Legendarni Ivica Osim slavi 80. rođendan

0
284

Na današnji dan, prije 80 godina, rođen je bivši fudbaler, trener, legenda i počasni predsjednik FK Željezničar Ivica Osim.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati fudbal u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960.

Za klub je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. 1970. godine odlazi u Francusku gdje će igrati za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Štraus je, kako je još bio poznat zbog plave kose, nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na EP 1968. godine. Za to vrijeme nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka. Plijenio je nevjerovatnom tehnikom i lakoćom s kojom je prelazio protivničke igrače. Činilo se kao da igrači padaju oko njega, a kada ne bi asistirao saigračima, sam bi postizao golove. Nerijetko su radio i novinski reporteri sa čuđenjem izvještavali kako sve to uspijeva, uprkos usporenim pokretima. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

23. maja 1992. godine Ivica Osim dao je otkaz na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije, zbog ratnih dešavanja koja su počela da bjesne Bosnom i Hercegovinom. Uprkos činjenici da se ta reprezentacija plasirala na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Švabo nije želio da bude dio te priče.

Svoju odluku objasnio je kroz suze, a ona je glasila ovako:

“Ovo je moj privatni neki gest. Vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je moja lična odluka. Neću da govorim zbog čega, i da objašnjavam – vi vrlo dobro znate. Ako ništa drugo, i jedno što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava. Toliko”, rekao je Ivica Osim – Švabo.

Jugoslavija je kasnije dikvalifikovana sa takmičenja, na prvenstvo umjesto nje otišla je Danska, koja je te godine postala i prvak Evrope u fudbalu.

U julu 2013. godine, Osimu je uručena počasna članska karta FK Željezničar, a početkom prošle godine Ivica Osim je na održanoj Skupštini proglašen počasnim predsjednikom Kluba.