Legenda koju pamtimo: Kako je Marijan Beneš postao šampion Evrope

0
517

Manifestacijom “Šampionski nokaut” Banjaluka je sinoć obilježila 40 godina otkako je legendarni bokser Marin Beneš osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u boksu.

Manifestacija je održana u dvorani “Borik”, na istom mjestu gdje je Beneš pred 5.000 gledalaca u četvrtoj rundi nokautirao Žilbera Koena i ušao u istoriju sporta postavši profesionalni prvak Evrope.

Rođen je 1951. godine u Beogradu, ali je djetinjstvo proveo u Tuzli, gdje je i počeo svoje “druženje sa rukavicama”.

Sa šesnaest godina se preselio u banjalučku Slaviju, u kojoj je, kao amater, ostao do kraja bokserske karijere.

Titulu profesionalnog prvaka je uspešno odbranio četiri puta i na kraju ju je izgubio na poene 1980. godine od VBA šampiona Ajub Kalule u meču koji je održan u Danskoj.

Beneš se smatra za jednog od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena.

Imao je ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 pobijedio (21 meč nokautom), a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.
Ukupno je odboksovao 233 profesionalne runde.

Marijan Beneš se povukao iz boksa 1983. godine poslije teške povrede oka. Boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog vijeka.
Međutim, rijetki znaju da je Beneš kada skine rukavice svirao violinu i flautu i pisao poeziju, pokazavši svijetu da ljudi iz ringa nisu samo borci. 

Oni koji su ga poznavali pričali su da je bio “najveći tragičar našeg ringa, samouvjeren i hrabar”, ali i ponosan, tvrdoglav, zaboravljajući da uvijek postoji neko ko udara jače. 

Veliki broj mečeva i teška bolest, ostavili su velik trag na Marijanovo zdravlje. Zbog boksa je ostao bez oka. 

“Dao bih oba za boks”, rekao je legendarni Beneš, “Lomio sam laktove dva puta, ali nisam odustajao”.

Marijan Beneš je preminuo prošlog septembra u 68. godini.

BUKA Magazin