Kritike islama ili islamofobija: Islam je odvratna religija i ideologija

0
560

Brojne su kritike u švedskoj javnosti nakon javnog istupa Richarda Jomshofa, partijskog sekretara Švedskih demokrata (Sverigedemokraterna SD), nakon njegovog označavanja „islama kao odvratne religije i ideologije“!

Piše: Fikret TUFEK

Mnogi su reagirali na izjavu Richarda Jomshofa iz partije Švedskih demokrata (SD), koja postoji u Švedskoj 30 godina, danas je treća po veličini partija sa 17,9 posto glasača, odnosno sa 66 (od 349) mandata u švedskom parlamentu.

SD ima 31.864 člana i spada u krajnje desne orijentisane partije, te koja njeguje nacionalni i socijalni konzervatizam, nacionalizam i euroskepticizam. Procjene su da imaju oko 300.000 simpatizera.

Značajna ličnost

Richard Jomshof (51) je značajna ličnost treće po veličini parlamentarne partije u Švedskoj, partijski sekretarär, druga politička ličnost u desnoj partiji Švedskih demokrata (Sverigedemokraterna SD). Jomshof je učestvovao 9. marta 2021.godine u TV-emisiji „Sverige möts“ (Sastanak u Švedskoj) na švedskoj TV. Tom priliko Richard Jamshof je kazao: „Žao mi je osoba koje su rođene u muslimanskim zemljama, te dodao: ”Patim sa ljudima koji su prisiljeni rađti se u tim zemljama pod islamom, što je po meni odvratna ideologija i religija“.

Oštre kritike

Više partijskih vođa  i javnih ličnosti odmah su ošto reagirale na ovakvu izjavu. Npr. vođa Parije centra (Centerpartiet) Annie Lööf, koja je na Twitter napisala „da Richardove riječi su islamofobija“.

Vođa Moderata (Moderaterna) Ulf Kristersson je kazao da je komentar Richarda Jomshofa odvratan, direktno uvredljiv. Ministar Morgan Johansson je napisao „da Švedski demokrati (SD) predstavljaju mržnju u religioznim slobodama, koje znače da svaka osoba ima pravou ono u šta ona vjeruje i šta želi, ili da ne vjeruje u bilo šta“. Imam Kashif Virk je kazao da su ovakvi komentari koje je izrekao Jomshof štetni za cijelo društvo. – To ne šteti samo muslimanima. To šteti ukupno društvo.“

Odbrana Švedskih demokrata

Vođa Švedskih demokrata (Sverigedemokraterna – SD) Jimmie Åkesson (41)je odgovorio na kritike partijskom sekretaru Richardu Jomshofu. Åkesson  kaže da se radi o pogrešnom tumaćenju izraza „islamizam“ i „politički islam“, a ne o muslimanima kao grupi, te da stoji iza izjave.

Richard Jomshof naknadno, kad je vidio reakcije, piše na Facebook-u da je narod pogrešno protumačio njegove riječi, te da je on samo kritikovao politički dio islama.

Dublja suprostavljanja

– Jedva da postoji muslimansko društvo koje funkcionira razumno. Prema Jomshof-u razlikuje se društvo u muslimanskom svijetu od društva na zapadu.

Takvu „filosofiju“ osdudile su i ličnosti na najvišim društvenim položajima u Švedskoj.

Premijer Stefan Löfven (S) je pojasnio da „nije ni najmanje iznenađen“ što je SD na takav način javno reagirala i da se tako „brani“, jer „oni su izmiješeli karte“, uobičajeno je da Švedski demokrati nešto kažu, pa to poslije poriču.

Politizacija događaja

Sada je na sceni politizacija događaja, što najviše čini vođa SD Jimmie Åkesson, koji je i u intervjuu za SvD, kazao da je Jomshof mislio na „islamizam“ a ne na „islam“. On to dalje elaborira i ističe da je to sve povezano s time da ne dođe do suranje iumeđu Švedskih demokrata i Moderata, koja se u zadnje vrijeme sve više i otvorenije zagovara u Švedskoj.

Richard Jomshof kaže u naknadnom intervjuu za TV4:s Nyhetsmorgon 12. marta 2021. da on običava razlikovati „islamizam“ i „islam“, te da može prihvatiti i dio kritike da se „pogrešno izrazio.“ Međutim, on i dalje ističe da ima pogled o „jednoj religiji“ na isti način kao i „političkoj ideologiji“

Ustaljena ideologija

Nije to nažalost prvi put da Jomshof izražava kritike prema religiji islama: u intervjuu za novine DN iz 2018. godine, Jomshof kaže da mu je religija odvratna.  

– Ne prezirem sve muslimane, ali mrzim islam. Muhammed je bio grozan čovjek.

Ideologija Švedskih demokrata (Sverigedemokraterna) je užasna, pa tako Björn Söder, partijski kolega Richarda Jomshofa,  na Twitter-u naziva islam „groznom religijom“!

Borba opozicije za vlast

Partija Švedskih demokrata (Sverigedemokraterna – SD) je poznata po negativnom stavu i uslovno rečeno mržnji prema svim doseljenicima i strancima, ona se kontinuirano zalaže za puno oštrije mjere prema doseljenicima i smanjenje broja doseljenika, odnosno manji prijem doseljenika u Švedsku. Ekstremni stavovi SD su kamen razdora na švedskoj političkoj sceni, pa tako, bar zasada, nijedna parlamentarna politička partija ne surađuje (bar direktno) sa SD, ali česta su „ašikovanja“, posebno Moderata (M) sa Švedskim demokratima (SD), kako bi opozicija na svaki način dočepala pozicije i preotela vlast, koju sada predvode Socijaldemokrati (S).

Multikulturalizam ili pusta želja

Švedska ulaže napore da bude višekulturalna zemlja jer u njoj živi između 20 – 25 procenata stanovništva sa porijeklom iz drugih zemalja, međutim na tom putu se susreće i sa brojnim problemima i drukčijim, pa i potpuno suprotnim tendencijama.

Švedska demokratija i socijalne tendencije su ne slučajno čuveni u svijetu, ali postoje i partije opozicije koje su desno opredijeljene. Švedski demokrati (SD) prednjače, imaju zadnjih godina između 17 i 20 procenata glasača: sada su sa preko 31.000 članova i oko 300.000 simpatizera, te su velika prijetnja skretanju društva udesno, u čemu su kao glavni cilj postavili otvorenu netoleranciju prema doseljenicima i ne žele daljnje doseljavanje u Švedsku.

Segregacija je pojam od kojeg nije imuna ni švedska politika, mada ovakvi otvoreni napadi na jednu svjetski priznatu i mnogobrojnu religiju, prema švedskim izvorima sa preko 1,8 miliona sljedbenika, zaista predstavljaju nonsens, čemu se zvanična švedska politika suprotstavlja, ali nije nimalo lako i postaje sve teže biti doseljenik i osoba sa stranim porijeklom, čak i u demokratskoj Švedskoj.