj. novi državni sekretar (statsminister).

176 glasova je potvrdilo njen izbor: Socijaldemokrati (Socialdemokraterna S), Milje partija (Miljöpartiet M), Partija lijevih (Vänsterpartiet V) Partija centra (Centerpartiet C) -koje su izabrale Magdalenu Andersson za 34. švedskog premijera.

Kako je i očekivano protiv su glasali: Moderati (Moderaterna M), Kršćanski demokrati (Kristdemokraterna KD), Švedski demokrati (Sverigedemokraterna SD) i Liberali (Liberalerna L), ukupno 173 glasa.

Stvarna premoć 176 : 173 glasa

Ukupno glasanje: 101 glasalo „za“, 75 „uzdržano“ i 173 glasalo „ne“;  kada se saberu glasovi „za“ i „uzdržani“ (101+75) onda je 176 delegata podržalo Magdalenu Andersson naspram 173 protiv.

Ono što je interesantno je da je Nina Lundström, delegatkinja Liberala (L) bila „uzdržana“ i kontra partijske linije Liberala, te je tako Andersson neočekivano dobila i praktičnu premoć 176 : 173 glasa!

Jednopartijska vlada socijaldemokrata

Magdalena Andersson je postala prva vođa nakon 15 godina koja je dobila mogućnost da upravlja jednopartijskom vladom, sa samo socijaldemokratima.

Andersson će upravljati državom na osnovu budžeta opozicije.

Sa 100 mandata socijaldemokrata iza sebe Andersson će voditi vladu koja je najslabija nakon vlade od prije 43 godine, koju je vodio premijer  Ola Ullsten, iz 1978. godine sa 39 mandata.

Švedsku ću voditi naprijed

Magdalena Andersson je kazala da će formirati jednopartijsku vladu socijaldemokrata (S), da će to biti vlada kontinuiteta, te istakla:

– Spremni smo voditi Švedsku naprijed, kazala je Andersson.

Märta Stenevi iz Milje partije (MP) je konstatirala da će Milje partija sada u opoziciu, ali da će u budućnosti biti „zelena opozicija“  i parija podršek socijaldemokratima.

Nove mjere protiv kriminala već od danas

Magdalena Andersson je istakla da će odmah 29. novembra 2021, na sam dan njena izbora, uvesti mjere protiv kriminala, kako bi ministarstva odmah na tome počela raditi, kaže Agencija TT.

– Uvešće se potpuno nove, mjere prisile, tzv. „istrage na distanci“, istakla je konferenciji Andersson. Cilj je da se direktno uhvatimo u koštac s kriminalom, da se problemi odmah rješavaju.

Pitanja novinara

Na pitanje zašto se toliko čudnih dešavanja desilo 24. novembra prilikom njena prvog izbora, da su to i drugi shvatili kao čudno, ali „ne sijaju zvijezde uvijek crveno“!

Na pitanje je li se ranije znalo da će Milje partija (MP) izići iz vlade Andersson je kazala da se o tome raspravljalo i ranije, ali da je direktnu informaciju o napuštanju vlade dobila popodne 24. novembra!

Nova premijerka?

  • Neko mora biti premijer u ovoj zemlji, izgleda očito nema druge alternative! (nakon čega se u sali čuo smijeh).

Kako će vladati jednopartijska vlada?

– Rješićemo to tako što ćemo se više angažirati  u tri područja koja su ranije vođena od Milje partije (MP). Nedostajaće nam sigurno, ali to će imati i određene prednosti.

Kako sa opozicionim budžetom?

– Vlada će respektirati odluku parlamenta, neće biti lako sa smanjenjem poreza na gorivo, ali već ima inicijativa Milje partije da se to zaustavi.

Jednopartijska vlada?

– Mi imamo već dobru suradnju sa drugim partijama u parlamentu, dugu tradiciju suradnje s drugima, istakla je Magdalena Andersson. Švedska sigurno ima dobre mogućnosti da se odazove izazovu i predvodi Švedsku ka budućnosti…

Kako se osješate kad ste ponovo danas izabrani?

– Prvi put (24. novembra) je to bilo sa više osjećanja, jer sam se tada za to dugo pripremala nego danas! Bilo je to za mene veliko i 24. novembra i danas 29. novembra.

Partije podrške optimisti

Milje partija (MP) misli da u parlamentu predstoji borba o parezu na gorivo (benzin). Zamjenica vođe grupe.

Karolina Skog kaže da će Milje partija (MP) poduzeti inicijativu da parlament zaustavi smanjenje poreza na benzin.

Partija lijevih (V) i njen vođa Nooshi Dadgostar ne misli da će jednopartijska vlada socijaldemokrata (S) olakšati situaciju za Partiju lijevih (V).

– Mi imamo dogovor iz novembra da ne bude kaosa i nestabilnosti, naravno nastavićemo meüsobne razgovore.

Partija centra (C) je uspostavila čitav niz pravila da vlada ne može pregovarati, te misle da će oni ići ka onom što je najvažnije u politici, a to su: kompromis i pregovori, istakla je vodja Annie Lööf, te kazala da su podržali novu premijerku Andersson, ali i glasali za budžet opozicije, što inače usložnjava stanje na švedskoj političkoj sceni.

Opozicija ne vidi ništa dobro

Ulf Kristersson, Moderati (M) je kritičan u pogledu nove vlade socijaldemokrata (S) jer vidi velike razlike među partijama podrške novoj vladi.

– Švedska treba jaču vladu i nadam se da će biti manje cirkusa ovaj put, koji vidi slabe strane vlade koja će vladati budžetom koji je izglasala opozicija! – te kaže da ne vidi šansu za suradnju sa jednopartijskom vladom.

Švedski demokrati (SD) i vođa Jimmie Åkesson ne vjeruje da je vlada socijaldemokrata (S) uopće spremna na suradnju, ali će podići penzije, o čemu smo i mi suglasni.

– Energetska politika je međutim blokirana od Milje partije (MP) i možda sad i postoji mogućnost da su socijaldemokrati (S) malo slobodniji da pregovaraju i u drugom pravcu.

Vođa Kršćanskih demokrata (KD) Ebba Busch vjeruje da jednopartijska vlada sada mora stvoriti bolju klimu rada i suradnje, na koju su njeni Kršćanski demokrati (KD) uvijek spremni.

Prezentacija nove vlade 30. novembra

Zvanično predstavljanje nove švedske jednopartijske vlade socijaldemokrata (S) biće uz direktan TV-prijenos, odmah dan nakon izbora, tj. prijepodene 30. novembra 2021. godine ( u 09:30), dok će se vlada prezentirati popodne istog dana: 30. novembra 2021. godine.