Krizni štab Ministarstva zdravstva KS uputio apel građanima

0
483

Zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom upućuje apel stanovnicima, posebno starijim osobama i hroničnim bolesnicima, da poštuju i primjenjuju sve propisanje mjere i preporuke navedene u Naredbi Federalnog kriznog štaba od 29. maja ove godine, a koje su i dalje na snazi.

Posebno potcrtavaju kako je neophodno primjenjivati tačku 11. ove naredbe kojom se nalaže obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba.

Ponovno pozivaju nadležne inspekcijske organe da u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo intenziviraju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz spomenute naredbe, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski i održavanja propisane distance u zatvorenom prostoru, kao što su ugostiteljski objekti, trgovine, i slično.

I ovog puta, upućuju snažan apel stanovnicima KS da obavezno nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu, izbjegavaju rukovanja i grljenja, učestalo i detaljno peru ruke toplom vodom i sapunom ili koriste dezinficijense na bazi alkohola, intenzivno provode ličnu higijenu, te čiste, dezinficiraju i provjetravaju prostor u kojim boravi i rade.

Članovi Štaba ponavljaju poziv stanovnicima da izbjegavaju mjesta većih okupljanja. Pozivaju ih i da budu maksimalno oprezni, kako bi spriječili i preduprijedili zarazu još uvijek nepoznatim i novim koronavirusom.

Podsjećaju i kako je u slučaju potrebe za organizacijom većih sastanaka obavezno primjenjivati sve epidemiološke preporuke, posebno one vezane za osiguranje distance prilikom njihove organizacije, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Na Kliničkom centru Univerziteta u protekla 24 sata testirano je 279 uzoraka, a pozitivnih na koronavirus bilo je 23.

Većina, čak 16 novozaraženih je iz Sarajeva, potvrdila je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Virus se ponovo širi, navela je.

“Nažalost, krenulo je razbuktavanje”, kaže Izetbegović.